PsychologyNow Team

Άμπρααμ Μάσλοου: «Το μόνο που χρειάζεστε είναι η αγάπη»

Άμπρααμ Μάσλοου: «Το μόνο που χρειάζεστε είναι η αγάπη»

PsychologyNow Team
ζευγάρι γνωρίζει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη
Image credit: prostooleh / freepik.com

Η βάση του ανθρώπου είναι, σύμφωνα με τον Abraham Maslow, η αγάπη. Ωστόσο, μόνο οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στην αυτοπραγμάτωση είναι ικανοί να προσφέρουν την πιο εμπλουτισμένη αγάπη, αυτή που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, την υγιή στοργή και τον σεβασμό.


Οι Beatles δεν είχαν άδικο όταν επέμειναν στο τραγούδι τους της δεκαετίας του 1960 ότι «το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αγάπη» (“All you need is love”). Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς μας πρότεινε ο ανθρωπιστικός ψυχολόγος, Abraham Maslow, λίγο νωρίτερα, στη δεκαετία του 1940. Πράγματι, μία από τις πιο βασικές ανάγκες –ίσως η πιο καθοριστική– είναι να νιώθουμε πραγματικά ότι μας αγαπούν.

(Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου ακούγοντας τους The Beatles)

Παρ’ όλα αυτά, μη στρέψετε όλη την ενέργειά σας στην αναζήτηση ενός συντρόφου που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Αναζητήστε την αγάπη σε όλες τις πιθανές μορφές της και μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους που είναι ήδη μέρος της ζωής σας: οι φίλοι σας, τα παιδιά σας, η οικογένειά σας, ακόμη και τα κατοικίδια ζώα σας είναι ανεξάντλητες πηγές ανατροφής και φωτεινής στοργής.

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι πάντα δωρεάν, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να τα εκτιμήσετε. Αγαπήστε, φροντίστε, αφήστε τον εαυτό σας να αγαπηθεί και επιτρέψτε μόνο στην πιο γνήσια στοργή να σας εμπνεύσει στο ταξίδι σας. Αυτό άλλωστε είναι και το αληθινό νόημα της ζωής.

Δυστυχώς, εάν κάποιος δεν έχει βιώσει αυτό το συναίσθημα νωρίς στη ζωή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτύξει στη συνέχεια μια υγιή αυτοεκτίμηση. Το να αισθανόμαστε εκτιμημένοι, σεβαστοί, φροντισμένοι και πολύτιμοι μας διευκολύνει να ανεβούμε κατά μήκος της πυραμίδας των αναγκών που ανέπτυξε ο Maslow, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής θεωρίας στον τομέα των ανθρώπινων κινήτρων.

Μόνο όταν αισθανόμαστε περιτριγυρισμένοι από γνήσια αγάπη, μπορούμε να επιτύχουμε την αυτοπραγμάτωση. Επιπλέον, μόνο οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι είναι ικανοί να προσφέρουν υγιή αγάπη. Είναι το είδος της αγάπης του οποίου τα συστατικά δεν είναι άλλα από την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την άνευ όρων αγάπη.

Η αγάπη είναι μια μεταμορφωτική δύναμη που κάθε άνθρωπος πρέπει να λάβει από την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους κ.λπ. Η λήψη της και η γνώση του πώς να την προσφέρουμε μας οδηγεί στη γνήσια αυτοπραγμάτωση.

Θυμηθείτε, το μόνο που χρειάζεστε είναι η αγάπη

Η πυραμίδα ή η ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών του Abraham Maslow είχε 5 βήματα. Στη βάση της βρίσκονται οι βασικές ανάγκες, όπως οι βιολογικές (πείνα κ.λπ) ασφάλειας και προστασίας, ενώ στην κορυφή της εκείνες που σχετίζονται με το ανήκειν, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπραγμάτωση.

MaslowXreiazesteAgaph e1

Είναι εύκολο να διαβλέψουμε πού βρίσκεται η αγάπη στη θεωρία αυτή. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι βρίσκεται στην κορυφή - ωστόσο, σύμφωνα με τον Maslow, η αγάπη είναι μια βασική ανάγκη που καθοδηγεί όλη την ανθρώπινη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα μωρά τη χρειάζονται για να αισθάνονται ότι τρέφονται, προστατεύονται και φροντίζονται και, ως ενήλικες, χρειαζόμαστε τη στοργή των αγαπημένων μας προσώπων εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε μια καλή σωματική και ψυχολογική υγεία.

Όπως εξήγησε ο Maslow στο βιβλίο του Προς την ψυχολογία της ύπαρξης (1962) η αγάπη είναι μια βασική ψυχολογική προϋπόθεση για να αναπτύξουμε και άλλες ικανότητες, όπως η αυτοεκτίμηση και η αυτοπραγμάτωση. Το να αισθανόμαστε και να γνωρίζουμε ότι μας αγαπούν, μας εμποδίζει να βιώσουμε νευρωτικά συναισθήματα, μειώνει τους φόβους μας και μας κάνει πιο σίγουρους.

Οι άνθρωποι είναι καλοί από τη φύση τους. Δώστε τους αγάπη, στοργή και ασφάλεια και θα σας δώσουν αγάπη σε αντάλλαγμα, αφού θα νιώσουν ασφαλείς όσον αφορά τα συναισθήματα και κατά συνέπεια και στη συμπεριφορά τους.


Διαβάστε σχετικά: Ο Ρόλος της Αγάπης στην Ψυχική Υγεία


Η αγάπη είναι θεμελιώδες στοιχείο

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγάπη. Ωστόσο, εάν δεν τη λάβουμε από την οικογένειά μας, μπορούμε να τη λάβουμε από άλλους. Για παράδειγμα, οι φίλοι μπορούν να παρέχουν ένα εξαιρετικό δίκτυο στοργής και επικύρωσης, όπως και ο/η σύντροφός μας.

Επομένως, μια δύσκολη παιδική ηλικία χωρίς σταθερές προσκολλήσεις δεν χρειάζεται να καθορίσει τη ζωή μας. Μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε την αυτοπραγμάτωση αν έχουμε κίνητρο και η αγάπη θα ενεργεί πάντα ως μια μεγάλη εσωτερική δύναμη. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Είναι μια βαθιά και εμπλουτισμένη συναισθηματική κατάσταση, που βασίζεται στην ανιδιοτελή φροντίδα. Μπορούμε να το πάρετε από πολλά και διάφορα πρόσωπα στο περιβάλλον μας.

Να θυμάστε ότι ένα μέρος της εξέλιξής σας ως ανθρώπινο ον απαιτεί να αναπτυχθείτε ως άνθρωποι, αλλά και να καλλιεργήσετε υγιείς, ουσιαστικές και ευτυχισμένες σχέσεις. Όταν βρείτε εκείνους τους φίλους και τους συντρόφους που σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, πολλές από τις ανάγκες σας θα ικανοποιηθούν.

Οι άνθρωποι με αυτοπραγμάτωση είναι επιδέξιοι σε συναισθηματικά θέματα

Ο Maslow έχει αναφερθεί και στην αγάπη μεταξύ ψυχικά υγιών ανθρώπων: η περιγραφή και η ανάλυσή του ήταν μια σημαντική ανακάλυψη για τη θετική ψυχολογία και τις σχέσεις. Επεσήμανε ότι οι άνδρες και γυναίκες που έχουν επιτύχει την αυτοπραγμάτωση δεν επιδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά, ούτε επιδιώκουν να κολακεύουν ή να κυριαρχούν τους άλλους.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ποιοι είναι και πως δουλεύουν με τον εαυτό τους για να είναι λίγο καλύτεροι κάθε μέρα, γνωρίζουν από τι αποτελείται η υγιής αγάπη. Ο εμπλουτισμός της αγάπης βασίζεται στην ενσυναίσθηση και τον σεβασμό, και κάποιος πρέπει να είναι σε θέση να τη λάβει, να τη διατηρήσει φροντίσει και, πάνω απ’ όλα, να την προσφέρει. Αυτό το σημείο ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον Maslow καθώς, όπως εξήγησε, όποιος ξέρει να δίνει και να λαμβάνει αγάπη αποφεύγει τον πόνο της μοναξιάς.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την αγάπη. πρέπει να είμαστε σε θέση να τη διδάξουμε, να τη δημιουργήσουμε, να την προβλέψουμε, αλλιώς ο κόσμος χάνεται από την εχθρότητα και την καχυποψία».

- Abraham Maslow -

Συνεχίστε να ψάχνετε την Αγάπη

Το μόνο που χρειάζεστε είναι αληθινή και υγιής αγάπη, αυτή που δεν πονάει και σας επιτρέπει να είστε αυτό που θέλετε. Αναζητήστε ανθρώπους που σας παροτρύνουν να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας. Ανεξάρτητα από τις προηγούμενες εμπειρίες και τις απογοητεύσεις που είχατε, η εμπειρία του να αισθάνεστε αγάπη και στοργή θα αξίζει πάντα τον κόπο.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...