PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών

Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών

PsychologyNow Team
οι εγκέφαλοι ενός άνδρας και μία γυναίκας

Οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται να βιώνουν με διαφορετικό τρόπο την κατάθλιψη και αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στους εφήβους.


Όταν οι ερευνητές έδειξαν σε καταθλιπτικούς εφήβους χαρούμενες ή λυπητερές φράσεις και τους έκαναν ταυτόχρονα εγκεφαλικές μετρήσεις, διεπίστωσαν ότι η κατάθλιψη επιδρά διαφορετικά στην εγκεφαλική δραστηριότητα ανδρών και γυναικών σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έφηβα αγόρια και κορίτσια, ενδέχεται να βιώσουν διαφορετικά την κατάθλιψη και ότι οι θεραπείες που σχετίζονται με το φύλο, θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν.

Οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται να βιώνουν με διαφορετικό τρόπο την κατάθλιψη και αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στους εφήβους. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, από ό,τι τα αγόρια. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της εικόνας του σώματος, των ορμονικών διακυμάνσεων και των γενετικών παραγόντων, όπου τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο να κληρονομήσουν την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν ενέχουν μόνο τον κίνδυνο της κατάθλιψης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η διαταραχή και οι συνέπειές της.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από επίμονη κατάθλιψη, ενώ στις γυναίκες η κατάθλιψη τείνει να εκδηλώνεται σε επεισόδια, εξηγούν οι ερευνητές της μελέτης, η οποία πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychiatry. Οι καταθλιπτικοί άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τις σοβαρές συνέπειες της κατάθλιψής τους, όπως η κατάχρηση ουσιών και η αυτοκτονία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην κατάθλιψη στις γυναίκες, πιθανώς επειδή είναι πιο συχνές.

Αυτό ήταν που ώθησε και τους ερευνητές να διεξαγάγουν αυτή την τελευταία μελέτη, για να βρουν τις διαφορές μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που πάσχουν από κατάθλιψη. Για τη μελέτη τους, oι ερευνητές χρησιμοποίησαν εφήβους και των δύο φύλων μεταξύ 11 και 18 ετών, 82 γυναίκες και 24 άνδρες ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και 24 γυναίκες και 10 άνδρες, υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές έκαναν εγκεφαλικές απεικονίσεις στους εγκεφάλους των εφήβων, ενώ σε μια οθόνη με συγκεκριμένη σειρά αναβόσβηναν λέξεις με ευτυχισμένο, λυπητερό ή ουδέτερο νόημα.

Οι εθελοντές πίεσαν ένα κουμπί όταν εμφανίστηκαν ορισμένοι τύποι λέξεων ενώ δεν το πίεσαν σε άλλες λέξεις και έτσι μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα σε όλο το πείραμα. Όταν οι ερευνητές φώτισαν ορισμένους συνδυασμούς λέξεων στην οθόνη, διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά την εγκεφαλική δραστηριότητα αγοριών και κοριτσιών σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως η υπερμαγνητική έλικα και το οπίσθιο προσαγώγιο.

Οπότε, τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα; Το εύρημα της μελέτης, μάς δείχνει ότι από την εφηβεία, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον εγκέφαλο στα αγόρια και τα κορίτσια, εξηγούν οι ερευνητές. Επομένως, από νωρίς στην εφηβεία, θα πρέπει να εξεταστούν εξειδικευμένες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης για την κατάθλιψη ανάλογα με το φύλο. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι πρώτες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά της νόσου πριν επιδεινωθούν τα πράγματα.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που επισημάνθηκαν στη μελέτη έχουν συνδεθεί προηγουμένως με την κατάθλιψη, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε γιατί επηρεάζονται διαφορετικά στα αγόρια με κατάθλιψη και αν αυτό σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια βιώνουν και αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.

Επειδή η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα κορίτσια, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να βρουν περισσότερα αγόρια σε αυτή τη μελέτη οπότε οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να συγκρίνουν παρόμοιο αριθμό κοριτσιών και αγοριών για πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές, θα ήθελαν να διερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο αυτό. Όπως υποστηρίζουν: Νομίζουμε ότι θα ήταν καλό να διεξάγουμε μια μεγάλη διαχρονική μελέτη που θα ασχολείται με τις διαφορές φύλου στην κατάθλιψη από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση.


Έρευνα: Adolescent Major Depressive Disorder: Neuroimaging Evidence of Sex Difference during an Affective Go/No-Go Task
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...