PsychologyNow Team

Ψυχεδελική θεραπεία: Η επόμενη μεγάλη τάση στις θεραπείες ψυχικής υγείας

Ψυχεδελική θεραπεία: Η επόμενη μεγάλη τάση στις θεραπείες ψυχικής υγείας

PsychologyNow Team
γυναίκα δέχεται Ψυχεδελική θεραπεία: την επόμενη μεγάλη τάση στις θεραπείες ψυχικής υγείας
Image credit: KoolShooters / pexels.com

Κάποιες ψυχεδελικές ουσίες μπορεί να είναι καλές θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη, το άγχος, ακόμα και την κατάχρηση ουσιών.


Μαγικά μανιτάρια για την ψυχική ευημερία; Αν δεν έχετε ακούσει ότι οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, φέτος μπορεί να αλλάξει αυτό. Ενώ αυτός ο τύπος θεραπείας δεν θα είναι διαθέσιμος για όλους το 2022 (και μάλλον θα αργήσει να διαδοθεί), οι ειδικοί λένε ότι θα ακούσουμε πολλά γι’ αυτή την αναδυόμενη τάση τα επόμενα χρόνια.

Για πολύ καιρό τα ψυχεδελικά αντιμετωπίζονταν με αποδοκιμασία. Τα θεωρούσαμε ναρκωτικά αναψυχής, αλλά, με μια πιο προσεκτική ματιά, είδαμε ότι μπορούν να είναι καλές θεραπευτικές επιλογές για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών, εξήγησε η ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Μόριν.

Στην πρόβλεψη των τάσεων για το 2022, θεωρείται ότι τα ψυχεδελικά είναι έτοιμα να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας ψυχικής υγείας. Διάφορα ιδρύματα ετοιμάζονται να ανοίξουν εξειδικευμένα κέντρα για τη μελέτη αυτών των ουσιών στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας.

Οι ψυχεδελικές ουσίες κέρδισαν ευρεία δημοτικότητα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όμως πέρασαν στο περιθώριο αφού κατηγοριοποιήθηκαν ως ελεγχόμενες ουσίες. Το 2018, ο συγγραφέας Μάικλ Πόλαν επανέφερε τα ψυχεδελικά στη συλλογική συνείδηση με το βιβλίο του Πώς να αλλάξεις το μυαλό: Τι μας διδάσκει η νέα επιστήμη των ψυχεδελικών για τη συνείδηση, τον θάνατο, τον εθισμό, την κατάθλιψη και την υπέρβαση, όπου μοιράστηκε την πειραματική του έρευνα με ψυχεδελικές ουσίες.

Την ίδια εποχή περίπου, τα ψυχεδελικά τάραξαν τα νερά στον νομικό κόσμο, καθώς ψηφοφορίες για την αποποινικοποίηση και τη νομιμοποίησή τους έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Σήμερα, το ενδιαφέρον αυξάνεται, σε μια περίοδο όπου πολλοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας που έφερε η πανδημία.

Πώς λειτουργεί η ψυχεδελική θεραπεία;

Η ψυχεδελική θεραπεία είναι περισσότερο μια ανυψωμένη εμπειρία ομιλητικής θεραπείας που απαιτεί ειδική φροντίδα και επίβλεψη παρά μια τυπική ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το όφελος έρχεται από την εμπειρία που έχουν οι θεραπευόμενοι και από τον συνειδητό αναστοχασμό τους, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φάρμακα, τα οποία κάνουν κάποιον να νιώσει καλύτερα πιο αυτόματα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεραπευτική και την ψυχαγωγική χρήση των ψυχεδελικών. Ενώ αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εκείνους που δεν βοηθιούνται από άλλες μορφές θεραπείας, είναι σημαντικό να μη θεωρηθεί υποκατάστατο για άλλες μεθόδους, όπως η αντικαταθλιπτική αγωγή. Είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο.


Διαβάστε σχετικά: Εγκρίνεται η χορήγηση ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών


Ποιες ουσίες εξετάζονται;

Ο Δρ. Μάθιου Τζόνσον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς λέει ότι υπάρχουν «πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα για ένα σύνολο διαταραχών που είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν» μέσω της χρήσης ψιλοκυβίνης (ουσία που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια) και MDMA (γνωστό και ως έκσταση).

Η χρήση της ψιλοκυβίνης για την αντιμετώπιση της δυσφορίας που σχετίζεται με τον καρκίνο έχει φανεί ότι είναι πολλά υποσχόμενη, ενώ γίνεται επίσης έρευνα για τη μείζονα κατάθλιψη και τις εθιστικές διαταραχές. Ενώ το MDMA είναι λίγο διαφορετικό ως σύνθεση, υπάρχουν ενθαρρυντικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση του για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες. Επιπλέον, οι ψυχεδελικές ιδιότητες της κεταμίνης είναι αποτελεσματικές για πολλούς ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η ψυχεδελική θεραπεία έχει κάποιους κινδύνους.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχωτικών διαταραχών. Αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση για ψύχωση, μπορεί να μη θέλει να δοκιμάσει ψυχεδελικά. Συνεπώς, δεν είναι για τον καθένα, εξήγησε η Μόριν.

Ο Τζόνσον συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι με αυτές τις ουσίες αν δεν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, όσον αφορά τη θεραπευτική σχέση. Ανησυχεί ότι ο επαγγελματικός ρόλος του θεραπευτή μπορεί να διαστρεβλωθεί κατά τη διαδικασία.

Πότε θα είναι διαθέσιμη η ψυχεδελική θεραπεία;

Μερικά μέρη στις ΗΠΑ επιδιώκουν ήδη περισσότερη πρόσβαση σε αυτές τις ουσίες. Σε κάποιες περιοχές, αποποινικοποιήθηκαν τα μαγικά μανιτάρια και σε άλλες, η δίωξη για τα παραισθησιογόνα δεν είναι πια προτεραιότητα. Αρκετοί άνθρωποι, φυσικά, δοκιμάζουν αυτές τις ουσίες με υπόγειο τρόπο, αλλά υπάρχει ελπίδα αυτό να αλλάξει στο μέλλον μέσω της κανονικοποίησης και της πρόσβασης.

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει αυτό, ο Τζόνσον ελπίζει, με βάση τη συνεχιζόμενη θετική έρευνα, να δει το MDMA και την ψιλοκυβίνη να παίρνουν έγκριση για ιατρική χρήση τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ, ενθαρρύνει το κοινό να είναι ανοιχτό και συγχρόνως να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...