PsychologyNow Team

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όλοι έχουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όλοι έχουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι έχει επαναλαμβανόμενα μοτίβα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά της
Image credit: teksomolika / freepik.com

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σώμα μας έχει ρυθμούς – δηλαδή επαναλαμβανόμενα μοτίβα - που κυμαίνονται μεταξύ 7 και 52 ημερών. Αυτοί οι κύκλοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.


Οι Άρκο Γκος και Ένεα Τσεολίνι, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leiden ανέλυσαν τα δεδομένα χρήσης εκατοντάδων κινητών τηλεφώνων και ανακάλυψαν ότι το σώμα έχει ρυθμούς – δηλαδή επαναλαμβανόμενα μοτίβα - που κυμαίνονται μεταξύ 7 και 52 ημερών. Αυτοί οι κύκλοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι απλώς ζουν τη ζωή τους, αποφασίζοντας οι ίδιοι για τη συμπεριφορά τους και ότι δεν υπάρχει κάποια συνολική δομή, κάνουν λάθος, λέει ο ερευνητής Γκος. Μαζί με τον συνάδελφό του, πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με επαναλαμβανόμενα μοτίβα - ρυθμούς - στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η έρευνά τους οδήγησε στο απροσδόκητο αποτέλεσμα ότι όλοι οι άνθρωποι σε απόλυτο βαθμό έχουν αυτούς τους ρυθμούς.

Η ιδέα ενός ρυθμού στον οποίο αντιδρά το σώμα σας δεν είναι καινούργια. Οι γυναίκες έχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, για παράδειγμα, και ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Υπάρχει μεγάλη επιστημονική συζήτηση σχετικά με τον σεληνιακό κύκλο, αλλά είναι γνωστό ότι ψυχολογικές και νευρολογικές καταστάσεις όπως η διπολική πάθηση και η επιληψία ακολουθούν έναν κύκλο αρκετών ημερών. Ένα μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί, για παράδειγμα, στις επιληπτικές κρίσεις που συμβαίνουν κάθε τόσες και τόσες ημέρες.

Διακρίσεις κατά των γυναικών

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δεν εμφανίζονται μόνο σε αυτού του είδους τις ψυχολογικές και νευρολογικές καταστάσεις, αλλά ότι όλοι έχουν κύκλους που διαρκούν αρκετές ημέρες. Ο Γκος λέει: Αυτοί οι κύκλοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Το πώς επηρεάζουν αυτή τη συμπεριφορά και ποια συμπεριφορά σχετίζεται με ποιες συγκεκριμένες στιγμές του κύκλου είναι κάτι που δεν έχουμε μελετήσει ακόμη.

Αλλά στις αναλύσεις των δεδομένων στα κινητά τηλέφωνα των υποκειμένων της δοκιμής μας, κάναμε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Διαπιστώσαμε ότι οι κύκλοι αρκετών ημερών είναι πολύ συνηθισμένοι: σε ηλικιωμένους και νέους, σε γυναίκες και άνδρες. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην εργασία τους, επειδή συχνά θεωρείται ότι η απόδοσή τους υποβαθμίζεται λόγω του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που έχουν κύκλο. Οι άνδρες έχουν επίσης κύκλο, διάρκειας 25 έως 30 ημερών, ο οποίος επηρεάζει επίσης τη συμπεριφορά τους.

Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στην έρευνα για τις ψυχολογικές και νευρολογικές καταστάσεις. Λέει ο Γκος: Οι κύκλοι που βλέπουμε εδώ προκαλούνται από την ασθένεια ή είναι "φυσιολογικοί" κύκλοι που γίνονται πιο εμφανείς ως αποτέλεσμα της ασθένειας;.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να σταματήσετε μία συμπεριφορά που δεν σας κάνει καλό


Η έρευνα στα κινητά τηλέφωνα

Περίπου 400 άτομα, ηλικίας από 16 έως 80 ετών, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συμμετοχή στη μελέτη. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή; Ένα τηλέφωνο Android. Σε αυτό εγκαταστάθηκε μια εφαρμογή που επέτρεπε στους ερευνητές να παρακολουθούν και να αναλύουν τα δεδομένα χρήσης.

Ο Γκος λέει: Εξετάσαμε μόνο τις ώρες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ενεργά το τηλέφωνό τους και έκαναν swiping ή πληκτρολογούσαν. Δεν μπορούσαμε να δούμε τι έκαναν με τα τηλέφωνά τους και δεν χρειαζόταν να το δούμε αυτό. Δεν ρωτήσαμε πράγματα όπως το ποια ήταν η διάθεσή τους εκείνη τη στιγμή. Δεν μας ενδιέφερε αυτό.

Η χρήση του smartphone μπορεί να χωριστεί σε διάφορα είδη συμπεριφοράς. Εξετάζοντας αυτή τη συμπεριφορά με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άγγιζαν την οθόνη και τον χρόνο μεταξύ των αγγίξεων, διακρίναμε 2.500 διαφορετικούς τύπους χρήσης smartphone.

Ορισμένες συμπεριφορές είχαν ένα μοτίβο που επαναλαμβανόταν κάθε 25 ημέρες, όπως όταν υπήρχε μεγάλη παύση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου. Άλλοι είχαν ένα μοτίβο που επαναλαμβανόταν κάθε 19 ημέρες, όπως όταν υπήρχε μια μικρή παύση μεταξύ των αγγιγμάτων. Εν ολίγοις, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphones τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ότι ορισμένοι από αυτούς τους τρόπους έχουν ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πρόβλεψη της συμπεριφοράς

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκύπτουν τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αλλά η πολύπλοκη εναλλαγή μεταξύ του περιβάλλοντος και των δικών μας γνωστικών δεξιοτήτων μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Ο Γκος τονίζει ότι δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν τον ίδιο κύκλο, αλλά να αντιδρούν εντελώς διαφορετικά σε αυτόν. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να μας δώσει περισσότερες γνώσεις.

Ο Γκος λέει: Θα μπορούσαμε τότε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά με βάση τον κύκλο ενός ατόμου. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε έναν εντελώς νέο ορισμό του τι είναι φυσιολογική συμπεριφορά και τι είναι συμπεριφορά που σχετίζεται με μια νευρολογική ή ψυχολογική πάθηση.


Έρευνα: Enea Ceolini et al, Common multi-day rhythms in smartphone behavior, npj Digital Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41746-023-00799-7

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...