PsychologyNow Team

«Ημέρα Ψυχικής Υγείας»: μία ημέρα άδειας από την εργασία σας που θα σας κάνει καλό

«Ημέρα Ψυχικής Υγείας»: μία ημέρα άδειας από την εργασία σας που θα σας κάνει καλό

PsychologyNow Team
γυναίκα έχει πάρει μια «Ημέρα Ψυχικής Υγείας»: μία ημέρα άδειας από την εργασία
Image credit: diana.grytsku / freepik.com

Μη διστάζετε να ζητήσετε άδεια από τη δουλειά σας για να φροντίσετε την ψυχική υγεία σας και δείτε πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο!


Όταν νιώθετε άρρωστοι, ξέρετε ότι είναι ίσως καλύτερο να πάρετε εκείνη την ημέρα άδεια από τη δουλειά για να αναρρώσετε και να αισθανθείτε καλύτερα. Αλλά όσον αφορά την ψυχική μας υγεία, μπορεί να γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τη φροντίζουμε, εντούτοις πολλοί από εμάς μπορεί ακόμα να διστάζουμε να πάρουμε άδεια από την εργασία για αυτό το λόγο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανθούμε ότι πρέπει να πάρουμε μια ημέρα άδειας για λόγους ψυχικής υγείας. Τα προσωπικά προβλήματα, οι κακές εργασιακές σχέσεις και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας είναι όλοι συνηθισμένοι λόγοι - καθώς και το να αισθανόμαστε εξουθενωμένοι και αγχωμένοι. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, αυτοί οι παράγοντες μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε άγχος, δυστυχία και ακόμη και ψυχικές ασθένειες.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι σημαντική για την πρόληψη της χειροτέρευσής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη μιας ημέρας άδειας για λόγους ψυχικής υγείας για να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, να αποβάλλουμε το άγχος και να αναπροσαρμόσουμε την ομάδα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Έτσι, εάν αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ή δεν κοιμόμαστε καλά, αντιμετωπίζουμε αλλαγές στην όρεξη ή ακόμα και πιο ανυπόμονοι από το κανονικό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πάρουμε μια μέρα άδεια από την εργασία για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Όμως, εδώ πρέπει να προσέξουμε το εξής: Το να περνάμε αυτή την ημέρα μηρυκάζοντας τα προβλήματά μας, σκεπτόμενοι τα πράγματα που μας αγχώνουν ή απλά να μην κάνουμε τίποτα, είναι απίθανο να επιφέρει κάποιο όφελος.

Πώς να αξιοποιήσετε την ημέρα σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε την ημέρα ψυχικής υγείας, συνδέεται πιθανώς και με το λόγο για τον οποίο πήραμε εξαρχής αυτή την άδεια. Εάν είμαστε υπερφορτωμένοι από την εργασία μας, τότε το να αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή να οργανωθούμε καλύτερα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να νιώσουμε καλύτερα.

Από την άλλη, εάν είμαστε δυσαρεστημένοι στην εργασία μας, τότε το να περάσουμε την ημέρα ψάχνοντας ή υποβάλλοντας αίτηση για άλλες θέσεις εργασίας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Στην περίπτωση όμως που αισθανόμαστε συναισθηματικά ή ψυχολογικά στραγγισμένοι, παραθέτονται εδώ μερικές άλλες ιδέες για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Γινόμαστε δημιουργικοί

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δημιουργικότητα είναι ωφέλιμη για εμάς, ακόμα κι αν δεν είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Είτε πρόκειται για ζωγραφική, τραγούδι, συγγραφή ημερολογίου, το να αφιερώνουμε χρόνο στο να είμαστε δημιουργικοί βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε το άγχος και έμμεσα μας βοηθά να ασχοληθούμε με τα πράγματα που μας ενοχλούσαν στην αρχή.


Διαβάστε σχετικά: Οι αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις της εργασίας στην καθημερινή ζωή


Γινόμαστε δραστήριοι

Η άσκηση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, η άσκηση μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμη για την ψυχική υγεία που χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία πρώτης γραμμής για άτομα με κατάθλιψη μέτριας σοβαρότητας.

Δεν έχει σημασία τι είδους άσκηση κάνετε: είτε σας αρέσει το τρέξιμο, η άρση βαρών ή το Pilates, οποιαδήποτε άσκηση είναι ευεργετική για τη διαχείριση του στρες και την βελτίωση της διάθεσης - χάρη, εν μέρει, στις ευεργετικές χημικές ουσίες που το σώμα μας απελευθερώνει φυσικά κατά τη διάρκεια της άσκησης όπως η ενδορφίνη.

Βγαίνουμε έξω από το σπίτι

Η επαφή με τη φύση έχει μια υπολογίσιμη ηρεμιστική επίδραση στο σώμα μας - ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, που είναι σημαντικό για τη μείωση των επιπέδων του άγχους. Μια πολύ καλή ιδέα είναι το περπάτημα ήσυχα σε μέρη πρασίνου όπως δάση, πάρκα κ.λπ. όσο προσπαθούμε να εστιάσουμε στην παρούσα στιγμή, με βαθιές και χαλαρωτικές αναπνοές. Εάν δεν μένουμε κοντά σε τέτοιες περιοχές, μια καλή εναλλακτική είναι ακόμα και η ενασχόληση με την κηπουρική.

Εστιάζουμε στο πνεύμα μας

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να πηγαίνουμε στην εκκλησία (εκτός αν αυτό θέλουμε), αλλά εφαρμογή πρακτικών όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός και η γιόγκα που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικές για τη συνολική ψυχική μας ευεξία. Για πρόσθετο όφελος, εάν ο καιρός είναι καλός μπορούμε να τα εφαρμόσουμε σε εξωτερικούς χώρους.

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ημέρα της ψυχικής μας υγείας, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ενεργά εξετάζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τυχόν ζητήματα που μπορεί να επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Ίσως είναι καλύτερο αυτό να γίνει στην αρχή της ημέρας, για να είμαστε μετά ελεύθεροι να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει. Το σημαντικότερο όμως είναι να εστιάσουμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αντί να συνεχίζουμε τον κύκλο της ανησυχίας και του στρες. Αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποια εξάσκηση, μέχρι να μας γίνει μία ευχάριστη συνήθεια.

Όπως και να ‘χει, το να αφιερώσουμε μια μέρα που νιώθουμε ότι την χρειαζόμαστε για να επενδύσουμε ενεργά στον εαυτό μας, να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ζητήματα που μπορεί να μας προβληματίζουν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική μας υγεία, τα οποία θα συνεχίζουν να παραμένουν εάν τηρούμε αυτή την πρακτική.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...