PsychologyNow Team

Η «σπατάλη χρόνου» είναι ωφέλιμη για την ευημερία μας

Η «σπατάλη χρόνου» είναι ωφέλιμη για την ευημερία μας

PsychologyNow Team
γυναίκα φοράει γυαλιά και είναι ξαπλωμένη στο γρασίδι κάτω από τον ήλιο
Image credit: standret/ freepik.com

Μερικές φορές, η σπατάλη χρόνου είναι ωφέλιμη γιατί επιτρέποντας στον εαυτό μας να μην κάνει τίποτα και περιορίζοντας τον στην απλή ύπαρξη, η απόλαυση που λαμβάνουμε είναι συνώνυμη της ευημερίας και της ευτυχίας.


Η σπατάλη χρόνου είναι μια σχετική έννοια που πρέπει να εξετάσουμε και από μια άλλη οπτική γωνία. Για παράδειγμα, ως ένα πολύτιμο συστατικό για την ευημερία μας. Ας το σκεφτούμε πιο αναλυτικά. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας έχει πείσει ότι ο χρόνος είναι χρήμα και ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε βήμα της ζωής μας.

Αυτό αναμφισβήτητα μας οδηγεί στο γνωστό και επαναλαμβανόμενο λαβύρινθο του στρες και των διαταραχών άγχους που προκύπτουν από την αυτο-παραμέληση. Έτσι, ο χρόνος δεν είναι ούτε χρήμα ούτε χρυσός. Ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί είναι ζωή.

Διαχείριση χρόνου

Γνωρίζοντας πώς να διαχειριστούμε το χρόνο μας και επιτρέποντας στον εαυτό μας να μην κάνουμε απολύτως τίποτε κάποιες φορές οδηγεί στην ηρεμία του νου. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουμε δυσκολία να κάνουμε κάτι τέτοιο, επειδή περνάμε πολλές ώρες της ζωής μας σε λειτουργία «παραγωγικότητας». Το μυαλό μας έχει μάθει να ερμηνεύει τη χαλάρωση στον καναπέ και την ανάπαυση ως χάσιμο χρόνου.

Αντίθετα, υπάρχουν ειδικοί στη διαχείριση χρόνου, όπως ο Δρ Alex Soojung-Kim Pang, γνωστός για το έργο του ως σύμβουλος στη Silicon Valley. Εξηγεί ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές το χάσιμο χρόνου είναι ωφέλιμο καθώς μας επιτρέπει να επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας και να βρίσκουμε ηρεμία.

Η σπατάλη χρόνου βελτιώνει τη ζωή μας

Ο Max Weber, ένας πολύ γνωστός φιλόσοφος, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος του 20ού αιώνα, πίστευε ότι με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης οι άνθρωποι άρχισαν να σχετίζονται με τη δουλειά τους σχεδόν με θρησκευτικό τρόπο. Η δουλειά δεν ήταν πλέον απλώς ένας τρόπος να κερδίζουν χρήματα για να επιβιώσουν. Αντ’ αυτού, ήταν και εξακολουθεί να είναι τρόπος ζωής.

Για πολλούς, η δουλειά δίνει αξία στους ανθρώπους. Η δραστηριότητα ισούται με την παραγωγικότητα. Ενώ αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, τείνουμε να φτάνουμε στο άλλο άκρο τις περισσότερες φορές, τόσο πολύ ώστε κάποιοι άνθρωποι να αδυνατούν να χαλαρώσουν.

Η αντίληψη ότι η αδράνεια είναι συνώνυμη με τη σπατάλη χρόνου οδηγεί σε ψυχολογική εξάντληση. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Leonard Reinecke στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς στη Γερμανία επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται άσχημα για τους εαυτούς τους όταν περνούν λίγο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση επειδή αισθάνονται ένοχοι για την αδράνεια τους, θεωρώντας τη ως χάσιμο χρόνου.


Διαβάστε σχετικά: Υπερβολικός έλεγχος και ευτυχία: δύο ασύμβατες έννοιες;


Μην γίνετε σαν το λευκό κούνελο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Ω, Θεέ μου! Ω, Θεέ μου! Θ’ αργήσω! Αυτό είπε ο λευκός κούνελος στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Αυτός ο λαμπερός χαρακτήρας συμβολίζει την υπερ-πολυάσχολη ζωή που πολλοί άνθρωποι βιώνουν. Να το παραδεχτούμε, πάντα πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι να κάνουμε και είμαστε πάντα απασχολημένοι κοιτάζοντας το ρολόι μας.

Διατηρούμε συνεχώς αυτά τα είδη συμπεριφορών που οδηγούν στην άβυσσο του άγχους και σε εξαντλητικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Η κουλτούρα της παραγωγικότητας και της τελειότητας μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι για το απλό γεγονός ότι αφιερώνουμε μέρος του χρόνου μας να μην κάνουμε τίποτα. Μερικές φορές το μυαλό μάς βασανίζει με σκέψεις για όλα τα πράγματα που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μερικές φορές, η σπατάλη χρόνου δεν σάς κάνει κακό. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σκεφτείτε το, ήρθε η ώρα να σταματήσετε να πιστεύετε ότι πρέπει να είστε παραγωγικοί κάθε λεπτό της ζωής σας. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει και πάλι παιδί. Να αφήσετε τον εαυτό σας να βαρεθεί και λίγο, να αισθανθείτε ελεύθεροι, χαλαροί, ακόμα και παιχνιδιάρικοι.

Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα, καθώς αυτό ενσταλάζει τη δημιουργικότητα και το στοχασμό. Στην πραγματικότητα, πρέπει να καταλάβουμε ότι όντας καλύτεροι στη δουλειά μας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εργαζόμαστε και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η εργασία που περιλαμβάνει λιγότερες ώρες είναι πολύ πιο παραγωγική και η ποιότητα ζωής μας μπορεί με αυτό τον τρόπο να βελτιωθεί.

Ως τελικό δίδαγμα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να δώσετε στον εαυτό σας αυτό το εξαιρετικό δώρο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και την ευκαιρία απλά να είναι, να υπάρχει, και να απολαμβάνετε τη ζωή σας στο μέγιστο και με τις πέντε αισθήσεις σας.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...