PsychologyNow Team

Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης με συνταγή γιατρού και στην Ελλάδα

Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης με συνταγή γιατρού και στην Ελλάδα

PsychologyNow Team
γυναίκα κάνει ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης
Image credit: Blake Cheek / unsplash.com

Σε πρόσφατη ημερίδα, ο υφυπουργός εστίασε στο διεθνώς καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης πλέον θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.


Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως εργαλείο προαγωγής της ψυχικής υγείας ήταν το θέμα της παρέμβασης του υφ. Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο 1ο Διεθνές Wellbeing Forum.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Wellbeingr Forum το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας στις 10 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η θεραπευτική λειτουργία της τέχνης στην ψυχική υγεία

Η εισήγηση του Υφυπουργού εστίασε στο διεθνώς καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης πλέον θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό €10.500.000, δημιουργεί μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την ένταξη της πολιτιστικής συνταγογράφησης στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης και η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζ. Ράπτη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την Πολιτιστική Συνταγογράφηση.

Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τους εποπτευόμενους φορείς πολιτισμού προκειμένου να αναπτύξουν υπηρεσίες πολιτιστικής συνταγογράφησης για τους πολίτες.

Σε αυτές μεταξύ άλλων εντάσσονται το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας και το πρόγραμμα για άτομα με χρόνιο πόνο και τους φροντιστές τους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρόγραμμα Musigait του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με στόχο την αξιοποίηση της μουσικής διέγερσης για τη βελτίωση της ποιότητας βάδισης ασθενών με Πάρκινσον, προγράμματα πολιτιστικής συνταγογράφησης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου, και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πρόγραμμα για ογκολογικούς ασθενείς από το MOMus κ.α.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.iefimerida.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...