PsychologyNow Team

Ο εθισμός στις ειδήσεις συνδέεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία

Ο εθισμός στις ειδήσεις συνδέεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία

PsychologyNow Team
ζευγάρι έχει εθισμό στις ειδήσεις
Image credit: freepik/ freepik.com

Οι άνθρωποι με εμμονική ανάγκη να ελέγχουν συνεχώς τις ειδήσεις, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος, στρες και σωματική κακή υγεία.


Τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε μια σειρά ανησυχητικών παγκόσμιων γεγονότων, από την πανδημία COVID μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, μαζικούς πυροβολισμούς και καταστροφικές πυρκαγιές. Για πολλούς ανθρώπους, η ανάγνωση κακών ειδήσεων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε προσωρινά ανίσχυροι και στεναχωρημένοι.

Για άλλους, το να εκτίθενται σε έναν 24ωρο κύκλο ειδήσεων με συνεχώς εξελισσόμενα γεγονότα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική ευεξία -όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, με όσους έχουν υψηλό επίπεδο εθισμού στις ειδήσεις να αναφέρουν «σημαντικά μεγαλύτερη σωματική δυσφορία».

Όταν βλέπουμε αυτά τα γεγονότα στις ειδήσεις, δημιουργείται μια συνεχή κατάσταση υψηλού συναγερμού σε ορισμένους ανθρώπους, υπερδιεγείροντας τα κίνητρά τους για παρακολούθηση και κάνοντας τον κόσμο να μοιάζει με ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Για αυτά τα άτομα μπορεί να αναπτυχθεί ένας φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο αντί να αποσυντονίζονται, παρασύρονται ακόμη περισσότερο, παθιάζονται με τις ειδήσεις και ελέγχουν για νέα όλο το εικοσιτετράωρο για να ανακουφίσουν τη συναισθηματική τους αγωνία. Αλλά αυτό δεν βοηθάει, και όσο περισσότερο ελέγχουν τις ειδήσεις, τόσο περισσότερο αρχίζουν να παρεμβαίνουν σε άλλες πτυχές της ζωής τους.

Για να μελετήσουν αυτό το φαινόμενο, γνωστό στην καθομιλουμένη ως εθισμός στις ειδήσεις, ο Μακλάνγκλιν και οι συνεργάτες του, Δρ. Μελίσα Γκότλιμπ και Δρ. Ντέβιν Μίλς, ανέλυσαν δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα σε 1.100 ενήλικες των ΗΠΑ.

Στην έρευνα, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «απορροφούμαι τόσο πολύ από τις ειδήσεις που ξεχνάω τον κόσμο γύρω μου», «το μυαλό μου είναι συχνά απασχολημένο με σκέψεις σχετικά με τις ειδήσεις», «δυσκολεύομαι να σταματήσω να διαβάζω ή να παρακολουθώ τις ειδήσεις» και «συχνά δεν δίνω προσοχή στο σχολείο ή στη δουλειά, επειδή διαβάζω ή παρακολουθώ τις ειδήσεις».

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης για το πόσο συχνά βιώνουν αισθήματα άγχους και στρες, καθώς και σωματικές παθήσεις όπως κόπωση, σωματικό πόνο, κακή συγκέντρωση και γαστρεντερικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 16,5% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν σημάδια «σοβαρά προβληματικής» κατανάλωσης ειδήσεων. Τα άτομα αυτά συχνά βυθίζονταν τόσο πολύ και επένδυαν προσωπικό χρόνο και ενέργεια σε ειδησεογραφικές ιστορίες, ώστε αυτές κυριαρχούσαν στις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, διέκοπταν το χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, δυσκόλευαν την εστίαση στο σχολείο ή την εργασία και συνέβαλαν στην ανησυχία και την αδυναμία ύπνου.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα προβληματικής κατανάλωσης ειδήσεων είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχική και σωματική δυσφορία από ό,τι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και όταν ελέγχονται τα δημογραφικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η συνολική χρήση ειδήσεων.


Διαβάστε σχετικά: 10 τρόποι για να παραμείνετε ψυχικά υγιείς σε έναν άκρως διαδικτυακό κόσμο


Όταν ρωτήθηκαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες στην έρευνα βίωναν συμπτώματα ψυχικής υγείας ή σωματικής ασθένειας τον τελευταίο μήνα, τα αποτελέσματα έδειξαν:

Το 73,6% των ατόμων που αναγνωρίστηκαν ως άτομα με σοβαρά επίπεδα προβληματικής κατανάλωσης ειδήσεων ανέφεραν ότι βίωσαν ψυχολογικά προβλήματα "αρκετά" ή "πολύ" - ενώ συχνά συμπτώματα ανέφερε μόνο το 8% όλων των άλλων συμμετεχόντων στην έρευνα.

Το 61% των ατόμων με σοβαρά επίπεδα προβληματικής κατανάλωσης ειδήσεων ανέφεραν ότι βίωσαν σωματική δυσφορία "αρκετά" ή "πολύ", σε σύγκριση με μόλις 6,1% για όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον Μακλάνγκλιν, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση με τις ειδήσεις.

Ενώ θέλουμε οι άνθρωποι να παραμένουν απασχολημένοι με τις ειδήσεις, είναι σημαντικό να έχουν μια πιο υγιή σχέση με τις ειδήσεις, λέει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία για τους εθισμούς και τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές επικεντρώνεται στην πλήρη διακοπή της προβληματικής συμπεριφοράς, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελεστεί η συμπεριφορά με μέτρο.

Στην περίπτωση της προβληματικής κατανάλωσης ειδήσεων, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα μπορεί να αποφασίσουν να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ειδήσεων, αν αντιληφθούν ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συνειδητοποίησαν και ανησύχησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην ψυχική τους υγεία η συνεχής προσοχή τους στη συγκλονιστική κάλυψη του COVID-19 ανέφεραν ότι έλαβαν τη συνειδητή απόφαση να απομακρυνθούν από την ανάγνωση ειδήσεων.

Ωστόσο, η μη ανάγνωση ειδήσεων δεν γίνεται μόνο εις βάρος της πρόσβασης ενός ατόμου σε σημαντικές πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλειά του, αλλά υπονομεύει επίσης την ύπαρξη ενημερωμένων πολιτών, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη διατήρηση μιας υγιούς δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια υγιής σχέση με την κατανάλωση ειδήσεων αποτελεί ιδανική κατάσταση.

Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς η βιομηχανία ειδήσεων μπορεί να τροφοδοτεί το πρόβλημα.

Οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα πρακτορεία, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον 24ωρο κύκλο ειδήσεων, έχουν ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν στην επιλογή "αξιόλογων" ιστοριών που θα τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών ειδήσεων, λέει ο Μακλάνγκλιν.

Ωστόσο, για ορισμένους τύπους ανθρώπων, οι συγκρούσεις και το δράμα που χαρακτηρίζουν τις ειδησεογραφικές ιστορίες όχι μόνο τραβούν την προσοχή τους και τους προσελκύουν, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια δυσπροσαρμοστική σχέση με τις ειδήσεις. Έτσι, τα αποτελέσματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν ότι οι εμπορικές πιέσεις που δέχονται τα ειδησεογραφικά μέσα δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τον στόχο της διατήρησης μιας υγιούς δημοκρατίας, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ατόμων.

Οι περιορισμοί της μελέτης αυτής, περιλαμβάνουν τη στήριξη σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια χρονική στιγμή, όπου οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν την ακριβή σχέση μεταξύ της προβληματικής κατανάλωσης ειδήσεων και της ψυχικής και σωματικής κακοδιαθεσίας.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...