PsychologyNow Team

Ψυχανάλυση και Αλλαγή, της Μαγδαληνής Γεωργιάκου

Ψυχανάλυση και Αλλαγή, της Μαγδαληνής Γεωργιάκου

PsychologyNow Team

Μέσω της ψυχαναλυτικής εμπειρίας, ο ενήλικος άνθρωπος αποκτά αυτοπεποίθηση, επαναπροσδιορίζει και κατακτά τους στόχους του, επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους ενώ ταυτόχρονα ‘ανακαλύπτει’ το παιδί μέσα του και του επιτρέπει να παίζει, να ονειρεύεται και να επιθυμεί…


Πολύ συχνά αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι ίσως και εγκλωβισμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας ή στη ζωή μας. Βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε προβλήματα που παρεμποδίζουν το δυναμικό μας και έτσι αδυνατούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι με τους συντρόφους μας, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας αλλά και να αισθανθούμε επιτυχημένοι και ικανοποιημένοι στην εργασία μας και στις καθημερινές δραστηριότητές μας. Πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες που πιθανόν να συμβάλλουν σε αυτό, υπάρχει πάντα και η δική μας συμμετοχή.

Τα άγχη, οι αναστολές και οι καταθλίψεις είναι σημάδια εσωτερικών συγκρούσεων. Καταλήγουν τελικά να δυσκολεύουν τις σχέσεις μας και να επιδρούν αρνητικά (ίσως και εν αγνοία μας) στις προσωπικές και επαγγελματικές μας επιλογές. Οι αιτίες αυτών των προβλημάτων συνήθως είναι πολύ βαθύτερες από αυτό που συνειδητοποιούμε.

Σε μια κατάσταση που μας δυσαρεστεί ας εστιάσουμε στον εαυτό μας. Οι εξωτερικοί παράγοντες σε κάθε περίπτωση παίζουν το ρόλο τους, αλλά τελικά το μόνο που μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας. Και από αυτή την αλλαγή μπορεί να προκύψουν πολλά! Ο τρόπος που ο καθένας αντιμετωπίζει τον εαυτό του, σκέφτεται για τον εαυτό του, κάνει τη διαφορά. Κάθε άνθρωπος που σκέφτεται τη δική του συμμετοχή στην κατάσταση, αναλαμβάνει την ευθύνη. Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη αλλάζουμε. Και ο καλύτερος τρόπος για να επηρεάσουμε το περιβάλλον μας είναι η δική μας αλλαγή.

Ο ψυχαναλυτικός τρόπος σκέψης ανιχνεύει τα προβλήματα στις ρίζες τους και ωθεί τον άνθρωπο να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του. H ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση είναι ωριμοποιητικές διαδικασίες. Το άτομο εκφράζεται μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο αισθάνεται ασφαλές και υποστηρικτικό. Με τη βοήθεια του ψυχαναλυτή, κάνει ένα ψυχικό ταξίδι και φτάνει να συνειδητοποιήσει κομμάτια του άγνωστου μέχρι τότε, δικού του, εσωτερικού κόσμου (σκέψεις και συναισθήματα, αναμνήσεις και όνειρα). Έτσι ανακουφίζεται ο ψυχικός πόνος. Επιπλέον, μέσω της επαφής με το ασυνείδητο, εξελίσσεται και επεκτείνεται η γνώση του εαυτού καθώς το άτομο εξερευνά, αναπτύσσει και διευρύνει τις δυνατότητες του.

Μέσω της ψυχαναλυτικής εμπειρίας, ο ενήλικος άνθρωπος αποκτά αυτοπεποίθηση, επαναπροσδιορίζει και κατακτά τους στόχους του, επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους ενώ ταυτόχρονα ‘ανακαλύπτει’ το παιδί μέσα του και του επιτρέπει να παίζει, να ονειρεύεται και να επιθυμεί…

Οι σημαντικές θετικές επιδράσεις της ψυχανάλυσης και της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας διαρκούν και συνεχίζουν να προωθούν περαιτέρω την ανάπτυξη και τη διερεύνηση του εαυτού, ακόμη και πολλά χρόνια μετά το πέρας της ψυχαναλυτικής σχέσης. Μέσα από αυτήν την εμπειρία ο άνθρωπος αλλάζει και έτσι επιδρά στο περιβάλλον του και στην αλλαγή γύρω του.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Συγγραφέας: Μαγδαληνή Γεωργιάκου Κλινικός Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Indianapolis. 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...