PsychologyNow Team

«Κατασκευάζοντας» ένα νέο εαυτό: Ψυχοθεραπεία με την Virginia Satir

«Κατασκευάζοντας» ένα νέο εαυτό: Ψυχοθεραπεία με την Virginia Satir

PsychologyNow Team
η virginia satir χαιρετά μία θεραπευόμενη σε συνεδρία

Η Virginia Satir κάνει ψυχοθεραπεία με τη Ντεμπ, βοηθώντας την να αφήσει πίσω το οικείο που πληγώνει και να εμπιστευθεί το νέο και άγνωστο.


Εισαγωγή Satir: Αφού η Ντεμπ παρακολούθησε ένα από τα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης που διοργάνωνα, με προσέγγισε για να τη βοηθήσω στη διαδικασία της ανακάλυψης του εαυτού της. Συμφώνησα να τη δω αμέσως καθώς είμαι πάντα πρόθυμη να βοηθήσω έναν άνθρωπο που θέλει να αναπτυχθεί προσωπικά. Όταν συναντήθηκα μαζί της κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνεδρίας, είχα την αίσθηση ότι είχε το κίνητρο να αναπτυχθεί, αλλά χρειαζόταν να μπει σε μία κατεύθυνση για να μείνει στο δρόμο της.

Ντεμπ: Γνωρίζω ότι θα έπρεπε να είμαι έτοιμη να προχωρήσω στη ζωή μου, αλλά εξακολουθώ να αισθάνομαι πολύ λυπημένη για το τέλος της σχέσης μου. Απλά, θα ήθελα, να μπορούσα να αγνοήσω τα συναισθήματά μου, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορώ να το κάνω.

Satir: Είναι πολύ καλό να βρίσκεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου, όπως τώρα. Ίσως θα ήταν βοηθητικό αν θα μπορούσες να σκεφτείς αυτά τα συναισθήματα ως το «χυμό» που σε κρατά ολόκληρη και σου παρέχει την ικανότητα να βλέπεις καλύτερα, να σκέφτεσαι καλύτερα, να αισθάνεσαι καλύτερα. Με αυτά τα συναισθήματα, μπορείς πραγματικά να αισθανθείς πιο ζωντανή.

Ντεμπ: Αυτό ακούγεται πολύ καλύτερο από το να προσπαθώ να τα πολεμήσω. Όμως, καθώς ασχολούμαι με όλα αυτά τα συναισθήματα, πώς μπορώ να ξεκολλήσω; Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να προχωρήσω με τη ζωή μου!

Satir: Κάθε φορά που προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι που ήταν μέρος της ζωής μας για τόσο πολύ καιρό, μας είναι πολύ ελκυστικό να παραμείνουμε σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Συχνά, όταν προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, το οικείο μας γυρίζει πίσω. Αυτόν τον αγώνα, τον έχουν κάνει πάρα πολλοί άνθρωποι. Μπορείς να ρωτήσεις όποιον έχει προσπαθήσει κάποια στιγμή να σταματήσει το κάπνισμα ή να αλλάξει οποιαδήποτε συνήθεια.

Ντεμπ: Αυτό σίγουρα με βοηθά να δω τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις. Αλλά, πώς προτείνετε να κόψω αυτή τη «συνήθεια»;

Satir: Η αλλαγή του εαυτού μας, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στον κόσμο. Πιστεύω ότι τα πιο σημαντικά εργαλεία που χρειάζεσαι τώρα είναι η εμπιστοσύνη και η συγχώρεση προς τον εαυτό σου. Η εμπιστοσύνη σου θα σε βοηθήσει να υποστηρίξεις τη δέσμευσή σου να προχωρήσεις και η συγχώρεση θα σε βοηθήσει ώστε να μην πισογυρίζεις. Βλέπω πόσο αποφασισμένη είσαι και ξέρω ότι θα συνεχίσεις να προχωράς μέχρι τελικά να μπορέσεις να τα καταφέρεις.


Δείτε τη Virginia Satir να ξεδιπλώνει το θεραπευτικό της ταλέντο στο βίντεο: Μία Οικογένεια σε κρίσιμο σημείο Ανάπτυξης


Ντεμπ: Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Αλλά, πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό που μόλις αναφέρατε είναι που με τρομάζει περισσότερο... να ξανακυλήσω. Δεν είμαι απλώς σίγουρη πώς θα βρω τη δύναμη και το θάρρος να προχωρήσω όταν νιώθω σαν να έχω κάνει ένα βήμα προς τα πίσω.

Satir: Η επιστροφή στο οικείο είναι πράγματι ισχυρή. Αν βρεθείς να κάνεις το οικείο, η συμβουλή μου θα ήταν να δώσεις στον εαυτό σου ένα «Α» που το κατάλαβες. Στη συνέχεια, να δώσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα της επιλογής για το τι θέλεις να κάνεις στη συνέχεια. Στο κάτω κάτω, εσύ έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και τον κατευθύνεις στο ταξίδι σου.

Ντεμπ: Ω, μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα. Οπότε, αν δεν μου αρέσει ο τρόπος που κάνω κάτι, έχω την επιλογή να το κάνω διαφορετικά.

Satir: Ακριβώς. Νομίζω ότι το κλειδί για την υπέρβαση στη ζωή είναι να αλλάξεις όταν σε καλούν και οι συνθήκες να το κάνεις και να βρεις τρόπους να προσαρμοστείς στο νέο και το διαφορετικό. Είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα μέρος από τον παλιό σου εαυτό που είναι ακόμη χρήσιμο και να απορρίψεις ό,τι δεν χρειάζεσαι πια.

Ντεμπ: Οπότε, η συμβουλή σας είναι να αλλάξω αυτό που δεν λειτουργεί πλέον, αλλά να κρατήσω αυτό που εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αρχίσω τελείως από την αρχή.

Satir: Ακριβώς! Έχεις ήδη της κάνει μια μεγάλη αρχή στο ταξίδι σου. Επίτρεψέ μου να σου διαβάσω κάτι που έγραψα πριν από μερικά χρόνια και που μπορεί να σε ενθαρρύνει καθώς προχωράς στη διαδικασία αλλαγής: "Εγώ είμαι Εγώ. Είμαι υπεύθυνη για τις φαντασιώσεις μου, τα όνειρά μου, τις ελπίδες μου, τους φόβους μου. Είμαι υπεύθυνη για τις αποτυχίες και τα λάθη μου, έχω τα εργαλεία να επιβιώσω, να είμαι κοντά σε άλλους, να είμαι παραγωγική, είμαι εγώ και είμαι εντάξει".

Επίλογος Satir: Κατά τις επόμενες συνεδρίες βοήθησα την Ντεμπ να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες για να αντιμετωπίσει το τέλος της σχέσης της. Τη βοήθησα να καταλάβει ότι στη ζωή μας, δεν είναι τα προβλήματα το πρόβλημα: η αντιμετώπιση των προβλημάτων, είναι το πρόβλημα.

 

Σημείωσα στη Ντεμπ ότι η ζωή δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι. Η ζωή είναι αυτό που είναι. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή, κάνει τη διαφορά.

 

Τελικά, η Ντεμπ είδε το τέλος της σχέσης της ως μια ευκαιρία για θετική αλλαγή, η οποία τελικά θα την έκανε ισχυρότερη για τα επερχόμενα «εμπόδια στο δρόμο της».

Τους επόμενους μήνες, η Ντεμπ ανέπτυξε τη δυναμική και την αυτοεκτίμησή της για να αντιμετωπίσει άμεσα πολλές από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετώπιζε στη ζωή. Με ενθουσιασμό την παρακολούθησα να γίνεται όλο και πιο δυνατή με κάθε μία από αυτές τις συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μας συνεδρίας, παραδέχτηκε: Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα απ’ ευθείας από το να προσπαθείς να βρεις την ενέργεια για να το αποφύγεις.


Δείτε τη Virginia Satir να ξεδιπλώνει το θεραπευτικό της ταλέντο στο βίντεο: Μία Οικογένεια σε κρίσιμο σημείο Ανάπτυξης


 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: therapynetwork.eu

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...