PsychologyNow Team

Η ερωτική επιθυμία είναι μια από τις πιο σύνθετες διαστάσεις του ανθρώπου

Η ερωτική επιθυμία είναι μια από τις πιο σύνθετες διαστάσεις του ανθρώπου

PsychologyNow Team
ζευγάρι προβάλλει την ερωτική επιθυμία του
Image credit: lookstudio / freepik.com

Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι η ερωτική επιθυμία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εμπειρία που διέπεται αποκλειστικά από ορμονικούς παράγοντες.


Είναι πιθανό να νομίζετε ότι η ερωτική επιθυμία αφορά απλώς την παρόρμηση να κάνετε σεξ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Στην πραγματικότητα, το να μιλάμε για επιθυμία σημαίνει ότι υπερβαίνουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ένα επίπεδο που είναι τόσο εξελιγμένο όσο και οικείο. Είναι μια λαχτάρα για χάδια και σωματική επαφή. Είναι το κίνητρο να νιώσετε κοντά σε ένα άλλο άτομο και να βιώσετε την ευχαρίστηση, να απολαύσετε την περιποίηση του άλλου, το γέλιο και την επαφή δέρμα με δέρμα.

Σήμερα, είναι περίεργο να φανταστεί κανείς ότι η ερωτική επιθυμία θεωρούνταν κάποτε μια απλή παράλογη παρόρμηση. Διότι, στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά διέπεται σε μεγάλο βαθμό από μια ορθολογική επιλογή. Πράγματι, επιλέγετε με ποιον θέλετε να εμπλακείτε σε ερωτική δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν ξυπνούν σε όλους αυτά τα συναισθήματα, τα ένστικτα και τις επιθυμίες μέσα τους.

Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι η ερωτική επιθυμία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εμπειρία που διέπεται αποκλειστικά από ορμονικούς παράγοντες. Απαιτεί επίσης ψυχική ενεργοποίηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τέλεια συναισθηματική συμφωνία που σας οδηγεί, σας κατευθύνει και σας παρακινεί προς το αντικείμενο του πόθου σας.

Ερωτική επιθυμία

Η ερωτική επιθυμία μπορεί να οριστεί ως το κίνητρο που περιβάλλει και οδηγεί τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επίτευξη της ερωτικής πράξης συχνά δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Ο πραγματικός στόχος είναι να απολαύσουμε τον εαυτό μας με όλα όσα περιβάλλουν το σεξ. Αυτό μπορεί να δώσει μορφή σε μια ολόκληρη σειρά από ευρείες εμπειρίες και αισθήσεις που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Μελέτες όπως αυτές που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison1 υποστηρίζουν ότι η ερωτική επιθυμία είναι μια από τις πιο σύνθετες διαστάσεις του ανθρώπου.

Η ερωτική επιθυμία μπορεί να αλλάξει από το ένα ζευγάρι στο άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι απλούστερη ή πλουσιότερη όσον αφορά τη γλώσσα και τις συμπεριφορές. Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, συχνά, το βάρος των ρόλων των φύλων, οι εκπαιδευτικοί, ακόμη και οι θρησκευτικοί παράγοντες μπορεί να περιορίσουν εντελώς τις ικανότητές μας να εκφράσουμε και ακόμη και να νιώσουμε ελεύθερα την ερωτική επιθυμία.


Διαβάστε σχετικά: Ο έρωτας στην εποχή της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της ταχύτητας


Οι τρεις συνιστώσες της ερωτικής επιθυμίας

Μια πρωτοπόρος στον τομέα της σεξολογίας ήταν αναμφίβολα η Δρ. Έλεν Κάπλαν του Πανεπιστημίου Cornell. Στην πραγματικότητα, αν αναρωτιέστε τι είναι η ερωτική επιθυμία, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να εντρυφήσετε στα συστατικά που την απαρτίζουν και τα οποία όρισε η Κάπλαν. Αυτά είναι τα εξής: 

Η παρόρμηση. Ορίζει το αποτέλεσμα που προκύπτει από την ενεργοποίηση των βιο-φυσιολογικών βάσεων. Είναι ο ενθουσιασμός που ένα άλλο άτομο σας προκαλεί να νιώσετε.

Η λαχτάρα. Αναφέρεται στην επιθυμία και την ανάγκη να αγγίξεις, να νιώσεις και να έχεις αυτό το άτομο κοντά σου. Περιλαμβάνει επίσης όλες εκείνες τις ερωτικές επιθυμίες που νιώθετε συχνά όταν κάποιος σας ελκύει. Για παράδειγμα, η επιθυμία για χάδια, περιποίηση, φιλιά, αγκαλιές κ.λπ.

Το κίνητρο. Αντιπροσωπεύει τη διάθεση προς την ερωτική αλλά και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό το στοιχείο υπερβαίνει τις φυσιολογικές και ορμονικές βάσεις. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει και προσωπικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικές φορές, δεν θέλετε κάποιον μόνο επειδή σας ελκύει σωματικά. Υπάρχουν και άλλα υποκειμενικά στοιχεία που είναι εξίσου καθοριστικά. Ίσως σας θυμίζει κάποιον άλλον ή σας προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονίσουμε ότι η ερωτική επιθυμία δεν είναι το ίδιο με τη σεξουαλική διέγερση. Η πρώτη ξεκινά πάντα από μια υποκειμενική διάσταση (Bozman και Beck, 1991).

Χαρακτηριστικά της ερωτικής επιθυμίας

Οι σεξολόγοι παραδέχονται ότι είναι πραγματικά δύσκολο να ορίσουμε επακριβώς την ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, πρόκειται για μια διάσταση που όλοι έχουμε βιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι ευκολότερο να την προσδιορίσουμε μέσω των χαρακτηριστικών της. Για παράδειγμα, η επιθυμία για την ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της:

Δεν μπορείτε πάντα να ελέγχετε για ποιον βιώνετε ερωτική επιθυμία. Μερικές φορές, και χωρίς να γνωρίζετε το γιατί, μπορεί να νιώθετε έλξη για κάποιον που μισείτε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος ξέρει; Ο κόσμος των συναισθημάτων και της έλξης είναι μερικές φορές ανεξήγητος.

Είναι ακούσια. Προκύπτει αυθόρμητα. Επιπλέον, δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαναγκαστεί να εμφανιστεί ή, εναλλακτικά, να καταπιεστεί, ώστε να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά μπροστά στο συγκεκριμένο άτομο.

Είναι σύνθετη. Η ερωτική επιθυμία είναι κάτι παραπάνω από σύνθετη. Είναι ευέλικτη, παρορμητική, δημιουργική... Το μυαλό σας ευδοκιμεί στις φαντασιώσεις και στους τρόπους έκφρασης αυτής της παρόρμησης, της λαχτάρας και του κινήτρου. Αν τα συναισθήματά σας ανταποκρίνονται από το αντικείμενο του πόθου σας, μπορείτε να δώσετε ελεύθερο πεδίο σε όλες τις φαντασιώσεις σας.


Έρευνες: 1. Gender differences in erotic plasticity--evolutionary or sociocultural forces? Comment on Baumeister (2000)

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...