Άννα Βουλγαροπούλου

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Τί είναι;

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Τί είναι;

Άννα Βουλγαροπούλου
γυναίκα συμμετέχει σε ομαδική ψυχοθεραπεία
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε και να μάθουμε νέους τρόπους συνύπαρξης με τους άλλους, μέσα από μία πιο λειτουργική για μας θέση.


Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία είναι στη Συστημική Προσέγγιση το επόμενο στάδιο μετά την Ατομική Ψυχοθεραπεία. Η εισαγωγή του θεραπευόμενου σε Ομάδα γίνεται, εφόσον ο θεραπευτής κρίνει, ότι μέσα από την Ατομική Ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος έχει αποκτήσει μία ψυχική ετοιμότητα και ανοιχτότητα και ο ίδιος, φυσικά, συναινέσει.

Συνήθως, μία Ομάδα αποτελείται από δύο θεραπευτές και 8-10 μέλη, τα οποία δεσμεύονται με το απόρρητο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο.

Οι φόβοι και οι ανησυχίες πριν την ένταξη σε Ομάδα είναι συνήθως παρόμοιες για όλους. Οι άνθρωποι ανησυχούν, αν θα νιώθουν άνετα να μιλήσουν, πώς θα βρουν το χώρο τους, αν θα τους κρίνουν ή αν θα τους αφορούν οι ιστορίες των άλλων.

Τα οφέλη της Ομαδικής διαδικασίας είναι πολλαπλά. Η Ομάδα λειτουργεί ως πολλαπλό κάτοπτρο πάνω στο οποίο καθρεφτίζεται ο καθένας. Η ανατροφοδότηση προέρχεται, όχι μόνο από τον βασικό θεραπευτή, όπως στην Ατομική Συνεδρία, αλλά από όλα τα μέλη.


Διαβάστε σχετικά: Τα οφέλη της ατομικής και της ομαδικής ψυχοθεραπείας


Κάθε μέλος της Ομάδας συνδέεται και αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας μας.

Η Ομάδα είναι διαδραστική. Μέσα από την αλληλεπίδραση στο εδώ και τώρα εντοπίζουμε τα μοτίβα των σχέσεων με τα οποία συνδέεται ο θεραπευόμενος στη ζωή του. Η Ομάδα είναι ένα σύστημα, όπως τα υπόλοιπα στα οποία ανήκουμε: οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό κ.α. Μας δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία να δούμε in vivo τα μοτίβα σχέσης και συμπεριφοράς των μελών, έτσι ώστε να νοηματοδοτηθούν και μέσα από εσωτερική μετακίνηση να γίνουν πιο λειτουργικά για το ίδιο το άτομο.

Για παράδειγμα, κάποιος που στη ζωή του δεν εκφράζει τις επιθυμίες του και κρύβεται πίσω από τους άλλους, θα μπει με τον ίδιο τρόπο στις σχέσεις της ομάδας. Τί τον κρατάει πίσω; Γιατί παραχωρεί τη θέση του ή την επιθυμία του στους άλλους; Πώς έμαθε αυτό τον τρόπο σύνδεσης;

Τέλος, στην Ομάδα λειτουργεί ανακουφιστικά η διαπίστωση ότι δεν είμαι μόνος, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δυσκολεύονται και προβληματίζονται. Το μοίρασμα της δυστοκίας, της δυσφορίας αλλά και της χαράς μας βγάζει από την απομόνωση και μας τοποθετεί σε μία θέση σύνδεσης με τους άλλους. Ένα τέτοιο μοίρασμα μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι πρωτόγνωρο και άρα, ανεκτίμητο.

Η Ψυχοθεραπεία, άλλωστε, είναι ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε και να μάθουμε νέους τρόπους συνύπαρξης με τους άλλους, μέσα από μία πιο λειτουργική για μας θέση.


Βιβλιογραφία:

  • Yalom, I., The Theory and Practice of Group Psychotherapy: Basic Books (1995)

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...