PsychologyNow Team

Εγκεφαλίνη: Ένας νευροδιαβιβαστής που ανακουφίζει από τον πόνο

Εγκεφαλίνη: Ένας νευροδιαβιβαστής που ανακουφίζει από τον πόνο

PsychologyNow Team
εγκέφαλος που παράγει εγκεφαλίνη ένα νευροδιαβιβαστή που ανακουφίζει από τον πόνο

Τα πεπτίδια οπιοειδών παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι δένονται στους υποδοχείς που εμπλέκονται με τα οπιούχα.


Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν μελετήσει το ρόλο της εγκεφαλίνης στη μετάδοση του πόνου. Η εγκεφαλίνη είναι μια ορμόνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής και επιτρέπει στους νευρώνες να επικοινωνούν.

Είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλός σας σε ορισμένες περιοχές, όπως στην υπόφυση. Μόλις ο εγκέφαλός σας την παράξει, καταλήγει να πηγαίνει σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως η εντερική οδός ή τα επινεφρίδια σας.

Η ανακάλυψη οπιοειδών πεπτιδίων και η αναγνώριση για το πόσο σημαντικά είναι για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ομοιόσταση και τη νευροενδοκρινική ρύθμιση, ήταν μια σημαντική καμπή στη σύγχρονη βιολογία.

Η ανακάλυψή μας ότι οι εγκεφαλίνες που απαντούνται σε μέρη όπως ο νωτιαίος μυελός υποστηρίζουν την ιδέα, ότι αυτά τα μέρη του σώματός μας μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αισθητηριακή μετάδοση που σχετίζεται με τον πόνο.

Πώς ο εγκέφαλος παράγει εγκεφαλίνη;

Τα οπιούχα πεπτίδια ονομάζονται έτσι επειδή συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς όπως τα οπιούχα. Επίσης, έχουν ορισμένες κοινές φαρμακευτικές ιδιότητες με τη μορφίνη, η οποία είναι και αυτή οπιοειδές.

Η εγκεφαλίνη μεταφέρεται σε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της σύνδεσής της, γίνεται στον μεσεγκέφαλο και τον θάλαμο. Αυτές είναι δύο από τις περιοχές όπου συναντώνται τα περάσματα που προκαλούν την αίσθηση του πόνου.


Διαβάστε σχετικά: Πώς ο εγκέφαλος αυξάνει ή μειώνει την αντίληψη του πόνου


Συμπληρωματικά, η εγκεφαλίνη βρίσκεται στην αμυγδαλή, η οποία εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, του μηχανισμού δράσης και των κύριων επιδράσεων της εγκεφαλίνης και των ενδορφινών στο σώμα σας.

Η αλληλουχία αμινοξέων της εγκεφαλίνης προέρχεται από μακρά πεπτίδια, τα οποία παίρνει από την υπόφυση σας. Τα μεγαλύτερα πεπτίδια (ενδορφίνες), όμως, βρίσκονται επίσης στα ίδια τα νευρικά μας κύτταρα. Οι ενδορφίνες στην πραγματικότητα, μπορούν να είναι 12-100 φορές πιο δραστήριες από την εγκεφαλίνη.

Ο μηχανισμός δράσης της εγκεφαλίνης

Σύμφωνα με τρέχουσα έρευνα, αυτή η ορμόνη προκαλεί μια προ- και μετα-συναπτική αναστολή των δύο ινών που μεταδίδουν πόνο: την ομάδα C και την ομάδα Α. Όπως τα οπιούχα, η εγκεφαλίνη αναστέλλει τη νευρική δραστηριότητα, μειώνοντας τη διαπερατότητα του νατρίου στον εγκέφαλό σας.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρατεταμένες αλλαγές στο μεταβολισμό των κυττάρων σας. Αυτό το κάνει με το να:

  • Αλλάζει τα μοτίβα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης ορισμένων γονιδίων στον πυρήνα ενός κυττάρου.
  • Τροποποιεί τον αριθμό των αναστολέων ή των διεγερτικών.

Οι επιδράσεις της στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Αυτή η ορμόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με πολλούς τρόπους:

  • Ανακούφιση από τον πόνο.
  • Ευφορία.
  • Συστολή της κόρης οφθαλμού
  • Αναστολή αντανακλαστικών του βήχα.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Τρέμουλο (σε υψηλές δόσεις).

Διαβάστε σχετικά: 9 αποκαλυπτικές αλήθειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου


Οι επιδράσεις τις στο καρδιαγγειακό σύστημα

H εγκεφαλίνη δεν παίζει μόνο ρόλο στον εγκέφαλό σας. Μπορεί επίσης να έχει επίδραση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, όπως η βραδυκαρδία.

Μπορεί επίσης:

  1. Να οδηγήσει σε απελευθέρωση ισταμίνης (μορφίνης).
  2. Να προκαλέσει αρτηριακή και φλεβική διαστολή (ορθοστατική υπόταση).

Το πόσο συχνά και πόσο έντονα αυτή η ορμόνη διεγείρει τα σημεία βελονισμού στο σώμα σας, έχει να κάνει και με την επίδρασή της στο κεντρικό νευρικό και στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Για παράδειγμα:

Τα ερεθίσματα χαμηλής συχνότητας και υψηλής έντασης (μεταξύ 2-8 Hz) μπορούν να προκαλέσουν στον εγκέφαλο σας την έκκριση ενδορφινών Β γύρω από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης. Θα απελευθερώσει επίσης εγκεφαλίνη στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Αυτά τα ερεθίσματα έχουν συστημικό αποτέλεσμα και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Έχουν επίσης ένα τοπικό αποτέλεσμα με το άνοιγμα των προτριχοειδηκών σφιγκτήρων. Αυτό βελτιώνει την τοπική μικροκυκλοφορία και μειώνει τα τοπικά αλογόνα (βραδυκινίνη και σεροτονίνη) ενισχύοντας το μεταβολισμό των ιστών.

Τα υψηλής συχνότητας ερεθίσματα αλλά χαμηλής έντασης (μεταξύ 100-200 Hz) θα προκαλέσουν στον εγκέφαλό σας την έκκριση εγκεφαλίνης στο νωτιαίο μυελό. Αν τα ερεθίσματα υπερβαίνουν τα 500 Hz, τότε ο εγκέφαλός σας θα απελευθερώσει τη δυναρίνη. Αυτά τα είδη των ερεθισμάτων έχουν ένα τμηματικό αποτέλεσμα και είναι τα καλύτερα για οξείες συνθήκες.

Η έρευνα σίγουρα υποδεικνύει ότι η εγκεφαλίνη, έχει μεγάλο ρόλο στην ανακούφιση από τον πόνο. Είναι τελικά μια ορμόνη, που λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με τη μορφίνη, επομένως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τη θεραπεία των καταστάσεων που σχετίζονται με τον πόνο.


AnnMpardv

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Μετάφραση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...