PsychologyNow Team

Θέλετε να απολαμβάνετε τη ζωή; Μπαίνετε λιγότερο στο Facebook

Θέλετε να απολαμβάνετε τη ζωή; Μπαίνετε λιγότερο στο Facebook

PsychologyNow Team

Νιώθετε κούραση, ατονία και μελαγχολία; Μία νέα έρευνα από την Αυστρία σας υποδεικνύει ένα εντελώς δωρεάν φάρμακο, μία θεραπεία χωρίς κόστος, που μπορούν να σας βοηθήσουν εξαιρετικά: σταματήστε να ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο στο Facebook.


Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα , οι ψυχολόγοι Χριστίνα Σαγιόγλου και Tobias Greitemeyer του Πανεπιστημίου του Innsbruck, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι " περιμένουν να νιώσουν καλύτερα χρησιμοποιώντας το Facebook, ενώ στην πραγματικότητα, αισθάνονται χειρότερα".

Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν συναισθήματα μελαγχολίας και ατονίας, δεν είναι σε γενικές γραμμές η περιήγηση στο Internet, αλλά ειδικά η χρήση των κοινωνικών δικτύων. Επισημαίνει, επίσης,  μια πιθανή αιτία: Η αίσθηση γκρίνιας ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι χάσιμο χρόνου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι - σε καθημερινή βάση - εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα που θεωρούν ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα», γράφουν στο περιοδικό “Computers in Human Behavior”, “η οποία με τη σειρά της, χαλάει τη διάθεσή τους ".

Το πρώτο από τα πειράματά τους συμπεριέλαβε 123 γερμανόφωνους χρήστες του Facebook, οι οποíοι πήραν μέρος σε μία έρευνα που συνδέεται με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συμμετέχοντες απάντησαν πρώτα σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων, που μετρά την τρέχουσα διάθεσή τους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσο χρόνο είχαν περάσει στο Facebook αμέσως μετά αφού πήραν μέρος στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα: Όσο περισσότερο χρόνο είχαν περάσει στο Facebook, τόσο λιγότερο θετική ήταν η τρέχουσα διάθεσή τους.

Το δεύτερο πείραμα τους συμπεριελάμβανε 263 άτομα που προσλήφθηκαν μέσω του Amazon Mechanical Turk. Το 1/3 των συμμετεχόντων από αυτούς ξόδεψε 20 λεπτά στο Facebook. Άλλο 1/3 ξόδεψε 20 λεπτά σε περίηγηση στο Διαδίκτυο, αλλά αποφεύγοντας  να επισκεφθεί διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το τελευταίο 1/3  του τελευταίου πειράματος, οδηγήθηκε στην ίδια συνθήκη με το δεύτερο μέρος του πειράματος , στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν την ίδια έρευνα μετρώντας την τρέχουσα διάθεσή τους. Μια τελική έρευνα μέτρησε το βαθμό στον οποίο αισθάνονταν ότι είχαν κάνει κάτι χρήσιμο ή με νόημα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 λεπτών.

Για άλλη μια φορά, εκείνοι που μόλις είχαν μπει στο Facebook ανέφεραν λιγότερο θετική διαθέση από εκείνους των άλλων δύο ομάδων. Περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι τα αποτελέσματα των χρηστών του Facebook είχαν άμεση σχέση με την αίσθηση που είχαν  «του χαμένου χρόνου παίρνοντας μέρος σε μια ανούσια δραστηριότητα".

Στο τελικό πείραμα, το οποίο συμπεριέλαβε 101 ενεργούς χρήστες του Facebook, τους ζητήθηκε άμεσα να αναφέρουν αν πίστευαν ότι ευρισκόμενοι στο site, θα αισθάνονταν καλύτερα ή χειρότερα από ό, τι πριν συνδεθούν. Διεπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, υπέθεσαν - εσφαλμένα - ότι το Facebook θα βελτιώσει τις διαθέσεις τους.

Γιατί λοιπόν επιστρέφουμε στο Facebook σκεπτόμενοι ότι θα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, όταν το γεγονός αυτό δείχνει το εντελώς αντίθετο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα; Οι ερευνητές μπορούν μόνο να μαντέψουν σε αυτό το σημείο. Εικάζουν ότι μια ισχυρή, εξελικτική δύναμη που βασίζεται στην τάση για κοινωνική επαφή, μπορεί να στρεβλώσει τις αναμνήσεις μας από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

"Παρά το γεγονός ότι το Facebook είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μείνετε σε επαφή με τους γνωστούς σας, υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα στη χρήση του, όπως η ζήλια, η μείωση της ικανοποίησης των βασικών ψυχολογικών αναγκών της ζωής και διάθεση παραίτησης".

Φυσικά, είναι πιθανό ότι η κοινωνική χρήση των μέσων ενημέρωσης μπορεί να έχει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θετικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν τη βραχυπρόθεσμη πτωτική διάθεση που τεκμηριώνονται εδώ. Και φυσικά διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media με διαφορετικούς τρόπους. Αν είστε στο Facebook προωθώντας μια αιτία, αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από το να παραμένετε άπραγοι παρατηρώντας απλά με τι ασχολούνται οι φίλοι σας.

Όμως, δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ της ευημερίας μας και της άσκησης των δραστηριοτήτων με νόημα, είναι δύσκολο να δούμε πώς κάθε μέσο που ισοδυναμεί σε μεγάλο βαθμό με χάσιμο χρόνο θα μπορούσε να είναι καθαρή θετικό. Ίσως  τελικά το Facebook δεν είναι πραγματικά φίλος μας.


Πηγή: psmag.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...