PsychologyNow Team

Ένας νέος, έξυπνος τρόπος εντοπισμού ενός ναρκισσιστή

Ένας νέος, έξυπνος τρόπος εντοπισμού ενός ναρκισσιστή

PsychologyNow Team
ναρκισσιστής που κρύβεται πίσω από μια μάσκα
Image credit: freepik/ freepik.com

Αυτό το προειδοποιητικό σημάδι χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση για να εντοπιστεί πριν είναι αργά.


Μια ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό της από το Millsaps College, ανακάλυψε, μέσω πειραματισμού, έναν έξυπνο, νέο τρόπο για να ανιχνεύσει τον ναρκισσισμό σε ένα άτομο. Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Psychophysiology, η ομάδα μέτρησε τις σωματικές αντιδράσεις σε ορισμένα ερεθίσματα σε άτομα που αναγνωρίστηκαν ως άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα βλέπουν τον κόσμο ως προέκταση του εαυτού τους και εξαιτίας αυτού, θεωρούν τις ανάγκες των άλλων λιγότερο σημαντικές. Οι ναρκισσιστές, έχει παρατηρηθεί, τείνουν να είναι πεισματάρηδες και ζηλόφθονοι και συμπεριφέρονται με τρόπους που υποδηλώνουν ότι αισθάνονται ότι δικαιούνται ό,τι επιθυμούν. Οι ψυχολόγοι έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται άβολα όταν βρίσκεται κοντά του και ότι οι άλλοι τείνουν να αντιδρούν αρνητικά σε μια τέτοια συμπεριφορά.


Διαβάστε σχετικά: Τελικά είναι όλοι νάρκισσοι;


Σημειώνουν επίσης ότι τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα μπορεί να είναι προβληματικά για τις σχέσεις και για το λόγο αυτό έχουν προτείνει στους μη ναρκισσιστές να μάθουν να αναγνωρίζουν τα άτομα με τέτοια προσωπικότητα προτού συνδεθούν σε μεγάλο βαθμό μαζί τους. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσει κανείς τον ναρκισσισμό σε ένα άλλο άτομο, ειδικά κατά την πρώτη του συνάντηση. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές βρήκαν ένα διακριτικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 57 άτομα που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα. Καθένας από αυτούς κλήθηκε να εκτελέσει μια σειρά από απαιτητικές γνωστικές εργασίες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν αισθητήρες σε μέρη του προσώπου των ατόμων. Στη συνέχεια, οι εθελοντές κλήθηκαν να ακούσουν μια κριτική της απόδοσής τους. Ορισμένοι έλαβαν υψηλούς επαίνους, άλλοι άκουσαν μια ουδέτερη αναφορά και σε μια τρίτη ομάδα δόθηκε αρνητική ανατροφοδότηση. Στη συνέχεια, όλοι οι εθελοντές ρωτήθηκαν πώς αισθάνονταν για τις εργασίες που είχαν εκτελέσει και την ανατροφοδότηση που έλαβαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν κακή κριτική παρουσίασαν ασυνείδητα κρυφές αντιδράσεις των μυών του προσώπου - μικροσκοπικές κινήσεις στο μέτωπό τους και στους μύες που χρησιμοποιούνται για να χαμογελούν. Αλλά αυτό διήρκεσε μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Στο πόκερ, μια τέτοια αντίδραση θα ήταν γνωστή ως "tell". Για τους ανθρώπους που σκέφτονται να σφυρηλατήσουν μια σχέση με κάποιον, θα μπορούσε να θεωρηθεί προειδοποιητικό σημάδι. Όπως και να έχει, ο παρατηρητής πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά, αλλιώς θα το χάσει.


Έρευνα: Ville J. Harjunen et al, Under the thin skin of narcissus: Facial muscle activity reveals amplified emotional responses to negative social evaluation in individuals with grandiose narcissistic traits, Psychophysiology (2023). DOI: 10.1111/psyp.14315

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...