PsychologyNow Team

Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο και γνωστική εξασθένιση

Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο και γνωστική εξασθένιση

PsychologyNow Team
άνδρας καταναλώνει Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα
Image credit: cottonbro / pexels.com

Η κατανάλωση επτά ή παραπάνω ποτηριών αλκοόλ ανά εβδομάδα σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο, ένας δυνητικός μηχανισμός για γνωστική εξασθένιση και σύνδεση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.


Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με τις ασθένειες της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον και είναι ένας δυνητικός μηχανισμός για τη πρόκληση γνωστικής εξασθένισης η οποία σχετίζεται με το αλκοόλ.

Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.

H Άνια Τοπιγουάλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι συνάδελφοί της εξέτασαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο. Οι 20.965 συμμετέχοντές τους από τη Βρετανική Βιοτράπεζα ανέφεραν τα δικά τους ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, και οι εγκέφαλοί τους σκαναρίστηκαν με τη χρήση της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Περίπου σε 7.000 από αυτούς έγινε απεικόνιση στο συκώτι τους με τη χρήση MRI για να υπολογιστούν τα επίπεδα συστηματικού σιδήρου. Όλα τα άτομα συμπλήρωσαν μια σειρά από απλά τεστ για να γίνει εκτίμηση της γνωστικής και κινητικής τους λειτουργίας.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 55 έτη και 48,6% ήταν γυναίκες. Παρόλο που το 2,7% κατέταξε τους εαυτούς του στους μη πότες, ο μέσος όρος κατανάλωσης ήταν περίπου 18 ποτήρια την εβδομάδα, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 7 ½ κουτάκια μπύρες ή έξι μεγάλα ποτήρια κρασί.

Η ομάδα βρήκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από επτά ποτήρια την εβδομάδα σχετίζεται με δείκτες υψηλότερου σιδήρου στα βασικά γάγγλια, μια ομάδα από εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο της κίνησης, τη διαδικαστική μάθηση, την κίνηση των οφθαλμών, τη γνωστική ικανότητα, τα συναισθήματα και άλλα. Η συσσώρευση σιδήρου σε μερικές εγκεφαλικές περιοχές σχετίστηκε με χειρότερη γνωστική λειτουργία.


Διαβάστε σχετικά: Το νευροβιολογικό υπόβαθρο του εθισμού στο αλκοόλ


Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα ως σήμερα για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη συσσώρευση σιδήρου. Αν και το ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ ήταν προϊόν αυτοαναφοράς και θα μπορούσε να υποτιμηθεί, αυτή θεωρήθηκε η μόνη δυνατή μέθοδος για τον καθορισμό της κατανάλωσης μιας τόσο μεγάλης κοόρτης.

Ένας περιορισμός της εργασίας είναι ότι οι μετρήσεις που προέρχονται από τη χρήση MRI είναι έμμεσες αναπαραστάσεις του εγκεφαλικού σιδήρου, και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και άλλες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ με αλλαγές στα επίπεδα σιδήρου.

Δεδομένης της επικράτησης της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμα και μικροί σύνδεσμοι μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση σε ολόκληρους πληθυσμούς, και θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από παρεμβάσεις για μείωση της κατανάλωσης στον γενικό πληθυσμό.

Η Τοπιγουάλα προσθέτει, Στην μεγαλύτερη έρευνα ως σήμερα, βρήκαμε ότι η κατανάλωση περισσότερων από επτά ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο. Το υψηλότερο εγκεφαλικό σίδηρο με τη σειρά του συνδέεται με χειρότερες γνωστικές αποδόσεις. Η συσσώρευση σιδήρου θα μπορούσε να υπόκειται της σχετικής με το αλκοόλ γνωστικής εξασθένισης.


Έρευνα: Topiwala A, Wang C, Ebmeier KP, Burgess S, Bell S, Levey DF, et al. Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: Observational and mendelian randomization analyses. PLoS Medicine (2022). DOI: 10.1371/journal.pmed.1004039

Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...