PsychologyNow Team

Σχεδόν όλες οι οικογενειακές παρεμβάσεις μπορούν να παρεμποδίσουν την υποτροπή στη σχιζοφρένεια

Σχεδόν όλες οι οικογενειακές παρεμβάσεις μπορούν να παρεμποδίσουν την υποτροπή στη σχιζοφρένεια

PsychologyNow Team
οικογένεια με σχιζοφρένεια βρίσκεται σε οικογενειακή παρέμβαση
Image credit: SHVETS production / pexels.com

Σχεδόν όλα τα μοντέλα οικογενειακής παρέμβασης μπορούν να εμποδίζουν την υποτροπή στη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μια συστηματική αναθεώρηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Μαρτίου του The Lancet Psychiatry.


O Alessandro Rodolico, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία, και οι συνεργάτες του, διεξήγαγαν μια συστηματική αναθεώρηση και δικτυακή μετα-ανάλυση για να εξετάσουν τα μοντέλα οικογενειακής παρέμβασης τα οποία σκοπό είχαν να εμποδίσουν την υποτροπή των ασθενών στη σχιζοφρένεια.

Έντεκα μοντέλα οικογενειακής παρέμβασης μέσω ενός συνόλου 90 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με 10.340 συμμετέχοντες εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν στην δικτυακή μετά-ανάλυση.


Διαβάστε σχετικά: Σχιζοφρένεια και Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία


Οι ερευνητές βρήκαν ότι με εξαίρεση τις προσανατολισμένες στην κρίση παρεμβάσεις και την οικογενειακή ψυχοεκπαίδευση των δύο συνεδριών ή λιγότερο, συγκρινόμενες με τη συνηθισμένη συστηματική θεραπεία, όλες οι παρεμβάσεις μείωσαν το ποσοστό της υποτροπής σημαντικά στο αρχικό χρονικό σημείο των 12 μηνών.

Συγκριτικά με τη  συνηθισμένη συστηματική θεραπεία, οι λόγοι των αναλογιών ποικίλαν από 0,18 ως 0,63 για την οικογενειακή ψυχοεκπαίδευση και τις βασισμένες σε μέλη της κοινότητας παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών μελών. Σε διάφορες αναλύσεις ευαισθησίας και υπο-ομάδων, τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά. Όσον αφορά διαφορετικές συγκρίσεις, η εμπιστοσύνη στους υπολογισμούς κυμαίνεται από μέτρια ως πολύ χαμηλή.

Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για μελλοντικές κλινικές οδηγίες, γράφουν οι συγγραφείς. Συγκεκριμένα, αν το περιβάλλον είναι περιορισμένο ως προς τις πηγές, η οικογενειακή ψυχοεκπαίδευση μόνη της θα πρέπει να προσφέρεται ως απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο.


Απόδοση: Νταλιακούρα Παναγιώτα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...