PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Τα γράμματα της αγάπης - Νικόλας Σμυρνάκης

Βιβλιοπροτάσεις: Τα γράμματα της αγάπης - Νικόλας Σμυρνάκης

PsychologyNow Team

Πότε είπες για τελευταία φορά «σ’ αγαπώ»;


TA GRAMMATA THS AGAPHS EΗ αγάπη είναι σημαντική για τη ζωή ενός ανθρώπου επειδή αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι αυτή που δίνει νόημα στις σχέσεις, συνδέει ανθρώπους και τους καθοδηγεί προς την αυτοπραγμάτωση. Είναι το συναίσθημα που εμπνέει την δημιουργικότητα, την αλληλοβοήθεια και την προσφορά.

Διαφαίνεται σε πολλές μορφές, αντικατοπτρίζοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν την φιλία, την οικογενειακή αγάπη, τον έρωτα, την αγάπη προς την ανθρωπότητα και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Καθένα από αυτά τα είδη αγάπης εκφράζει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

Κι όμως πότε είπες τελευταία φορά σε κάποιον δικό σου άνθρωπο ότι τον αγαπάς;

Το να εκφράζουμε την αγάπη μας στους άλλους ενισχύει τις σχέσεις και μειώνει το άγχος και το στρες. Η αγάπη μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από το βάρος των προκαταλήψεων, των εχθρικών συναισθημάτων και των φόβων. Όταν αγαπάμε και δημιουργούμε ένα περιβάλλον αμοιβαίας στήριξης και αποδοχής. Όμως πολλές φορές μέσα στο άγχος της καθημερινότητας και στο τρέξιμο ξεχνάμε να το υπενθυμίσουμε στα δικά μας άτομα ή θεωρούμε δεδομένο ότι το γνωρίζουν ήδη.

Το βιβλίο Τα γράμματα της αγάπης του Νικόλα Σμυρνάκη αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της αγάπης μέσα από σκέψεις και σχέδια γύρω από την αγάπη. Το έργο αποτελείται από λέξεις αφιερωμένες στην αγάπη και πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τα 5 γράμματά της.

Όσο περνάει ο καιρός εξελισσόμαστε, αλλάζουμε… το ίδιο και η αγάπη. Τα σχέδια του βιβλίου έχουν στόχο να εκπροσωπήσουν τις διαφορετικές εκδοχές που έχει στη ζωή μας.

Σ’ αγαπώ και η αγάπη μου θα είναι πάντα κάπου εκεί να σε προσέχει.

Τα γράμματα της αγάπης... άγγελοι που φυλάνε τον ύπνο σου για να πετάς με ασφάλεια πάνω απ’ τα όνειρά σου.

Η έννοια της αγάπης ανέκαθεν απασχολούσε την ανθρωπότητα. Τη δίδαξε ο Χριστός, ο Βούδας, ο Γκάντι. Έγραψαν γι’ αυτήν οι ποιητές. Άνθρωποι θυσιάστηκαν στο όνομά της. Την ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή. Αδιάλειπτα. Να τη βιώσουμε, να τη χαρίσουμε... Όχι απαραίτητα με τούτη τη σειρά.

Το νέο του βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη, λοιπόν, υμνεί την αγάπη σε κάθε της μορφή.

Διδάσκει την αξία της προσφοράς και της φροντίδας προς τους άλλους. Μας υπενθυμίζει ότι η αγάπη εκδηλώνεται μέσω των πράξεων και των ενεργειών μας προς τους γύρω μας. Επισημαίνει πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή όταν προσφέρουμε στους άλλους αγάπη, στήριξη και φροντίδα.

Έμαθα να μετρώ όλους τους αριθμούς για να εκφράσω την αγάπη μου για σένα.

Και σταμάτησα στο Ένα.

Μέχρι εκεί χρειάστηκα τελικά.

Ένα εγώ, Ένα εσύ.

Ένα μαζί...

Ένα...

Τα πρωτότυπα σχέδια και οι λέξεις αφιερωμένες στην αγάπη μας εμπνέουν να είμαστε αυθεντικοί στην έκφραση των συναισθημάτων μας και της αγάπης προς τους άλλους. Μας ενθαρρύνουν να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με ειλικρίνεια ακόμα και… με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Θα το έχεις ακούσει, πως για να σε αγαπήσουν κάποιοι, πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Μόνο που δεν θα αγαπήσεις ολοκληρωτικά τον εαυτό σου, αν πρώτα δεν αγαπήσεις κάποιους.

Δώσε και λάβε αγάπη, αγάπα εσένα. Τα τρία θεμέλια του Είναι. Ένα να λείπει, χάθηκε το οικοδόμημα της ύπαρξης.


Το βιβλίο Τα γράμματα της αγάπης του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...