PsychologyNow Team

Η βαρεμάρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της σαδιστικής συμπεριφοράς

Η βαρεμάρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της σαδιστικής συμπεριφοράς

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η βαρεμάρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της σαδιστικής συμπεριφοράς
Image credit: cottonbro / pexels.com

Η βαρεμάρα φαίνεται ότι παίζει ρόλο στη σαδιστική συμπεριφορά και συνδέεται με προσπάθειες να περιοριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται όταν βαριόμαστε.


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Άαρχους βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το αίσθημα βαρεμάρας μπορεί να αποτελεί παράγοντα που ενεργοποιεί τη σαδιστική συμπεριφορά. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές παρουσιάζουν μια ανασκόπηση εννέα ξεχωριστών μελετών, που εξετάζουν τη σαδιστική συμπεριφορά από ανθρώπους σε διαφορετικό πλαίσιο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκδηλώνει σαδιστική συμπεριφορά – προσβολές, πειράγματα, εκφοβισμό ή σωματική κακοποίηση. Οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς τρόπους για να βλάπτουν τους άλλους. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο που παίζει η βαρεμάρα σε τέτοιες συμπεριφορές.

Για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν εννέα μελέτες σχετικές με τη σαδιστική συμπεριφορά. Η πρώτη περιλάμβανε αξιολογήσεις προσωπικότητας από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίες έτυχε να συμπεριλαμβάνουν μερικές ερωτήσεις για την πλήξη. Μια πιο προσεκτική εξέταση έδειξε πως οι άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι εσκεμμένα έβλαπταν άλλους πιο συχνά όταν έπλητταν.

Σε μια δεύτερη μελέτη, σχετική με ανθρώπους στον στρατό που προκαλούν κακό σε συναδέλφους τους, οι ερευνητές πάλι βρήκαν ότι η βαρεμάρα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.

Η τρίτη μελέτη περιλάμβανε την εξέταση του τρολαρίσματος στο διαδίκτυο (trolling), και έδειξε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν ότι το έκαναν περισσότερο όταν βαριούνταν.

Στην τέταρτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ενήλικες που κακοποιούσαν παιδιά, είτε λεκτικά είτε σωματικά, και, για ακόμα μια φορά, βρήκαν ότι η βαρεμάρα ήταν ένας από τους παράγοντες.


Διαβάστε σχετικά: Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη βία και την επιθετικότητα;


Καθώς οι τέσσερις πρώτες μελέτες βασίζονταν σε αυτοαναφορές, οι ερευνητές εξέτασαν άλλες μελέτες που περιλάμβαναν πειράματα και ανάλυση των αποτελεσμάτων. Στην πρώτη από αυτές, ζητήθηκε από τους εθελοντές να παρακολουθήσουν βίντεο, μερικά από τα οποία ήταν πιο βαρετά από τα άλλα. Καθώς παρακολουθούσαν, οι εθελοντές μπορούσαν να σπρώχνουν σκουλήκια μέσα σε έναν μύλο του καφέ, για να διασκεδάζουν την πλήξη τους. (Τα σκουλήκια δεν έπαθαν κακό, οι εθελοντές παραπλανήθηκαν).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε αυτή τη δραστηριότητα κατέφευγαν περισσότερο οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν τα πιο βαρετά βίντεο. Σε δύο άλλα πειράματα, δόθηκε η δυνατότητα σε διαδικτυακούς εθελοντές να αποφασίσουν αν θα έδιναν περισσότερα χρήματα σε έναν άλλον συμμετέχοντα ή θα αφαιρούσαν χρήματα από τον λογαριασμό του.

Και στις δύο μελέτες, εκείνοι που ένιωθαν περισσότερη βαρεμάρα ήταν πιο πιθανό να αφαιρέσουν χρήματα από τους άλλους. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δύο μελέτες που ερευνούσαν τους λόγους πίσω από τη σαδιστική συμπεριφορά, και βρήκαν πάλι ότι η βαρεμάρα παίζει έναν ρόλο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η βαρεμάρα φαίνεται να συνδέεται με προσπάθειες να περιοριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με αυτή και παίζει έναν ρόλο στη σαδιστική συμπεριφορά.


Ism Tsox
Έρευνα: Stefan Pfattheicher et al, On the relation of boredom and sadistic aggression., Journal of Personality and Social Psychology (2020).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...