PsychologyNow Team

Οι μακροχρόνια επιζώντες παιδικού καρκίνου αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας

Οι μακροχρόνια επιζώντες παιδικού καρκίνου αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας

PsychologyNow Team
γυναίκα μακροχρόνια επιζών παιδικού καρκίνου αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας
Image credit: Gwendal Cottin / unsplash.com

Οι άνθρωποι που πέρασαν καρκίνο παιδικής ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες δυσκολίες, όπως συναισθηματική δυσφορία, μειωμένη ποιότητα ζωής και οικονομικά βάρη.


Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι πολλοί μακροχρόνια επιζώντες παιδικού καρκίνου μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, αν και ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός.

Τα σχετικά περιορισμένα δεδομένα για την αυτοκτονία σε επιζώντες παιδικού καρκίνου είναι αντιφατικά, αν και γενικά υποδεικνύουν ότι οι δείκτες αυτοκτονίας σε αυτά τα άτομα είναι χαμηλοί. Όταν ο γιατρός Τζάστιν Μπαρνς, από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, και οι συνεργάτες του εξέτασαν μια μεγάλη βάση δεδομένων πληθυσμού, για να αξιολογήσουν τους δείκτες αυτοκτονίας μεταξύ ατόμων που είχαν παιδικό καρκίνο στις ΗΠΑ την περίοδο 1975-2016, βρήκαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν χαμηλός.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκτονία: Μύθοι, παράγοντες κινδύνου και τρόποι διαχείρισης


Η ομάδα ταυτοποίησε 49.836 επιζώντες παιδικού καρκίνου και 79 αυτοκτονίες, και υπήρχε περίπου 1 αυτοκτονία για κάθε 10.000 άτομα τον χρόνο. Αυτός ο δείκτης ήταν παρόμοιος με τον δείκτη που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ενήλικες επιζώντες παιδικού καρκίνου άνω των 28 ετών είχαν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας από τον γενικό πληθυσμό, με 2 αυτοκτονίες ανά 10.000 άτομα τον χρόνο.

Τα ευρήματα εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η αυτοκτονία για τους ευάλωτους μακροχρόνια επιζώντες παιδικού καρκίνου. Οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιωμένες προσπάθειες για έλεγχο της ψυχικής δυσφορίας και καλύτερη εφαρμογή της φροντίδας επιβίωσης στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής ομάδας, δήλωσε ο Δρ Μπαρνς.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μελετηθούν υποκείμενοι λόγοι και παράγοντες κινδύνου για τις αυτοκτονίες σε αυτό το σύνολο ανθρώπων.


Ism Tsox
Έρευνα: "Risk of suicide among individuals with a history of childhood cancer." Justin M. Barnes, Kimberly J. Johnson, Jeremy L. Grove, Amar J. Srivastava, Nosayaba Osazuwa-Peters, and Stephanie M. Perkins. Cancer; Published Online: October 25, 2021.

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...