PsychologyNow Team

«Η μελέτη του τέρατος»: Ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό πείραμα σε παιδιά

«Η μελέτη του τέρατος»: Ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό πείραμα σε παιδιά

PsychologyNow Team
τα ορφανά παιδιά συμμετέχοντες στη μελέτη τέρατος

«Η μελέτη του τέρατος» ήταν ένα πείραμα που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Dr. Wendell Johnson και το οποίο αρχικά διατηρήθηκε μυστικό σε περίπτωση που έβλαπτε την επαγγελματική του φήμη.


Ο Dr. Johnson, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ανέθεσε στη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του, Mary Tudor να πραγματοποιήσει το πείραμα στα πλαίσια της διατριβής της, υπό την εποπτεία του.

Στην μελέτη συμμετείχαν είκοσι δύο ορφανά παιδιά, δέκα από τα οποία είχαν προβλήματα με το τραύλισμα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, καθεμία εκ των οποίων περιλάμβανε παιδιά με αλλά και χωρίς διαταραχές λόγου.

Στη μια ομάδα δόθηκε θετική, ενθαρρυντική ανατροφοδότηση σχετικά με τη λεκτική επικοινωνία της, ενώ η άλλη υπέστη υποτίμηση, κάποιες φορές ακόμη και για ανύπαρκτα προβλήματα ομιλίας.

Αυτή η εξάμηνη μελέτη είχε σημαντικό αντίκτυπο ακόμη και στα παιδιά που δεν είχαν προηγούμενες δυσκολίες στην ομιλία, προκαλώντας τους ανασφάλεια και απόσυρση.

Το 2007, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μεγάλη αποζημίωση από την πολιτεία της Αϊόβα για όλα όσα είχαν υποστεί, με τους ενάγοντες να αναφέρουν «ισόβια ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα».


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...