PsychologyNow Team

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την Οιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας;

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την Οιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας;

PsychologyNow Team
άντρας αναρωτιέται αν μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την Οιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας
Image credit: Thom Holmes / unsplash.com

Η οιστριονική ή δραματική διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η έκφραση υπερβολικών συναισθημάτων, η προκλητική συμπεριφορά και η αναζήτηση υπερβολικής προσοχής σε καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις.


Όπως συμβαίνει με τις ναρκισσιστικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας, έτσι και η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, ταξινομείται στο DSM-V ως διαταραχή προσωπικότητας του συμπλέγματος Β. Συνήθως ξεκινά κατά την πρώιμη ενηλικίωση και οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν συμπτώματα σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως σε συναθροίσεις με φίλους, στον χώρο εργασίας, σε δημόσια μέρη ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις αιτίες της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδεχομένως συγκαταλέγονται μεταξύ των αιτιών ή παραγόντων που καθιστούν τους ανθρώπους με προδιάθεση στη συγκεκριμένη διαταραχή, πιο ευάλωτους να την αναπτύξουν.

Οι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και άλλοι τύποι κοινωνικών μέσων δικτύωσης δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες, να κάνουν επίδειξη, να ανταγωνίζονται και να τραβούν την προσοχή των άλλων. Οι πράξεις αυτές μπορεί να αποτελούν έναν αβλαβή τύπο διασκέδασης για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο είναι πιθανό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα να μην είναι ωφέλιμα για τα άτομα με βιολογική ή κοινωνική προδιάθεση στην οιστριονική διαταραχή προσωπικότητα. Καθώς δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους αιτιώδεις παράγοντες και επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά να μην έχουν διαγνωστεί με αυτή, θα πρέπει να εξετάζονται οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.

Επειδή η διαταραχή αυτή αναπτύσσεται στην αρχή της ενηλικίωσης, είναι καλό να γνωρίζουμε τα συμπτώματά της, εάν έχουμε παιδιά ή αν είμαστε νεαροί ενήλικες και να είμαστε σε θέση να αναλογιστούμε τις πιθανές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Διαβάστε σχετικά: Τι είναι η Διαταραχή Προσωπικότητας;


Στα κριτήρια του DSM-V για τη διάγνωση της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, θα πρέπει κάποιος να εμφανίζει τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα σε διάφορα περιβάλλοντα:

  • Θεωρεί τις σχέσεις με τους άλλους πιο οικείες από ό, τι είναι στην πραγματικότητα
  • Επηρεάζεται εύκολα από άλλους ανθρώπους ή περιστάσεις
  • Εκφράζει με θεατρικό ή δραματικό τρόπο τα συναισθήματά του
  • Μιλά με έναν τρόπο υπερβολικά ιμπρεσιονιστικό, ο οποίος στερείται όμως λεπτομερειών
  • Τραβάει συνεχώς την προσοχή μέσω της εξωτερικής εμφάνισης του
  • Επιδεικνύει γρήγορα μεταβαλλόμενη και ρηχή έκφραση των συναισθημάτων του, μεταβαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο ή από το ένα συναίσθημα στο άλλο
  • Εμπλέκεται σε αποπλανητικές ή προκλητικές συμπεριφορές κατά τις συναναστροφές με τους άλλους, ειδικά σε περιστάσεις όπου αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ανάρμοστη
  • Νιώθει άβολα σε καταστάσεις όπου δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να επιδεινώσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας αυξάνοντας τις ευκαιρίες έκφρασης συμπτωμάτων της διαταραχής, όπως η αναζήτηση προσοχής, η εύκολη επιρροή του ατόμου ή η θεώρηση των σχέσεων ως πιο οικείων από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Ακολουθούν πιθανοί τρόποι με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι καταστροφικά για τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ευτυχία και ανταμοιβή όταν λαμβάνουν προσοχή (όπως likes ή retweets), αλλά λύπη και απογοήτευση όταν δεν λαμβάνουν την επιθυμητή αποδοχή. Αυτό μπορεί να προωθήσει την αίσθηση της δυσφορίας, όταν το άτομο δεν είναι το κέντρο της προσοχής και να το ωθήσει σε δραματικές συμπεριφορές για να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την προσοχή των άλλων.

Τα άτομα με οιστριονική διαταραχή μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απόρριψη ή την αρνητική τροφοδότηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ωφέλιμο να περιορίσουν τη χρήση τους ή να επιλέξουν πλατφόρμες με ένα πιο ήπιο σύστημα ψυχολογικών ανταμοιβών.

  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας, όπου οι σχέσεις μπορούν να εμφανίζονται πιο συναισθηματικά οικείες από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το σύμπτωμα της συγκεκριμένης διαταραχής σχετικά με την ψευδαίσθηση της οικειότητας. Οι φιλίες που βασίζονται στα κοινωνικά μέσα δεν είναι οι ίδιες με τις φιλίες στην πραγματική ζωή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικές, ωστόσο οι φιλίες που αναπτύσσονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κινδυνεύουν να γίνουν θύματα ψεύτικης οικειότητας. Οι φιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στα άτομα με την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, καθώς παρουσιάζουν μια ψευδαίσθηση οικειότητας που επιβεβαιώνει ένα από τα βασικά συμπτώματα της διαταραχής.

Ο εθιστικός, χρονοβόρος και γεμάτος άμεσες ανταμοιβές κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται μια αβλαβής διασκέδαση, ωστόσο το ερώτημα παραμένει σχετικά με τον αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία και στην εμφάνιση παθήσεων όπως η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας.

Αν και η συγκεκριμένη διαταραχή διαγιγνώσκεται μόνο εάν τα συμπτώματα παρουσιάζονται μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τα κοινωνικά μέσα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων και, ως εκ τούτου, αποτελούν ένα σημαντικό πλαίσιο κοινωνικής αλληλεπίδρασης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας.


ViolGeorg
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου - Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...