PsychologyNow Team

7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία

7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία

PsychologyNow Team
νευρώνες που αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε ηλικία
Image credit: rawpixel / freepik.com

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπτύξει νέους νευρώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε μερικούς τρόπους να κρατάτε τον εγκέφαλό σας νέο όσο μεγαλώνετε!


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως χάνουμε νευρώνες όσο μεγαλώνουμε και πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό ή να τους επαναφέρουμε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές, καθώς στην πραγματικότητα μπορούμε να αναπτύξουμε νέους νευρώνες.

Η νευρογένεση (σχηματισμός νέων εγκεφαλικών κυττάρων) συνεχίζεται ακόμα και όσο γερνάμε. Ένα από τα κύρια μέρη του εγκεφάλου που συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μόλις αναπτυχθούν αυτοί οι νευρώνες, καταλήγουν να ενώνονται με το νευρικό σας δίκτυο όπως οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του εγκεφάλου.

Η ανάπτυξη νέων νευρώνων έχει θετική επίδραση στην προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και το στρες.

Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη νευρώνων και να αναζωογονήσουν τον εγκέφαλό σας. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ορισμένους από αυτούς τους τρόπους ανάπτυξης νέων νευρώνων. Μην χάσετε αυτήν την εκπληκτική ευκαιρία!

Επτά τρόποι να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία

1. Παίξτε ένα μουσικό όργανο

Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την νοητική σας ευκινησία και τις ικανότητες εκμάθησης. Δεν χρειάζεται να είστε βιρτουόζος για να λειτουργήσει αυτό. Το σημαντικό εδώ είναι ο συνδυασμός της ακουστικής, απτικής, αισθητικής, λογικής και αναλυτικής εμπλοκής. Αυτό, μαζί με το ρυθμό, θα κάνει τον εγκέφαλό σας να χρησιμοποιεί αρκετές περιοχές του ταυτόχρονα.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, κάνει για στον εγκέφαλό σας ότι κάνει η σωματική άσκηση στο σώμα σας. Με συνεπή, μακροπρόθεσμη πρακτική, θα βελτιώσετε τις ικανότητές σας για την επίλυση προβλημάτων, συνδυάζοντας την πρακτική με τη δημιουργική σας πλευρά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος στην απομνημόνευση πληροφοριών και μάθησης.


Διαβάστε σχετικά: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέα κύτταρα και μετά τα 80


Συμπληρωματικά, μπορεί ακόμα και να ενισχύσει το IQ ενός μικρού παιδιού! Μια μελέτη που διεξήχθη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που έμαθαν να παίζουν πιάνο, έδειξε ότι το IQ τους ήταν πολύ υψηλότερο από τα παιδιά που δεν είχαν κάνει ποτέ μαθήματα πιάνου.

Έτσι, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, βάλτε τη μουσική στη ζωή σας για να αναπτύξετε νέους νευρώνες!

2. Δώστε οξυγόνο στον εγκέφαλο σας

Το δυναμικό περπάτημα, το τζόκινγκ, ο χορός, το κολύμπι και η ποδηλασία, είναι παραδείγματα αερόβιας άσκησης. Αυτά τα είδη ασκήσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε νέους νευρώνες, ειδικά για να βελτιώσετε τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ροή του αίματος, η οποία είναι σημαντική για τον εγκέφαλό σας. Αλλά πέρα από αυτό, μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν νέα αιμοφόρα αγγεία και να ενισχύσουν αυτά που έχετε ήδη. Με τη βελτίωση της ροής του αίματός, ενισχύετε επίσης τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου που λαμβάνει ο εγκέφαλός σας, πράγμα που σας βοηθά να αναπτύξετε νέους νευρώνες.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη σε άτομα που ασκούσαν αερόβια άσκηση με συνέπεια για τρεις μήνες, έδειξε ενισχυμένη οξυγόνωση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που τείνουν να επιδεινώνονται με την ηλικία. Επίσης, πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης και εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα νευρώνων σε αυτές τις περιοχές. Αυτό ίσως να σήμαινε ότι οι εγκέφαλοί τους ήταν νεότεροι.

3. Βγείτε για βόλτα!

Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα που έτρεχαν σε τροχούς, έχουν δείξει ότι η κίνηση των ποδιών σας μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή νευρώνων, σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Όσο περισσότερο κινείτε τα πόδια σας, τόσο περισσότερους νευρώνες παράγετε. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε την νευρογένεση στα κέντρα μνήμης και μάθησης του εγκεφάλου σας. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, μιας και το περπάτημα σε καινούργιες περιοχές, διεγείρει τον εγκέφαλό σας καθώς εξερευνάτε ένα νέο περιβάλλον και ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνετε προσανατολισμένοι.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διερεύνηση νέων χώρων και η ανακάλυψη νέων αντικειμένων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και βελτιώνει τη μνήμη σας. Έτσι, αν ψάχνετε για έναν καλό τρόπο να αναπτύξετε νέα κύτταρα του εγκεφάλου σας, το να περπατάτε μεσαίες ή μεγάλες αποστάσεις σε άγνωστα μέρη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Σπάστε τη ρουτίνα σας και εκπλήξτε τον εγκέφαλό σας με νέα πράγματα!

Η μη μετακίνηση των ποδιών σας, μπορεί να μειώσει επίσης την παραγωγή νέων νευρώνων. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι οι αστροναύτες που περνούν μήνες με μηδενική βαρύτητα και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, μπορούν να έχουν μέχρι 70% χαμηλότερα ποσοστά νευρογένεσης. Ο διαλογισμός είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.

4. Ασκήσεις μυαλού-σώματος

Το να κάνεις διαλογισμό, γιόγκα, tai-chi, τεχνικές ενσυνειδητότητας και άλλες ψυχο-σωματικές δραστηριότητες, περιλαμβάνουν τη μάθηση σχετικά με τη φυσική ροή των σκέψεων και των μοντέλων συμπεριφοράς σας, χωρίς απαραίτητα να εμπλέξετε τα συναισθήματά σας. Οι ασκήσεις μυαλού-σώματος μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων και να τονώσουν πολλά μέρη του εγκεφάλου σας.

Για παράδειγμα, ο καθημερινός διαλογισμός Zen, η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα, μέσα σε λίγους μήνες μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα νευρικά σας κυκλώματα. Υπάρχει αποδεδειγμένη αύξηση στη φαιά ουσία, στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη συναισθηματική επεξεργασία.


Διαβάστε σχετικά: Πάλη ή Φυγή: Πώς οι νευρώνες σεροτονίνης δίνουν εντολή για την κατάλληλη αντίδραση


Κάνοντας αυτά τα πράγματα, επίσης, βοηθάτε να φτάσετε σε ένα μοτίβο βαθύτερης αναπνοής, που είναι εξαιρετικά καλό για τον εγκέφαλό σας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο εγκέφαλός σας θα πάρει όση ποσότητα οξυγόνου μπορεί!

5. Φάτε και για τους τρεις εγκεφάλους σας

Προκύπτει ότι τα λιπαρά οξέα όπως το ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλό μας. Το ωμέγα-3 τείνει να συγκεντρώνεται στα κέντρα του εγκεφάλου που αφορά τη μνήμη και τη μάθηση (εγκεφαλικός φλοιός και ιππόκαμπος). Αλλά ο εγκέφαλός μας δεν είναι σε θέση να παράγει μόνος του ωμέγα-3, γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσετε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια καλή ημερήσια πρόσληψη ωμέγα-3 δεν επιβραδύνει μόνο τον θάνατο των νευρώνων, αλλά ενισχύει και την παραγωγή τους. Έχει παρόμοια επίδραση στη διάθεση. Όταν τα επίπεδα ωμέγα-3 είναι χαμηλά, είναι πιθανότερο να πάσχετε από κατάθλιψη.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και γαλακτικές ζυμώσεις, μαζί με φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το παχύ και το λεπτό έντερό σας υγιή, παρέχοντας ένα καλό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί. Αυτά ονομάζονται μερικές φορές "ο δεύτερος και ο τρίτος εγκέφαλός σας".

Όλα τα δεδομένα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα υγιή έντερα μπορούν να ενισχύσουν τα είδη των μορίων που χρειάζεστε για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, πάρτε όλα αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις φυτικές ίνες για χάρη του εγκεφάλου σας.

6. Γράψτε ένα βιβλίο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, όπου οι έρευνες μέτρησαν τις ικανότητες των εγκεφάλων των συγγραφέων, έδειξε ότι είχαν περισσότερη φαιά ουσία (που ουσιαστικά σημαίνει ότι είχαν περισσότερους νευρώνες) σε περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στην παραγωγή, οργάνωση και ανάλυση ιδεών. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία που χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο. Οι δημιουργικοί συγγραφείς επίσης, εμπλέκουν τον εγκέφαλό τους σε εργασίες που απαιτούν μακροχρόνια μνήμη.


Διαβάστε σχετικά: Πως η εμπειρία αλλάζει την πλαστικότητα του εγκεφάλου


7. Χρησιμοποιήστε τη δημιουργική πλευρά σας!

Ακόμα κι αν η γραφή δεν είναι και από τα πιο δυνατά σας σημεία, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που αφορά τη δημιουργικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε νέους νευρώνες.

Η δημιουργικότητα, είναι ένα από τα πράγματα που ο εγκέφαλός σας καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια και ένα από αυτά που τον διεγείρει περισσότερο. Η δημιουργικότητα, είναι ένα πραγματικά βαθύ μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Μου αρέσει πολύ η ιδέα πως απλά έχοντας γράψει αυτό το άρθρο, με βοήθησε να φτιάξω ένα ή δύο νέους νευρώνες! Αν περπατάγατε ή ακούγατε μουσική ενώ το διαβάζατε, είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συνέβη και σε εσάς. Εκπληκτικό! Έτσι δεν είναι;


AnnMpardv

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Μετάφραση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...