Βασιλική Μαρούλη

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να φοράνε μάσκα;

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να φοράνε μάσκα;

Βασιλική Μαρούλη
μητέρα εκπαιδεύει το παιδί της να φοράει μάσκα
Image credit: Gustavo Fring/ pexels.com

Έφτασε ο καιρός να ανοίξουν τα σχολεία μέσα σε μια νέα πραγματικότητα με μάσκες και αντισηπτικά για δασκάλους και μαθητές για την προστασία των ίδιων, αλλά και όλων μας.


Γιατί τα παιδιά φοβούνται τη μάσκα;

Το πως θα αντιδράσει το κάθε παιδί στη χρήση της μάσκας εξαρτάται από το ίδιο το παιδί και την ηλικία του. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν συνήθως καμία δυσκολία. Τα μικρά παιδιά μπορεί να αντιδράσουν θετικά, γιατί βλέπουν τη μάσκα σαν ένα καινούριο παιχνίδι τους ή τους θυμίζει έναν αγαπημένο τους ήρωα. Μπορεί όμως, και να φοβηθούν ή να χρειαστούν χρόνο για να τη συνηθίσουν.

Τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται, παρατηρούν τις εκφράσεις των προσώπων γύρω τους –κυρίως της μητέρας- για να νιώσουν ασφάλεια. Όταν τα πρόσωπα κρύβονται μερικώς από τις μάσκες, δεν μπορούν να δουν αυτό που τους είναι οικείο, με αποτέλεσμα να φοβούνται. Ο φόβος αυτός αφορά κυρίως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς από τη χρήση της μάσκας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία του παιδιού κατά την επιστροφή στο σχολείο εν μέσω COVID-19


Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά στη χρήση της μάσκας;

Δώστε χρόνο για εξοικείωση. Φορέστε τη μάσκα για αρκετό καιρό πριν το παιδί να πάει στο σχολείο προκειμένου να τη συνηθίσει. Δείξτε του τη διαδικασία και κάντε τη πολλές φορές μαζί, αλλά και μόνο του: πως να βάλει αντισηπτικό ή να πλύνει τα χέρια, πως βάζει και βγάζει τη μάσκα, πού την τοποθετεί. Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, και βιντεάκια στο youtube που δείχνουν βήμα προς βήμα τη διαδικασία.

Εξηγήστε με απλά λόγια γιατί πρέπει να τη φοράει. Απαντήστε στις ερωτήσεις του και ενθαρρύνετε το παιδί όταν τη φορά και τη χρησιμοποιεί σωστά. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υποστήριξη μέχρι να νιώσουν άνετα. Χρησιμοποιήστε αγαπημένους ήρωες που φορούν μάσκα ή δείξτε φωτογραφίες άλλων παιδιών με μάσκα για να ενισχύσετε τον σκοπό σας.

Αφήστε το να επιλέξει τη μάσκα που του αρέσει ή δώστε του την επιλογή να τη διακοσμήσει όπως θέλει. Μπορεί να ζωγραφίσει ή να κολλήσει αυτοκόλλητα κι αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να τη φοράει πιο εύκολα. Θα είναι κάτι που δημιούργησε μόνο του κι αυτό του δίνει την αίσθηση του ελέγχου και της ικανοποίησης.

Παίξτε με τις μάσκες. Το παίξιμο ρόλων, όπως του γιατρού και της νοσοκόμας, το να φορέσει τη μάσκα στο αγαπημένο του ζωάκι ή κούκλα, εξοικειώνει το παιδί με τη μάσκα πιο γρήγορα μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο.

Γίνετε πρότυπο για το παιδί. Φορέστε τη μάσκα σας όπου χρειάζεται για να σας βλέπει. Φορέστε τη για να κοιταχτείτε μαζί στον καθρέφτη και να βγάλετε φωτογραφίες. Συζητήστε γι᾽ αυτό όσο το κάνετε.

Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές που θα βασίζονται στον χρόνο που το παιδί θα φορά τη μάσκα και στην ορθή χρήση της. Το σύστημα ανταμοιβών εφαρμόστε το όταν το παιδί δυσκολεύεται αρκετά με τη μάσκα. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι μια βόλτα, το να παίξετε ένα παιχνίδι, κ.α.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο εκπαιδεύσιμα απ᾽ όσο νομίζουμε και εξαρτάται κι από εμάς πως θα τα κάνουμε να προσαρμοστούν και να βιώσουν αυτή την κατάσταση. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, έστω και με αυτές τις συνθήκες, από το να στερηθούν την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους και όλα τα ερεθίσματα που δίνει το σχολείο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...