FiD: η ηλεκτρονική εφαρμογή που βάζει την ψυχική υγεία σε καθημερινή προτεραιότητα

Χάρης Πίσχος

FiD: η ηλεκτρονική εφαρμογή που βάζει την ψυχική υγεία σε καθημερινή προτεραιότητα

Χάρης Πίσχος
λογότυπο του FiD

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική εφαρμογή που στοχεύει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας μας. Κατεβάστε την δωρεάν στο Google Play.


Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα της ζωής τους, των οικογενειών τους και δημιουργώντας σημαντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Π.Ο.Υ.  (Μάρτιος 2015), περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ή θα προσβληθεί από ψυχική ασθένεια ενώ οι διαταραχές που οφείλονται στην ψυχική ασθένεια και στην κατάχρηση ουσιών, είναι από τις βασικές αιτίες σωματικών ασθενειών σε όλον τον κόσμο.

Από την ίδια πηγή ενημερωνόμαστε πως περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και πως οι ψυχικές διαταραχές είναι σημαντικός παράγοντας για άλλες ασθένειες, όπως και για ακούσια ή εσκεμμένη πρόκληση βλάβης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Π.Ο.Υ. έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία, δείχνοντας το μέγεθος της σημασίας της στην ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη ιατρού ή ψυχολόγου. Ένα 10 με 12% του συνόλου του Ελληνικού πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Θα υπέθετε κανείς γραμμικά ότι όσο αυξάνονται οι ψυχικές ασθένειες, τόσο αυξάνονται και οι υπηρεσίες και οι παροχές ψυχικής υγείας: δυστυχώς όμως, αντί να αυξάνονται, μειώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μην λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, για οικονομικούς και ποικίλους λόγους, με συνέπεια να υποφέρουν αναίτια τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους;

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές Ψυχικής Υγείας (MH apps)

Το πεδίο των ηλεκτρονικών εφαρμογών- smartphone apps– μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό παράγοντα. Αυτές οι εφαρμογές στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, σε ένα εύρος από την καθοδήγηση για την ανάκαμψη της ψυχικής ασθένειας μέχρι την ενθάρρυνση ευεργετικών συνηθειών που βελτιώνουν την ψυχική υγεία και μπορούν να φέρουν επανάσταση στις παροχές ψυχικής υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο παρέμβασης.

Η διαθεσιμότητά τους μέσω πλατφορμών διανομής (Apple Store & Google Play) φθάνει τους, περίπου, δύο δισεκατομμύρια άνθρωπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευρεία διαθεσιμότητα τους, το χαμηλό κόστος, η άμεση προσβασιμότητα, η ανεξαρτησία του χρόνου και της γεωγραφίας, η ανωνυμία που παρέχουν στους χρήστες, η αντιμετώπιση του στίγματος και κυρίως ο προληπτικός τους ρόλος στην ισχυροποίηση των ψυχικών διαταραχών, τις μετατρέπουν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο που επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετάσχουν ενεργά και να αυτοδιαχειρίζονται την κατάστασή τους. 

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΗ apps που θα βρει κανείς στις πλατφόρες διανομής, δεν έχουν επιστημονική αφετηρία, ούτε έχουν μελετηθεί, με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνονται με την εμφάνισή τους, χωρίς αποτέλεσμα για τον χρήστη στην ψυχική του υγεία και με επιβλαβές κόστος για το χώρο της ψυχικής υγείας.

Η εφαρμογή FiD (Feel-Identity)

Η εφαρμογή FiD είναι η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή στην Ελλάδα, που στοχεύει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας μας. Πεποίθησή μας όταν δημιουργούσαμε το FiD, ήταν να διαθέτει αξιοπιστία, δηλαδή να έχει θεωρητικό υπόβαθρο και ερευνητικό αποτέλεσμα. Το πρώτο το υλοποιήσαμε βασίζοντας την εφαρμογή σε έγκυρες επιστημονικές θεωρίες και μεθοδολογίες, όπως τη θεωρία των συναισθημάτων του Plutchick, την Ecology Momentary Assesment και το μηχανισμό της αυτοκαταγραφής και αυτοπαρατήρησης. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο feelidentity.com/science.

Επίσης, θέλαμε να διερευνήσουμε αν η εφαρμογή έχει αποτέλεσμα στο άγχος, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αμφίδρομη συσχέτιση με τις σωματικές ασθένειες και τις ψυχικές διαταραχές. Βρήκαμε ότι η εφαρμογή είχε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του άγχους σε δείγμα πληθυσμού 51 ατόμων, μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Πώς λειτουργεί το FiD

Ο μηχανισμός του FiD σας βοηθά να καταγράψετε εσείς οι ίδιοι τα συναισθήματά σας και να τα συνδέσετε με ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας. Μέσω του μηχανισμού αυτοκαταγραφής, συνδέετε το συναίσθημα με το πόσο έντονα το νιώθετε, τον λόγο για τον οποίον νιώθετε έτσι και μπορείτε επίσης να προσθέσετε μία φωτογραφία, τοποθεσία και ένα tag για να γίνει πιο πλήρης η αυτοκαταγραφή σας.

Αυτή η σύνδεση ονομάζεται FiD, αποκτά το χρώμα του αντίστοιχου συναισθήματος και αποθηκεύεται στο ημερολόγιό σας ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στα συναισθήματά σας. Στην αρχή κάθε εβδομάδας, μία ανατροφοδότηση φτάνει στο κινητό σας, με αναλυτικά στοιχεία για την αυτοκαταγραφή σας και τρόπους διαχείρισης του κυρίαρχου συναισθήματος της εβδομάδας σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αξιολογήσετε ιδανικότερα τα γεγονότα της ζωής σας και να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις για αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FiD δεν είναι ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία, ούτε συμβουλεύει ψυχοθεραπευτικά τον χρήστη. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την αυτοεπίγνωση του χρήστη και μέσα από μία συγκεκριμένη μεθοδολογία στοχεύει να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες του, χωρίς να παρεμβαίνει. Στην επόμενη φάση, το FiD θα ενσωματώσει και ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα παρέχουν προσωπική ανατροφοδότηση, ευρισκόμενοι δίπλα στον χρήστη όταν τον χρειαστεί.

Η χρήση του FiD βοηθά στη μείωση του άγχους

Το FiD βασίζεται στις δικές σας αυτοκαταγραφές, επομένως όσο περισσότερα FiDs βάλετε στην εφαρμογή, τόσο πιο πλήρης θα είναι η αξιολόγησή σας. Ο σκοπός είναι να μπορέσετε να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη επίγνωση του εαυτού σας και να αναγνωρίσετε τις δυσκολίες ή τα δυνατά σας σημεία, ώστε να προβείτε σταδιακά προς την επίλυσή τους ή την υπεράσπισή τους.

Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι όταν έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας, διαχειριζόμαστε, με σωστότερο τρόπο τις τυχόν δύσκολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούμε και έχει παρατηρηθεί ότι αποκτούμε καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Επίσης, αποκτούμε καλύτερη αντίληψη, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, που διαθέτουμε.

Το FiD μας βοηθά να αποκτήσουμε συναισθηματική αυτογνωσία και να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας, προάγωντας ταυτόχρονα την ψυχική μας υγεία. Έτσι, προετοιμαζόμαστε θετικά για αλλαγές στις πεποιθήσεις μας και τον τρόπο σκέψης. Είναι θεραπευτικά αποδεδειγμένο ότι όταν αποκτούμε αίσθηση ελέγχου του εαυτού, του κόσμου και του μέλλοντός μας, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας και η αυτοεκτίμησή μας, δημιουργούμε πιο υγιείς σχέσεις και έχουμε ελπίδα για το μέλλον.

Συνοπτικά, το FiD μας βοηθά:

α) να βρίσκουμε κίνητρα και να μην απογοητευόμαστε

β) να δίνουμε διαφορετική ερμηνεία στα γεγονότα της ζωής μας

γ) να ελέγχουμε την παρόρμησή μας και να αποκτούμε πιο λογικές αντιδράσεις

δ) να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση και ελπίδα

ε) να βρούμε τον έλεγχο της ζωής μας και να μειώσουμε τα αγχωτικά συμπτώματα

Γνωρίστε το FiD εδώ.

Κατεβάστε το FiD εδώ και βάλτε την ψυχική σας υγεία σε καθημερινή προτεραιότητα!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...