Τα προβλήματα του ανδρικού σεξουαλικού ρόλου

Τα προβλήματα του ανδρικού σεξουαλικού ρόλου

άνδρας σκέφτεται τα προβλήματα του ανδρικού σεξουαλικού ρόλου
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Πολλά λέγονται για τον σεξουαλικό ρόλο του άνδρα, ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί σήμερα και ας διαλύσουμε κάποιους μύθους γύρω από αυτόν.


Είναι γνωστό πως ο άνδρας – όπως και η γυναίκα άλλωστε - διεκδικεί την ηδονή και την ικανοποίηση στην ερωτική επαφή. Ο ρόλος που η φύση του έχει χαρίσει, ο ρόλος του κυνηγού, τον επιβεβαιώνει σεξουαλικά μέσα από την οργασμική κορύφωση της συντρόφου του. Ναι, ο άνδρας νιώθει …άνδρας δίπλα σε εκείνη τη γυναίκα που τον επιβεβαιώνει σεξουαλικά μέσα από τον πολυπόθητο οργασμό της.

Αν και φαίνεται να απορροφά τα μηνύματα γύρω από το σεξ και την σεξουαλική συμπεριφορά, παράλληλα βομβαρδίζεται μέσα από μία τάση σεξουαλικής απελευθέρωσης με πολλαπλές επιλογές από τη μία αλλά και αντιφατικά μηνύματα από την άλλη. Μηνύματα και επιρροές που του καλλιεργούν αρκετά συχνά εγωκεντρικές προσδοκίες και τον εγκλωβίζουν στο κυνήγι της τελειότητας, μιας τελειότητας που ο ίδιος απαιτεί από τον εαυτό του.

Και εδώ έρχεται το παράδοξο…

Ενώ είναι περισσότερο από ποτέ απελευθερωμένος σεξουαλικά και μπορεί να απολαμβάνει την ερωτική επαφή, η εικόνα του «τέλειου εραστή» τον κυνηγά αυξάνοντας τον προβληματισμό και αρκετά συχνά φτάνει ως την άρνηση της σεξουαλικής διεκδίκησης.

  • Περισσότερο ανασφαλής αλλά ταυτόχρονα εγωκεντρικός γύρω από την εικόνα του και το «ποιος είμαι» από τη μία, αρκετά δειλός και φοβικός από την άλλη.
  • Αιχμάλωτος του άγχους επίδοσης γύρω από την θεώρηση «πρέπει να αποδείξω πόσο τέλειος εραστής είμαι!» στη γυναίκα που ποθεί και τον ποθεί, στη γυναίκα που τον περιμένει έτοιμη να του δοθεί.

Διαβάστε σχετικά: Το Άγχος Επίδοσης και οι Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες στους άντρες


Και αν κάτι δεν πάει καλά; Και αν η στύση του τον προδώσει; Και αν δεν καταφέρει να την κάνει να κορυφώσει; Και αν χαλάσει η εικόνα του ικανού εραστή και τελικά αντί για επιβεβαίωση εισπράξει την απόρριψή της που εύκολα θα τον συγκρίνει με άλλους πιο …προικισμένους και ικανούς εραστές;

Ναι, ο άνδρας φοβάται την πιθανή απόρριψή του από τη γυναίκα που τον ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα πολλές φορές - όπως βλέπω και στο γραφείο – αρκετοί να είναι εκείνοι οι άνδρες που ενώ θέλουν να κάνουν ένα βήμα να πλησιάσουν μία γυναίκα, τελικά κάνουν πίσω και κρύβονται ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό με διάφορες δικαιολογίες και εκλογικεύσεις, προκειμένου να εισπράξουν την απόρριψη.

Αντίστοιχα και η γυναίκα, η οποία μπορεί να επιλέξει ποιον θα βάλει στο κρεβάτι της, βιώνει τις δικές της ανασφάλειες γύρω από την θηλυκότητά της και το πόσο ικανή είναι να κρατήσει έναν άνδρα δίπλα της.

Έτσι, φαίνονται και οι δυο έτοιμοι να χρεώσουν ο ένας στον άλλο κάποιο «λάθος» στην ερωτική τους επαφή που θα τους οδηγήσει σε πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα και θα τους καθηλώσει ερωτικά. Τότε ενδεχομένως θα αναζητήσουν τη λύση όχι σαν σύντροφοι, ο ένας μαζί με τον άλλο, αλλά ο ένας κρυφά από τον άλλο-κυρίως ο άνδρας.

Φαίνεται πως και τα δύο φύλα όχι μόνο παγιδεύονται σχετικά εύκολα μέσα από τη δική τους σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και εγκλωβίζονται μέσα σε σεξουαλικούς ρόλους όπου «πρέπει να αποδεικνύουν» διαρκώς ο ένας στον άλλο «πόσο καλοί» είναι. Αποτέλεσμα, να απομακρύνονται από την σεξουαλική τους αυτογνωσία και να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων που θα φέρουν προβλήματα και θα δυναμιτίσουν τη μεταξύ τους σχέση...

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...