PsychologyNow Team

Τι μπορείτε να διδάξετε στον ψυχοθεραπευτή σας

Τι μπορείτε να διδάξετε στον ψυχοθεραπευτή σας

PsychologyNow Team
θεραπευόμενη διδάσκει τον ψυχοθεραπευτή της
Image credit: Anthony Shkraba / pexels.com

Δεν πηγαίνετε στον ψυχοθεραπευτή με σκοπό να του μάθετε κάτι. Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνετε, χάρη στη σαφήνειά σας, τη δέσμευσή σας και την ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις.


Η ψυχοθεραπεία είναι μια βιωματική και διαλεκτική διαδικασία. Σε αυτό το είδος θεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής, σάς επηρεάζει. Ωστόσο, και εσείς επηρεάζετε τον ψυχοθεραπευτή σας. Στην πραγματικότητα, επιτυγχάνεται μια αμοιβαία μάθηση και μεταμόρφωση. Συνεπώς, μαθαίνετε και μεταμορφώνετε τον εαυτό σας, και το ίδιο κάνει και ο θεραπευτής σας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (Araya, 2016). Αυτό το άρθρο εξηγεί, πώς μπορείτε να διδάξετε τον ψυχοθεραπευτή σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ ιδιαίτερη ανθρώπινη συνάντηση. Περιλαμβάνει την ειλικρίνεια και τη συμμετοχή, τόσο από εσάς, όσο και από τον θεραπευτή. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία, κατά την οποίο ο ψυχοθεραπευτής θέτει τον εαυτό του στη διάθεσή σας. Και αυτό γίνεται για να μπορέσετε και οι δυο να μεταμορφωθείτε.

Όλοι οι θεραπευτές μαθαίνουν από τους θεραπευόμενούς τους. Μπορεί να σας πουν, για παράδειγμα, πόσο σας θαυμάζουν για το κουράγιο σας ή για μια συγκεκριμένη απόφαση που πήρατε. Επιπλέον, μπορεί να σας πουν, πόσο πολύτιμο ήταν το παράδειγμά σας για τη ζωή τους.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να σας μπερδέψει λίγο. Πιθανότατα, μάλλον, να δυσκολεύεστε να πιστέψετε, ότι καταφέρατε να διδάξετε κάτι τον θεραπευτή σας, πόσο μάλλον να συνεισφέρατε στην προσωπική του ανάπτυξη.

Συνήθως πηγαίνετε στην ψυχοθεραπεία, γιατί νιώθετε την εσωτερική ανάγκη να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτές οι ανάγκες έχουν συνήθως επιδεινωθεί από καταστάσεις αστάθειας. Στην πραγματικότητα, στην ψυχοθεραπεία πηγαίνετε, συνήθως, όταν κινδυνεύετε να χάσετε τον έλεγχο. Μπορεί ακόμα και να έχετε πατώσει. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεραπευτές αντιλαμβάνονται, πόσο δυνατοί είστε. Επειδή δε βρίσκετε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά σας. Αντιθέτως, την αντιμετωπίζετε άμεσα.

Η ψυχολογία δεν μπορεί να πει στους ανθρώπους πώς θα έπρεπε να ζήσουν τη ζωή τους. Μπορεί, ωστόσο, να τους παρέχει τα μέσα για την πραγματοποίηση προσωπικών και κοινωνικών αλλαγών.

Alberta Bandura

Τι μπορείτε να διδάξετε στον ψυχοθεραπευτή σας

Δεν πηγαίνετε στη θεραπεία με σκοπό να διδάξετε κάτι στον ψυχοθεραπευτή σας. Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνετε. Του δείχνετε πόσο αφοσιωμένοι είσαστε, πόσο ξεκάθαρες ιδέες έχετε και πως είσαστε σε θέση να πάρετε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις. Όπως κάθε καλός δάσκαλος μαθαίνει από τους μαθητές τους, έτσι και ένας ψυχοθεραπευτής μαθαίνει από εσάς, τους θεραπευόμενούς του.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε άθελά σας να διδάξετε πολλά πράγματα στον θεραπευτή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους δείξετε ότι, δεν πρέπει να παραλείπουν να ακούσουν ορισμένα πράγματα, μόνο και μόνο επειδή δεν τα έχουν βιώσει οι ίδιοι. Μπορείτε να τους διδάξετε, ότι οι περιστάσεις καθορίζουν τη γνώμη σας για τον εαυτό σας. Επιπλέον, μπορείτε να του μάθετε, ότι ο λόγος που φοβάστε την αποτυχία είναι, επειδή είσαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας κάθε φορά που αποτυγχάνετε.


Διαβάστε σχετικά: Η κατανόηση και η διατήρηση των όριων στην ψυχοθεραπεία


Επιπροσθέτως, μπορείτε να διδάξετε τον ψυχοθεραπευτή σας, ότι μπορείτε να μάθετε να ζείτε με το άγχος προσαρμόζοντας τις καταστάσεις και τις δεξιότητές σας. Ότι συγκρίνετε τις σκέψεις σας με ένα σύννεφο που βρέχει λέξεις. Ότι μερικές φορές μπορεί να παραλύσετε από τον πανικό. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο, όταν δεν ξέρετε, πώς να ακούτε.

Μπορείτε να διδάξετε τον θεραπευτή σας ότι, η κατάθλιψη μπορεί να σας στερήσει την όρεξη και τον ενθουσιασμό για οτιδήποτε, αλλά είστε δυνατοί. Ότι κατανοείτε ότι πρέπει να αρπάξετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται. Αλλιώς μπορεί να σας κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα.

Τέλος, μπορείτε να μάθετε στον ψυχοθεραπευτή σας ότι, προσφέρετε στον πόνο χώρο στη ζωή σας. Επιπλέον, ότι αυτά που πραγματικά σας ανήκουν, δεν μπορούν να χαθούν σε ένα ναυάγιο.

Το μάτι βλέπει μόνο αυτό που το μυαλό είναι προετοιμασμένο να καταλάβει.

Henri Bergson

Η επιθυμία σας να θεραπευτείτε είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια καλύτερη υγεία

Ο ψυχοθεραπευτής σας δεν θα σας μάθει πώς να «αποκτήσετε την ευτυχία». Στην πραγματικότητα, τείνουν να βλέπουν τη συγκεκριμένη έννοια ως πολύ γενική και στερούμενη πρωτοτυπίας. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να διδάξετε τον θεραπευτή σας είναι ότι είστε σε θέση να επικεντρωθείτε σε έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Επιπλέον, ότι μαθαίνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον εαυτό σας και παύετε να αισθάνεστε άσχημα για αυτόν.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία που αποσκοπεί να αλλάξει τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και τις συμπεριφορές σας. Οι ψυχοθεραπευτές είναι επαγγελματίες. Έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση να τροφοδοτήσουν την ψυχολογική αλλαγή. Εσείς, ως θεραπευόμενοι, χρειάζεστε βοήθεια. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει την καταπράυνση των συμπτωμάτων που σας δημιουργούν μεγάλο πόνο.

Η ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει για να σας κάνει ευτυχισμένους. Σας δείχνει περισσότερο, πώς να αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Επιπλέον, σας προσφέρει τη γνώση και την ικανότητα να βελτιώσετε την ευημερία σας, μέσα στις δικές σας προσωπικές συνθήκες. Ο Viktor Frankl ήταν ο πατέρας της Λογοθεραπείας. Είπε ότι η κάθε ηλικία έχει τη δικιά της νεύρωση και ότι κάθε ηλικία χρειάζεται τη δικιά της ψυχοθεραπεία, ώστε να την αντιμετωπίσει.

Γνωρίστε όλες τις θεωρίες, τελειοποιείστε όλες τις τεχνικές, αλλά όταν αγγίξετε μια ανθρώπινη ψυχή, απλά να είστε άλλη μια ανθρώπινη ψυχή.

Carl Gustav Jung


Sof Andr
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...