PsychologyNow Team

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την θλίψη και εθίζονται σε αναλγητικά

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την θλίψη και εθίζονται σε αναλγητικά

PsychologyNow Team
μπουκάλι με χάπια ανοιχτό στο τραπέζι

Τεράστια εξάπλωση παρουσιάζει η χρήση των συνθετικών οπιοειδών στις ΗΠΑ, με την οξυκωδόνη και τη φαιντανύλη να ευθύνονται για 400.000 θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια, να εκκρεμούν 2000 αγωγές κατά της κατασκευάστριας εταιρίας για παραπλανητική διαφήμιση της οξυκωδόνης που επειδή είναι συνταγογραφημένο φάρμακο, ολόκληρο το σύστημα υγείας να έχει παραλύσει.


Τα συγκλονιστικά στοιχεία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων Σούσμα Τέϊλορ (Sushma Taylor) στο περιθώριο συνέντευξης τύπου του 17ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (17th European Federation of Therapeutic Communities - EFTC) οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η οξυκωδόνη, ένα ισχυρό αναλγητικό που κατασκευάστηκε και προωθήθηκε ως «OxyContin» από την εταιρία Purdue, είναι περιορισμένης διάρκειας φάρμακο. Όταν ο χρήστης το συνηθίζει και διαπιστώνει ότι ο πόνος είναι ακόμη εκεί, αυξάνει τη δόση με αποτέλεσμα να εθίζεται λέει η κ. Τέιλορ.

Είναι σαν το αλκοόλ, εξηγεί, αν αρχίσεις να πίνεις και είσαι νέος στο ποτό, πίνεις ένα και είσαι εντάξει, σύντομα το ένα γίνεται 2, είσαι εντάξει και πάλι, μετά 2-3 αλλά όταν πας στα παραπάνω φτάνεις σε ένα επίπεδο απ΄όπου αρχίζεις να «κατηφορίζεις» και τα 4 ποτά σε «χτυπούν» πιο άσχημα.

Όπως περιγράφει η κ.Τέιλορ, το σώμα συνηθίζει, γίνεται ανεκτικό, θέλει όλο και πιο πολύ και έτσι οι άνθρωποι καταλήγουν από υπερβολική δόση.

Όσο για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση του φαρμάκου, την αποδίδει στην αδιαφορία και στην έλλειψη χρόνου των γιατρών να επιμορφωθούν και να μάθουν τις πραγματικές επιπτώσεις της οξυκωδόνης.

Είναι πολύ απασχολημένοι και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν για τα φάρμακα και έτσι οι φαρμακευτικές εταιρίες τους στέλνουν τους εκπροσώπους τους και τους δίνουν δωρεάν δείγματα και ίσως χρήματα αναφέρει σχετικά.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου τα τελευταία δύο χρόνια καθώς 400.000 άνθρωποι πέθαναν από την χρήση οξυκωδόνης με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ υποβάλλοντας αγωγές κατά της κατασκευάστριας εταιρίας «Purdue» με το σκεπτικό ότι διαφήμιζε το φάρμακο με τον παραπλανητικό ισχυρισμό ότι δεν προκαλούσε προβλήματα στον οργανισμό.

Η εταιρία κήρυξε πτώχευση και πρόσφερε αποζημιώσεις 10-12 δις δολαρίων για να έρθουν σε συμβιβασμό κάτι που αρνήθηκαν όμως οι ενάγοντες ζητώντας από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της Purdue να πληρώσουν περισσότερα χρήματα αλλά αυτοί .... έστειλαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στην Ευρώπη λέει η κ.Τέιλορ. Και μπορεί μεν η συνταγογράφηση της οξυκωδόνης να είναι ακόμη νόμιμη, αλλά πλέον λίγοι γιατροί την συνταγογραφούν καθώς πολλοί συνάδελφοί τους, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, συνελήφθησαν, τους αφαιρέθηκε το δίπλωμα και εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Όσο για τη φαιντανύλη (fentanyl), είναι ένα συνθετικό οπιοειδές το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό για μεγάλα ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους, σε εξαιρετικά μικρές δόσεις και πολύ ελεγχόμενα, κατά τη διάρκεια της αναισθησίας σε μεγάλες εγχειρήσεις.

Αυτό δεν συνταγογραφείται αλλά οι χρήστες το προμηθεύονται από το διαδίκτυο και την Κίνα. Κάποιοι από τους θανάτους από υπερβολική δόση, είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν συνταγή για οξυκωδόνη, βγαίνουν στις πιάτσες και αγοράζουν ηρωίνη πασπαλισμένη με φαιντανύλη που σε υπερβολική δόση, σταματάει τη λειτουργία της καρδιάς.

Για την κ.Τέιλορ, οι εξαρτημένοι στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια αλλά πρόκειται μόνο για τους καταγεγραμμένους, οπότε είναι πιθανόν ο αριθμός να είναι διπλάσιος και αφορά όλους τους ανθρώπους, χωρίς κανένα ιδιαίτερο προφίλ χρήστη.

Γιατί όμως οι άνθρωποι καταφεύγουν εύκολα στα δυνατά φάρμακα όταν πονάνε; Σύμφωνα με την κ.Τέιλορ, υπάρχουν και άλλα φάρμακα, πιο ήπια, ενώ βοηθάει πολύ η άσκηση και ο διαλογισμός.

Γιατί δεν αντέχουμε τον πόνο; Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την λύπη, την κατάθλιψη και να μην είναι ευτυχισμένοι. Χρειάζονται κάτι για να τους κάνει να αισθάνονται καλά, αλκοόλ, μαριχουάνα, ή πολύ... σεξ και σε μερικές περιπτώσεις, πολλά ψώνια... αν έχουν την οικονομική δυνατότητα καταλήγει η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ετικέτες: θλίψη, οπιοειδή
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...