PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Stefanie Stahl - Έτσι είμαι φτιαγμένος

Βιβλιοπροτάσεις: Stefanie Stahl - Έτσι είμαι φτιαγμένος

PsychologyNow Team

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;


BIBLIOPROTASEIS ETSI EIMAI FTIAGMENOS e
Μήπως τελευταία οι συναναστροφές σου με τους άλλους έχουν πολλές εντάσεις; Προσπαθείς να συμβαδίσεις μαζί τους, αλλά δεν τα καταφέρνεις; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική των σχέσεων που έχουμε στη ζωή μας χρειάζεται να κοιτάξουμε τις επιλογές που κάνουμε έμφυτα. Μόλις μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τους άλλους, βλέπουμε τη δική μας συμπεριφορά και των συνανθρώπων μας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα.

Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά

Πάρε, για παράδειγμα, τον εαυτό σου. Εσύ παίρνεις αποφάσεις ορθολογικά ή αυθόρμητα; Σου αρέσει να βγαίνεις και να γνωρίζεις νέο κόσμο ή προτιμάς την ασφάλεια και την ηρεμία του σπιτιού σου; Αποφασίζεις με βάση το συναίσθημα ή με βάση τη λογική;

 

Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 65% των αντρών και το 35% των γυναικών αποφασίζουν με τη λογική.

Όμως για να αποφύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα είναι σημαντικός ο εξής διαχωρισμός: Δεν αποφασίζουν όλες οι γυναίκες με το συναίσθημα ούτε όλοι οι άντρες με το μυαλό. Για την ακρίβεια, κανείς δεν αποφασίζει αποκλειστικά με το μυαλό ή αποκλειστικά με το συναίσθημα.

Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατα όντα και ως αποτέλεσμα οι μεταξύ μας σχέσεις μπορούν να γίνουν αρκετά πολύπλοκες. Πριν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους γύρω μας και να δούμε γιατί κάποιες σχέσεις μοιάζουν απόλυτα λειτουργικές, ενώ κάποιες άλλες όχι, πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε τον εαυτό μας.

Το να καταλάβεις τον εαυτό σου και τους άλλους είναι τόσο δύσκολο και όμως τόσο απλό, γράφει η ψυχολόγος Stefanie Stahl στο νέο της βιβλίο Έτσι είμαι φτιαγμένος. Η συγγραφέας του best seller Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας επιστρέφει με έναν καινοτόμο οδηγό για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, που βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, το να διαμορφώσουμε πιο υγιείς και λειτουργικές σχέσεις.

Η επιστημονική μέθοδος

Το βιβλίο παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο την ανάλυση Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Ο δείκτης αυτός μετρά την εσωστρέφεια, την αυτοπεποίθηση, την ισορροπία λογικής-συναισθήματος κ.ά. κατατάσσοντας κάθε άτομο σε κατηγορίες για περαιτέρω ανάλυση. Έτσι, μας διευκολύνει να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας αλλά και των γύρω μας, ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Η Stefanie Stahl τονίζει ότι ερχόμαστε στον κόσμο με συγκεκριμένη προδιάθεση, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνεται, ενισχύεται ή και παραμορφώνεται από τις επιρροές του περιβάλλοντος, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχουμε ως παιδιά ή ενήλικες. Βέβαια κάθε προδιάθεση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο ίσως αναγνωρίσεις στα παραδείγματα συμπεριφοράς τους φίλους και την οικογένειά σου και κυρίως τον εαυτό σου. Είναι πιθανό να φωτιστούν στοιχεία του χαρακτήρα σου που μπορεί μεν να ένιωθες ότι έχεις, αλλά, διαβάζοντας την ανάλυση των τύπων, να κατανοήσεις πραγματικά.

Η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το ποιοι είμαστε, αλλά και για να μάθουμε ποιοι δεν είμαστε. Τα χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης που μας διαφοροποιούν από τους άλλους είναι εκείνα τα στοιχεία που απαιτούν αποδοχή, ανοχή και κατανόηση. Τα στοιχεία της προσωπικότητας τα οποία διαφοροποιούν τους ανθρώπους και επομένως τους χωρίζουν είναι εκείνα που χρειάζονται γέφυρες επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει κατανόηση και επομένως επικοινωνία.


Το βιβλίο Έτσι είμαι φτιαγμένος της Stefanie Stahl κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...