PsychologyNow Team

Ο εγκέφαλος με αυξημένο επίπεδο βιταμίνης D έχει καλύτερη λειτουργικότητα

Ο εγκέφαλος με αυξημένο επίπεδο βιταμίνης D έχει καλύτερη λειτουργικότητα

PsychologyNow Team
ανθρώπινος εγκέφαλος με αυξημένο επίπεδο βιταμίνης D

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.


Υπολογίζεται ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Για να βρεθούν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άνοια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ολοκλήρωσαν την πρώτη μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό, συγκεκριμένα σε ενήλικες που έπασχαν από διαφορετικούς ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης. Διαπίστωσαν ότι τα μέλη αυτής της ομάδας με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλό τους είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia: Alzheimer's Association.

Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοσες, δήλωσε η επικεφαλής και αντίστοιχη συγγραφέας Σάρα Μπουθ, διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) στο Tufts και επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας βιταμίνης Κ του HNRCA.

Η βιταμίνη D υποστηρίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών αποκρίσεων και της διατήρησης υγιών οστών. Οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα ροφήματα (όπως γάλα ή χυμό πορτοκαλιού) η σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως παρέχει επίσης μια δόση βιταμίνης D.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει διατροφικούς ή διαιτολογικούς παράγοντες στη γνωστική απόδοση ή λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελετών για τη βιταμίνη D, αλλά όλες βασίζονται είτε σε διατροφικές προσλήψεις είτε σε μετρήσεις της βιταμίνης D στο αίμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Θέλαμε να μάθουμε αν η βιταμίνη D υπάρχει ακόμη και στον εγκέφαλο, και αν υπάρχει, πώς αυτές οι συγκεντρώσεις συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 209 συμμετέχοντες στο Rush Memory and Aging Project, μια μακροχρόνια μελέτη της νόσου του Αλτσχάιμερ που ξεκίνησε το 1997. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, ηλικιωμένων ατόμων χωρίς ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης, καθώς γερνούσαν, και ανέλυσαν τις ανωμαλίες στον εγκεφαλικό ιστό τους μετά το θάνατό τους.


Διαβάστε σχετικά: Ανακαλύφθηκε νέος βιοδείκτης που βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ


Στη μελέτη του Tufts, οι ερευνητές εξέτασαν τη βιταμίνη D σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου -δύο που σχετίζονται με αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μία που σχετίζεται με μορφές άνοιας που συνδέονται με τη ροή του αίματος και μία περιοχή χωρίς καμία γνωστή συσχέτιση με τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή την αγγειακή νόσο.

Διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ήταν όντως παρούσα στον εγκεφαλικό ιστό και ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και στις τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου συσχετίζονταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο δεν συσχετίστηκαν με κανέναν από τους φυσιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο που μελετήθηκε, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης αμυλοειδούς πλάκας, της νόσου των σωμάτων Lewy ή ενδείξεων χρόνιων ή μικροσκοπικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς ακριβώς η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η άνοια είναι πολυπαραγοντική και πολλοί από τους παθολογικούς μηχανισμούς που την διέπουν δεν έχουν περιγραφεί καλά, λένε οι ερευνητές. Η βιταμίνη D θα μπορούσε να σχετίζεται με αποτελέσματα που δεν εξετάσαμε ακόμη, αλλά σκοπεύουμε να μελετήσουμε στο μέλλον.

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό ότι διαφέρει μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών πληθυσμών και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην αρχική κοόρτη ήταν λευκοί. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επακόλουθες μελέτες χρησιμοποιώντας μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων για να εξετάσουν άλλες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση. Ελπίζουν ότι το έργο τους θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η βιταμίνη D στην αποτροπή της άνοιας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D ως προληπτικό μέτρο. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D είναι 600 IU για άτομα ηλικίας 1-70 ετών και 800 IU για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας - οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο πρόκλησης πτώσης.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η βιταμίνη D υπάρχει σε λογικές ποσότητες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και φαίνεται να συσχετίζεται με μικρότερη έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας, λέει η Μπουθ. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Έρευνα
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...