PsychologyNow Team

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας

PsychologyNow Team
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας
Image credit: fotografierende / unsplash.com

Το κάπνισμα είναι όχι μόνο επιβλαβές για την ψυχική υγεία, αλλά μεγάλο μέρος της αυξημένης θνησιμότητας η οποία συσχετίζεται με τις ψυχικές ασθένειες, οφείλεται στο κάπνισμα.


Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, βρήκε πως το κάπνισμα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι πολύ κοινό σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες – όπως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Παρόλα αυτά, πολλές έρευνες που είχαν εξετάσει αυτήν την συσχέτιση, δεν κατάφεραν να αποσαφηνίσουν αν αυτή είναι μία σχέση αιτίου – αποτελέσματος, και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση.

Οι ψυχικές ασθένειες αυξάνουν την πιθανότητα καπνίσματος ή το ίδιο το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών;

Ερευνητές από την ερευνητική ομάδα καπνού και αλκοόλ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ (TARG) με την υποστήριξη της Μονάδας Ενσωματωμένης Επιδημιολογίας του Μπρίστολ (IEU) και το Βιοιατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Μπρίστολ (BRC), χρησιμοποίησε δεδομένα από την βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου από 462,690 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, τα οποία περιελάμβαναν 8% τωρινών καπνιστών και 22% πρώην καπνιστών.

Η ομάδα εφήρμοσε μια αναλυτική προσέγγιση η οποία ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση και που χρησιμοποιεί γενετικές μεταβλητές οι οποίες συνδέονται με την έκθεση (π.χ. στο κάπνισμα) για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την σχέση αιτίου – αποτελέσματος.

Βρήκαν στοιχεία ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, αλλά ότι επίσης η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια αυξάνουν την πιθανότητα καπνίσματος (αν και τα στοιχεία αναφορικά με την σχιζοφρένεια σε αυτή την περίπτωση ήταν λιγότερο ισχυρά).


Διαβάστε σχετικά: Το κάπνισμα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων


Η έρευνα αυτή ενισχύει έναν ήδη αυξανόμενο όγκο ερευνών, οι οποίες προτείνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η ίδια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια παρόμοια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychiatry τον περασμένο χρόνο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής.

Η ειδική ομάδα ψυχικής υγείας της βρετανικής κυβέρνησης στην ανασκόπηση του 2016 πρότεινε ότι το κάπνισμα θα πρέπει να έχει απαγορευθεί στις ψυχιατρικές κλινικές έως το 2018. Αυτά τα νέα στοιχεία προσθέτουν επιπλέον αξία στην υποστήριξη της εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής. Όχι μόνο υπάρχουν στοιχεία ότι το κάπνισμα μπορεί να είναι επιβλαβές για την ψυχική υγεία, αλλά μεγάλο μέρος της αυξημένης θνησιμότητας η οποία συσχετίζεται με τις ψυχικές ασθένειες οφείλεται στο κάπνισμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν: Στις προσπάθειές μας για τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος, συχνά παραβλέπουμε τα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε την έναρξη του καπνίσματος καθώς και να ενθαρρύνουμε την διακοπή του, λόγω των επιπτώσεων του τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

Και προσθέτουν: Η αυξημένη διαθεσιμότητα γενετικών δεδομένων από πλήθος ερευνών σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση γενετικών μεταβλητών οι οποίες συνδέονται με ένα εύρος συμπεριφορών και αποτελεσμάτων υγείας, μάς οδηγεί στη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τεχνικές όπως η Μεντελιανή Τυχαιοποίηση για να κατανοήσουμε τις αιτιώδεις σχέσεις. Αυτό δείχνει, ότι οι γενετικές έρευνες μπορούν να μας πουν πολλά για τις περιβαλλοντικές επιρροές – σε αυτήν την περίπτωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην ψυχική υγεία – όπως και για την υποκείμενη βιολογία.


Anast Grats
Μελέτη: Evidence for causal effects of lifetime smoking on risk for depression and schizophrenia: a Mendelian randomisation study

Απόδοση: Αναστάσιος Γρατσάκης - Φοιτητής Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...