PsychologyNow Team

Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με αυτισμό για τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στη μήτρα

Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με αυτισμό για τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στη μήτρα

PsychologyNow Team
ερευνητής χρησιμοποιεί δοκιμαστικούς σωλήνες

Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα των ορμονών οιστρογόνων στη μήτρα της μητέρας τους κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αυτισμό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι οι προγεννητικές ορμόνες αυξάνουν την πιθανότητα αυτισμού, η οποία είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν 20 χρόνια.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο διεθνώς ερευνητή του αυτισμού, καθηγητή Σάιμον Μπάρον-Κόεν, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Αυτισμού του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Molecular Psychiatry, ανέλυσαν δείγματα αμνιακού υγρού από 98 εγκύους που γέννησαν παιδιά με αυτισμό και άλλες 177 που γέννησαν παιδιά χωρίς τέτοιο πρόβλημα.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 98 μωρά με αυτισμό είχαν εκτεθεί σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα και των τεσσάρων οιστρογόνων στη μήτρα, κάτι που δεν ίσχυε για τα υπόλοιπα παιδιά. Η παρουσία αυξημένων οιστρογόνων στο προγεννητικό στάδιο αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη του μελλοντικού αυτισμού από ό,τι η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων προγεννητικών ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη.

Ο Μπάρον-Κόεν, ο οποίος πρώτος είχε προτείνει τη σχετική θεωρία, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα πως οι αυξημένες προγεννητικές στεροειδείς ορμόνες του φύλου είναι μία από τις δυνητικές αιτίες του αυτισμού. Τα γονίδια είναι επιβεβαιωμένο ότι συνιστούν μία άλλη αιτία, ενώ οι εν λόγω ορμόνες πιθανώς αλληλεπιδρούν με τους γενετικούς παράγοντες για να επηρεάσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Στη μελέτη συμμετείχε ως βασικός συγγραφέας ο Έλληνας διδακτορικός ερευνητής του Κέιμπριτζ Αλέξανδρος Τσομπανίδης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτές οι αυξημένες ορμόνες μπορεί να προέρχονται από τη μητέρα, από το μωρό ή από τον πλακούντα. Το επόμενο βήμα μας θα είναι να μελετήσουμε όλες αυτές τις πιθανές πηγές και πώς αλληλεπιδρούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κ. Τσομπανίδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2015, έκανε μεταπτυχιακά στην ανθρώπινη μοριακή γενετική στο Imperial College του Λονδίνου και τώρα κάνει το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ, εστιάζοντας την έρευνά του στους ορμονικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στον αυτισμό.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως μέχρι σήμερα ο ρόλος των οιστρογόνων στον αυτισμό έχει μελετηθεί ελάχιστα, αν και υπογράμμισαν ότι τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι είναι δυνατό -τουλάχιστον προς το παρόν- να χρησιμοποιηθεί το επίπεδο των οιστρογόνων στη μήτρα ως προγνωστικός δείκτης για τον αυτισμό.


Έρευνα: Simon Baron-Cohen et al, Foetal oestrogens and autism, Molecular Psychiatry (2019)

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...