PsychologyNow Team

Ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone ερευνά την επιλόχεια κατάθλιψη

Ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone ερευνά την επιλόχεια κατάθλιψη

PsychologyNow Team

Η εφαρμογή επιδιώκει να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση γιατί ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη και άλλες όχι.


Mία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone με το όνομα “PPD ACT” στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση του γιατί ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη και άλλες όχι και στη συλλογή κρίσιμων γνώσεων για τους ερευνητές που εργάζονται για να βρουν αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Η εφαρμογή εξετάζει τις γυναίκες για τον εντοπισμό εκείνων που είχαν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης και καλεί ορισμένες γυναίκες να παράσχουν δείγματα DNA έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μελετήσουν τα γονίδια των ατόμων που επηρεάζονται από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, περίπου 14.000 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Η εφαρμογή PPD ACT ξεκίνησε αρχικά ως μια εφαρμογή ResearchKit που βασίζεται στο iPhone, ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την Apple και επιτρέπει στους ερευνητές να δημιουργούν μελέτες βασισμένες σε εφαρμογές με παγκόσμια εμβέλεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των Η.Π.Α. χρησιμοποιεί τηλέφωνα Android, όπως και πολλές γυναίκες στην Αυστραλία, αυτή η νέα έκδοση της εφαρμογής θα ανοίξει τις πόρτες για να συμμετάσχουν και πολλές άλλες γυναίκες. Επιπλέον, μια καναδική ομάδα με επικεφαλής το Γυναικείο Νοσοκομειακό Κολλέγιο στο Οντάριο του Καναδά έχει λάβει χρηματοδότηση για την επέκταση της εφαρμογής iOS στον Καναδά, ανταποκρινόμενη στα πολυάριθμα αιτήματα των Καναδών γυναικών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μελέτη.

«Η συμμετοχή από το πρώτο έτος της μελέτης είναι εκπληκτική και, ειλικρινά, πρωτοφανής όσον αφορά τη χρήση της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αναζήτηση γυναικών για συμμετοχή στη μελέτη που περιλαμβάνει τη δωρεά γενετικών δειγμάτων», δήλωσε η Samantha Meltzer-Brody, MD, MPH, διευθύντρια του προγράμματος Περιγεννητικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο UNC για τις Διαταραχές της Διάθεσης των Γυναικών και επικεφαλής ερευνήτριατης μελέτης. «Η νέα έκδοση της εφαρμογής επιτρέπει σε μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα γυναικών την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την επιλόχεια κατάθλιψη στο μέλλον».

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της και έχει σχεδιαστεί με μοναδικό τρόπο για την ταχεία συλλογή μεγάλου αριθμού δειγμάτων DNA που απαιτούνται για γενετική ανάλυση. Ο τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν 50.000 δείγματα από όλο τον κόσμο μέσω της συνεχούς επέκτασης σε άλλες χώρες. Η εφαρμογή PPD ACT έχει επίσης αντίκτυπο πέρα ​​από την έρευνα. Πολλές γυναίκες έχουν επιδιώξει τη θεραπεία με βάση τα συμπτώματα που έγιναν εμφανή μετά την ολοκλήρωση της ενότητας προσυμπτωματικού ελέγχου της εφαρμογής.

«Ως γυναίκα και μητέρα που βίωσα τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μετά τις γεννήσεις και των δύο θυγατέρων μου, χάρηκα πολύ που βρήκα την εφαρμογή και μπορώ να τη χρησιμοποιήσω στην ιδιωτικότητα του σπιτιού μου, στα χέρια μου και να βοηθήσω με τη σειρά μου να εντοπιστεί το 'πως και γιατί' αυτής της διαταραχής της ψυχικής υγείας» δήλωσαν ασθενείς/χρήστες της εφαρμογής. «Εκτός από τη συγκέντρωση πολύτιμων δεδομένων, η εφαρμογή PPD ACT ξεκινά επίσης έναν πολύ αναγκαίο διάλογο για να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος που συχνά συνδέεται με την επιλόχεια κατάθλιψη και για να ενθαρρύνει περισσότερες μητέρες να προστατευτούν διεξοδικά και πως να αντιμετωπίζουν την επιλόχεια κατάθλιψη».

Η νέα έκδοση της εφαρμογής θα περιλαμβάνει επίσης μια λειτουργία που θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την επιβάρυνση που έχει η επιλόχεια κατάθλιψη στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στη λειτουργικότητα της μητέρας, στη σύνδεση και τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Επί του παρόντος, οι ερευνητές έχουν ανεπαρκή κατανόηση του οικονομικού βάρους και του κόστους της επιλόχειας κατάθλιψης στην κοινωνία.

«Μέχρι τώρα, ο αντίκτυπος της επιλόχειας κατάθλιψης στα άτομα, τις οικογένειές τους και την κοινωνία δεν έχει κατανοηθεί καλά. Αυτή η έρευνα, βοηθά στην παροχή μιας νέας, πραγματικής, κατανόησης του βάρους της επιλόχειας κατάθλιψης που βιώνουν οι ασθενείς αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνουν οι ερευνητές.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν γεννήσει και πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βιώσει ή παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης όπως άγχος, κατάθλιψη, ενοχές, ευερεθιστότητα ή ακραία θλίψη.


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...