PsychologyNow Team

Οι 10 πιο επιδραστικοί Ψυχολόγοι στην ιστορία της Ψυχολογίας

Οι 10 πιο επιδραστικοί Ψυχολόγοι στην ιστορία της Ψυχολογίας

PsychologyNow Team

Τους εννέα τους γνωρίζουμε. Ο δέκατος αποτελεί επιλογή του κοινού! Γράψτε την προτίμησή σας στα σχόλια.


Το εύρος και την ποικιλομορφία της ψυχολογίας μπορεί να τα δει κανείς κοιτάζοντας μερικούς από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της. Μπορεί ο καθένας τους να ήταν υπέρ της υπερίσχυσης της δικής του σκέψης, όμως έφερε μια μοναδική, ιδιαίτερη φωνή και προοπτική στον τομέα της ψυχολογίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Review of General Psychology» τον Ιούλιο του 2002 δημιούργησε μια κατάταξη των 99 πλέον σημαίνοντων ψυχολόγων. Οι κατατάξεις αυτές βασίζονται κυρίως σε τρεις παράγοντες: τη συχνότητα των αναφορών σε επιστημονικά περιοδικά, τις εισαγωγικές αναφορές σε βιβλίακαι τις απαντήσεις σε έρευνα που έγινε στα 1725 μέλη του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου.

Η παρακάτω λίστα παρέχει μια θεώρηση 10 ψυχολόγων από αυτή την έρευνα με τις κατατάξεις. Αυτά τα άτομα δεν είναι μόνο μερικοί από τους πιο γνωστούς στοχαστές στην ψυχολογία, αλλά εκείνοι οι οποίοι έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ψυχολογίας και έκαναν σημαντικές συνεισφορές στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Αυτή η λίστα δεν είναι μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ποιος ήταν ο πλέον σημαίνων ή ποια σχολή σκέψης ήταν η καλύτερη. Αντί αυτού, η λίστα προσφέρει μια γεύση από μερικές από τις θεωρητικές προβλέψεις που έχουν επηρεάσει όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τη κουλτούρα γενικά στην οποία ζούμε.

 

B. F. Skinner

1. B. F. Skinner

Στη μελέτη κατατάξης του 2002 των 99 πιο επιφανών ψυχολόγων του 20ου αιώνα, ο Β. F. Skinner βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου. Ο ένθερμος συμπεριφορισμός του Skinner τον έκανε μια κυρίαρχη δύναμη στην ψυχολογία και οι θεραπευτικές τεχνικές που βασίζονται στις θεωρίες του, χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της συμπεριφοράς και συμβολικές οικονομίες.

 

freud

2. Sigmund Freud

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ψυχολογία, πολλοί έχουν την τάση να σκέφτονται τον Φρόυντ. Με το έργο του υποστήριξε την πεποίθηση ότι δεν έχουν όλες οι ψυχικές ασθένειες φυσικά αίτια και προσέφερε επίσης ενδείξεις ότι οι πολιτισμικές διαφορές έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά. Η εργασία και τα γραπτά του συνέβαλαν στην κατανόηση της προσωπικότητας, της κλινικής ψυχολογίας και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

 

Bandura 1

3. Albert Bandura

Το έργο του Bandura θεωρείται μέρος της γνωστικής επανάστασης στην ψυχολογία, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης, τόνισε τη σημασία της παρατηρησιακής μάθησης, της μίμησης και των προτύπων. «Η μάθηση θα είναι εξαιρετικά επίπονη, για να μην αναφέρουμε επικίνδυνη, αν οι άνθρωποι έπρεπε να στηρίζονται αποκλειστικά στις επιπτώσεις των πράξεών τους για να ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν», εξήγησε ο Bandura το 1977 το βιβλίο του Θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης.

 

jean piaget

4. Jean Piaget

Το έργο του Jean Piaget είχε βαθιά επίδραση στην ψυχολογία, ειδικά στην κατανόηση της πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών. Η έρευνά του συνέβαλε στην ανάπτυξη της εξελικτικής ψυχολογίας, της γνωστικής ψυχολογίας, της γενετικής επιστημολογίας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν περιέγραψε κάποτε τις παρατηρήσεις του Piaget για τις πνευματικές διαδικασίες ανάπτυξης και τις σκέψης των παιδιού ως μια ανακάλυψη «τόσο απλή που μόνο μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να τη σκεφτεί».

 

CarlRogers

5. Ο Carl Rogers

Ο Carl Rogers έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη δυναμική, η οποία είχε τεράστια επίδραση τόσο στην ψυχολογία όσο και στην εκπαίδευση. Έγινε ένας από τους σημαντικότερους ανθρωπιστές στοχαστές δίνοντας το όνομά του στη θεραπεία: Ροτζεριανή θεραπεία. Όπως περιγράφεται από την κόρη του Natalie Rogers, ήταν «στη ζωή του και στο έργο του ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και θεραπευτής, διετέλεσε πρότυπο συμπόνιας και δημοκρατικών ιδεώδη».

 

William James 1910

6. William James

Ο ψυχολόγος και φιλόσοφος William James αναφέρεται συχνά ως ο πατέρας της αμερικανικής ψυχολογίας. Το 1200 σελίδων κειμενό του «Οι Αρχές της Ψυχολογίας» είναι ένα κλασικό βιβλίο για την ψυχολογία και οι διδασκαλίες και τα γραπτά του βοήθησαν στην καθιέρωση της ψυχολογίας ως επιστήμη. Επιπλέον, ο James συνέβαλε στη λειτουργικότητα, τον πραγματισμό και επηρέασε πολλούς φοιτητές της ψυχολογίας κατά τη διάρκεια των 35 ετών διδασκαλίας του.

 

erikson

7. Έρικ Έρικσον

Η θεωρία της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του Έρικ Έρικσον συνέβαλε στη δημιουργία ενδιαφέροντος και έρευνας για την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω της πορείας της ζωής. Ψυχολόγος του Εγώ, που μελέτησε με την Άννα Φρόιντ, ο Erikson επέκτεινε τη ψυχαναλυτική θεωρία με τη διερεύνηση της ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων της παιδικής ηλικίας, την ενηλικίωση και των γηρατειών.

 

220px Ivan Pavlov NLM3

8. Ιβάν Παβλόφ

Ο Ιβάν Παβλόφ ήταν Ρώσος φυσιολόγος του οποίου η έρευνα για τα προδιαθετημένα αντανακλαστικά επηρέασαν την επίδραση του συμπεριφορισμού στην ψυχολογία. Οι πειραματικές μέθοδοι του Παβλόφ βοήθησαν την ψυχολογία να προχωρήσει μακριά από την ενδοσκόπηση και τις υποκειμενικές εκτιμήσεις προς την αντικειμενική μέτρηση της συμπεριφοράς.

 

lev vygo

9. Lev Vygotsky

Ο Vygotsky ήταν σύγχρονος κάποιων πιο γνωστών ψυχολόγων, συμπεριλαμβανομένων των Piaget, Freud, Skinner, και Pavlov αλλά το έργο του δεν απέκτησε ποτέ την ίδια προσοχή στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό επειδή η γραφή του παρέμεινε απρόσιτη στον δυτικό κόσμο μέχρι πολύ πρόσφατα. Μπορεί πολλά από τα γραπτά του να μεταφράστηκαν από τα ρωσικά κατά τη δεκαετία του 1970 όμως το έργο του έχει τεράστια επιρροή τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως στους τομείς της εκπαιδευτικής ψυχολογίας και της ανάπτυξης του παιδιού.

Ενώ ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 38 ετών έβαλε τέρμα στην εργασία του, στη συνέχεια έγινε ένας από τα πιο συχνά αναφερόμενους ψυχολόγους του 20ου αιώνα.

 

10. H δική σας επιλογή!

Ακολουθώντας το παράδειγμα της κατάταξης του Eugene Garfield το 1977 και της κατάταξης του Haggbloom του 2002, η τελική θέση στη λίστα αυτή έχει αφεθεί κενή, για να επιτραπεί στον αναγνώστη να δώσει «την καλύτερη επιλογή για τονψυχολόγο που θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα». (Haggbloom, 2002).

Οπότε, τι λέτε; Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να ανήκει στη λίστα με τους 10 πιο επιδραστικούς Ψυχολόγους στην ιστορία της Ψυχολογίας; Γράψτε τον στα σχόλια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...