Η πρακτική της Χοροθεραπείας

Μαρία Καρκανιά

Η πρακτική της Χοροθεραπείας

Μαρία Καρκανιά
γυναίκα εφαρμόζει την πρακτική της Χοροθεραπείας

Ζω με ανοιχτό σώμα σημαίνει ότι είμαι παρών με το σώμα μου στην κάθε νέα εμπειρία της ζωής. Ακούω το σώμα μου και τις πληροφορίες που μου δίνει για τις οργανικές αλλά και βαθύτερες σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές μου ανάγκες και ανταποκρίνομαι αυθόρμητα σε αυτό.


Είμαι συνδεδεμένος και συντονισμένος με τον Εαυτό μου, τους γύρω μου και τον κόσμο που με περιβάλει.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός μου κόσμος είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση και διάλογο.

Αντιλαμβάνομαι τα σήματα, τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που έρχονται από τις σωματικές μου αισθήσεις αλλά και το συναισθηματικό και πνευματικό μου σώμα.

Επικοινωνώ με τους άλλους και το περιβάλλον μου σωματικά και μπορώ και αντιλαμβάνομαι και προσλαμβάνω τα μη λεκτικά μηνύματα που μου στέλνουν, τις βαθύτερες προθέσεις και ανάγκες που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου.’

Η χοροθεραπεία είναι μία βαθιά θεραπευτική προσέγγιση η οποία βασίζεται στην ενεργή σωματική επαφή θεραπευτή και πελάτη.

Το σώμα αποθηκεύει, ‘ κρατάει’ τις εμπειρίες και επικοινωνεί τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις το ίδιο και πολλές φορές περισσότερο από ότι οι λέξεις.

Το σώμα μας κρατάει και επικοινωνεί προς τα έξω την "προσωπική μας ιστορία".

(Сarl G. Jung)

Ήδη το 1916 ο Καρλ Γιουνγκ εξέδωσε ένα άρθρο που πρότεινε ότι η εκφραστική κίνηση είναι ένας από τους τρόπους πρόσβασης στο ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας.

Σε μια περιγραφή που έκανε για την τεχνική της ενεργούς φαντασίας πρότεινε ότι θα μπορούσε να γίνει μέσα από το χορό, τη ζωγραφική και άλλες τέχνες.


Διαβάστε σχετικά: Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ


Η χοροθεραπεία βασίζεται στην υπόθεση ότι το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση (Schoop 1974). Βασίζεται σε ψυχολογικές και σωματικές διεργασίες που συνδέουν το σώμα, τις αισθήσεις, το νου και την ψυχή.

The creator and the thing created ... are still one and the same thing. (Sachs 1937, p. 3)

Στο χορό ο δημιουργός και το δημιούργημα είναι ένα.

Χορεύω μπορεί κάλλιστα να σημαίνει θυμάμαι με το σώμα μου.

O Χορός είναι ένας διάλογος μεταξύ του σώματος και της ψυχής.

Το μυαλό και το σώμα είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αυτή η σχέση και αλληλεπίδραση είναι βαθιά και συνεχόμενη και ξεκινάει ήδη από την πρώτη μέρα σύλληψης. Αυτή η σχέση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Πολλές φορές είναι μία σχέση, σύνθετη, ποικιλόμορφη και πολύπλοκη και είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει, να κατανοηθεί και να ερμηνευτεί.

Η Χοροθεραπεία όπως και όλες οι δημιουργικές θεραπείες στηρίζεται στην αρχή ότι ο τρόπος που κινούμαστε και εκφραζόμαστε μη λεκτικά εκδηλώνει τον τρόπο που αισθανόμαστε και σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με το περιβάλλον μας.

Το σώμα μας έχει τη δική του ευφυΐα και γνώση. Το σώμα κρατά όλη μας την προσωπική ιστορία,γνωρίζει τις ψυχικές εγγραφές που κάναμε στην παιδική μας ηλικία, την ψυχική ενέργεια που έχουμε δώσει γύρω από τα γεγονότα που μας σημάδεψαν, ποιοι είμαστε, πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς τον προβάλουμε προς τα έξω, πώς επικοινωνούμε και συναναστρεφόμαστε με τους γύρω μας, ποιά σήματα, διαθέσεις και συναισθήματα περνάμε προς τα έξω, ποιά κρύβουμε, τί κρατάμε για τον εαυτό μας,ποιες είναι οι βαθύτερες ανάγκες μας και ποιες είναι οι προθέσεις μας.

Βασικοί στόχοι της Χοροθεραπείας είναι η διερεύνηση και ανάπτυξη του κινητικού λεξιλογίου του πελάτη, η δημιουργία νέων πιο πολύπλοκων κινητικών επιλογών οι οποίες θα βοηθήσουν και στη δημιουργία νέων πνευματικών δρόμων και επιλογών.

Η απελευθέρωση κινητικών συγκρούσεων και κινητικών μοτίβων στο σώμα οι οποίες θα βοηθήσουν στη συναισθηματική απελευθέρωση και κινητική και νοητική ευελιξία.

Η αλλαγή νοητικών πεποιθήσεων που συνδέονται με τις κινητικές μας επιλογές.

Η απελευθέρωση ασυνείδητων συγκρούσεων που προσέρχονται από το ατομικό και συλλογικό ασυνείδητο και ο βαθύτερος μετασχηματισμός του ασυνειδήτου.

Ο συνδυασμός πληροφοριών που προέρχονται από το νοητικό, πνευματικό, αισθητικό και συναισθηματικό μας σώμα.

Η Χοροθεραπεία ως πρακτική βοηθά τον πελάτη να ξαναγυρίσει και αναβιώσει με τον σωματικά και ψυχικά πρωταρχικές εμπειρίες ανάπτυξης, το πρώτο καθρέφτισμα με τη μητέρα και κάνει επαναδιορθωτικές εμπειρίες σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια.

Είτε στάδια στα οποία ο πελάτης είναι προσκολλημένος είτε στάδια που δεν τους δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος και ψυχικός χώρος για να βγει από αυτά και να περάσει υγιώς στα επόμενα.

Μέσα από την εξερεύνηση και επανάληψη των αναπτυξιακών μοτίβων ο θεραπευόμενος έχει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο να επαναδομήσει τις αντιδράσεις του και να ανοίξει νέες νευρωνικές οδούς και να ανταποκριθεί διαφορετικά τώρα σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα.

Η Χοροθεραπεία δουλεύει ταυτόχρονα σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.

Δουλεύει από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα.


Διαβάστε σχετικά: Θεραπευτική Συμμαχία: Πως η σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο οδηγεί στην αλλαγή


Ο θεραπευόμενος επεξεργάζεται ταυτόχρονα μέσα από την κίνηση συνειδητές και ασυνείδητες πτυχές του Εαυτού του.

Ασυνείδητες συγκρούσεις που ήταν βαθιά μπλοκαρισμένες στο σώμα τώρα απελευθερώνονται μέσα από την κίνηση και ανοίγουν όλα τα συναισθήματα τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα και διαχειρίσιμα για τον ίδιο.

Η Χοροθεραπεία προσεγγίζει τη θεραπεία σαν ένα όλον, σώμα, νους και ψυχή είναι απόλυτα συνδεδεμένα, όπου οι ψυχικοί παράγοντες επηρεάζουν τις σωματικές συνθήκες και αντίστροφα.

Η Χοροθεραπεία λειτουργεί πολλαπλά και βελτιώνει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Τη σχέση μας με τον εαυτό μας, στο παρόν, παρελθόν και μέλλον αφού στόχο έχει την εμπερίεξη όλων των συναισθημάτων και εμπειριών την απόλυτη αποδοχή του Εαυτού σε ένα αρμονικό όλο, το κέντρο του Εαυτού.

Τις σχέσεις μας με τους γύρω μας οι οποίες τώρα γίνονται πιο αυθεντικές και κοντινές αφού η Χοροθεραπεία έχει ως βασικό στόχο τον κιναισθητικό συντονισμό και συγχρονισμό.

Τη σχέση με το περιβάλλον και τον κόσμο που μας περιβάλει αφού βελτιώνει σημαντικά την αισθητηριοκινητική μας αντίληψη μέσα από την όξυνση των αισθήσεων και την επαναδόμηση των αντιδράσεών μας.

Η Χοροθεραπεία κινητοποιεί το σώμα μας να αφυπνιστεί, να ξυπνήσει τα βασικά αρχέτυπα και να τα εκφράσει, απελευθερώνει τη σωματική μνήμη, τα συναισθήματα, τα πρωταρχικά μας ένστικτα, τις επιθυμίες και φαντασιώσεις μας, τις βαθύτερες προθέσεις μας και επιτρέπει στον άνθρωπο να εκφράζεται ελεύθερα, αυθόρμητα και δημιουργικά.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Joan Chodorow, (1991), Dance therapy & Depth Psychology, Routledge, London & New York
  • Miranda Tufnell & Chris Crickmay, A widening field, journeys in body and imagination, Dance Books
  • Marie- Louise Von Franz (1993), Psychotherapy, Shambhala, Boston & London
  • Fernandes, C. (2015) The Moving Researcher. Jessica Kingsley Publishers, London and Philadelphia.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...