PsychologyNow Team

Δουλεύοντας με θεραπευόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας

Δουλεύοντας με θεραπευόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας

PsychologyNow Team
θεραπευόμενος που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας
Image credit: cottonbro / pexels.com

Ποιες πρακτικές μπορούν να υιοθετήσουν οι ψυχολόγοι για να διευκολύνουν τη δουλειά τους με θεραπευόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας;


Η συνέχιση της θεραπευτικής δουλειάς μας με τους θεραπευόμενους εν μέσω οικονομικών δυσκολιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αποφασιστικής σημασίας. Η πανδημία έχει επηρεάσει τη ζωή σχεδόν όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Είτε πρόκειται για την εργασία τους, την κοινωνική τους ζωή ή την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, όλοι έχουν επηρεαστεί από τον κορονοϊό σε κάποιο βαθμό.

Για τους θεραπευόμενους που δουλεύουν με έναν ψυχολόγο, η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο ήταν πριν από τον ιό. Για εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αυτή την περίοδο, η προσοχή ενός θεραπευτή μπορεί να είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.

Πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στους θεραπευόμενους λόγω της COVID-19

Λόγω των μέτρων εγκλεισμού στο σπίτι που έχουν τεθεί σε ισχύ σχεδόν παντού, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική πίεση. Για ορισμένους θεραπευόμενους, αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους ή ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν κανονικά στο πόστο τους.

Σε αυτή τη νέα κατάσταση, πολλοί θεραπευόμενοι αγωνίζονται ακόμη και να πληρώσουν τους βασικούς τους λογαριασμούς, πόσο μάλλον να επισκεφθούν τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτές οι ραγδαίες αλλαγές έχουν οδηγήσει πολλούς θεραπευόμενους να έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, φόβου και κατάθλιψης καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στους θεραπευτές να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους τους να ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

1. Ευελιξία

Η ευελιξία είναι το κλειδί σε μια περίοδο όπου οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, οι θεραπευτές θα πρέπει να προσφέρουν ευελιξία όποτε είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή διαδικτυακών συνεδριών, ώστε οι θεραπευόμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα παραμονής στο σπίτι και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εάν πάλι οι θεραπευόμενοι σας είναι βασικοί εργαζόμενοι στην πανδημία, η ευελιξία στον προγραμματισμό μπορεί να είναι απαραίτητη για όσους πρέπει να εργαστούν με εκτεταμένα ωράρια.

Η προσφορά ευελιξίας και προσβασιμότητας στους θεραπευόμενους μπορεί να τους δώσει κάποια σχετική ηρεμία και γαλήνη, διότι θα γνωρίζουν ότι ο πάροχος ψυχικής υγείας είναι μια πηγή σταθερότητας, όταν τόσα άλλα είναι αβέβαια.


Διαβάστε σχετικά: Ενσυναίσθηση, φροντίδα, σύνδεση στη θεραπευτική σχέση. Ευλογία και Κατάρα


2. Προσωρινή έκπτωση

Ορισμένοι θεραπευόμενοι μπορεί να αντιμετωπίζουν πίεση όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν τους θεραπευτές τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες. Καλό θα ήταν οι θεραπευτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν προσωρινή έκπτωση για υπηρεσίες και συνεδρίες αυτή την περίοδο.

Μια έκπτωση στο κόστος θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά για έναν πελάτη που βιώνει οικονομική πίεση, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

3. Πρόταση για χρηματικές πηγές

Πολλοί κατακλύζονται από τις ραγδαίες αλλαγές και τους στρεσογόνους παράγοντες που έχει επιφέρει η πανδημία και δεν ξέρουν τι να κάνουν για να βρουν ανακούφιση. Οι θεραπευτές θα μπορούσαν να υποδείξουν στους θεραπευόμενους τους χρήσιμες οικονομικές πηγές που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν βοήθεια αυτή την περίοδο, κι έτσι να ελαχιστοποιήσουν την καταπόνηση, το άγχος και τον φόβο που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα οικονομικών δυσκολιών.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να γίνει μια λίστα με κοινοτικούς πόρους ανακούφισης για τους οποίους ο θεραπευόμενος μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις και να τους βρει χρήσιμους ώστε να προχωρήσει. Ένας θεραπευτής μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις, όμως βοηθώντας τους θεραπευόμενους να ανταποκριθούν σε κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες της πανδημίας μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον φόβο και το άγχος που μπορεί να βιώνουν αυτή την περίοδο.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...