PsychologyNow Team

Πώς συνδέονται τα βακτήρια του εντέρου με την ψυχική υγεία μας;

Πώς συνδέονται τα βακτήρια του εντέρου με την ψυχική υγεία μας;

PsychologyNow Team
γυναίκα αναρωτιέται πώς συνδέονται τα βακτήρια του εντέρου με την ψυχική υγεία μας
Image credit: Frank Flores / unsplash.com

Μία έρευνα δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.


Στη γαστρεντερική οδό όλων των ανθρώπων ζουν βακτήρια, και οι επιστήμονες ανακαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι η σύνθεση αυτών των μικροβιακών πληθυσμών συσχετίζεται με την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα1, οι άνθρωποι με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης τείνουν να διαφέρουν από άλλους ως προς την ποσότητα συγκεκριμένων εντερικών μικροβίων.

Οι επιστήμονες μελετούν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος εδώ και χιλιάδες χρόνια, κι όμως υπάρχουν ακόμα αμέτρητοι μηχανισμοί που δεν κατανοούμε πλήρως. Μόλις την περασμένη δεκαετία, ερευνητές από τον χώρο της υγείας ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα σύνδεση, η οποία επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών. Φαίνεται πως τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στη γαστρεντερική οδό όλων μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα παρουσιάστηκαν σε μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Clinical Psychology Review. Η ανασκόπηση περιλαμβάνει 26 μελέτες που αξιολογούν τα εντερικά μικρόβια σε άτομα με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, και τα συγκρίνει με το εντερικό μικροβίωμα υγιών συμμετεχόντων.

Από την ανασκόπηση προέκυψαν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν στη γαστρεντερική οδό τους είδη βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή. Επιπλέον, προέκυψε ότι τα άτομα με άγχος και κατάθλιψη είχαν λιγότερα βακτήρια που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλυσίδας, τα οποία πιστεύεται ότι ρυθμίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.


Διαβάστε σχετικά: Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει επίδραση για μια ζωή


Πώς συνδέονται τα νέα ευρήματα με όσα ξέρουμε;

Οι επιστήμονες ακόμα δεν κατανοούν τους ακριβείς μηχανισμούς αυτής της σύνδεσης. Όμως, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι κάποια βακτήρια στη γαστρεντερική οδό διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τη διάθεση, την ανοσολογική ανταπόκριση, την πέψη και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, θεωρούν ότι άλλα βακτήρια εκκρίνουν μόρια που ταξιδεύουν μέσω της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως υπάρχουν και έμμεσες συνδέσεις. Υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας στην εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας και ότι ορισμένοι συνδυασμοί εντερικών μικροβίων προωθούν τη φλεγμονή. Επίσης, η έρευνα έχει δείξει ότι υποπροϊόντα που εκκρίνονται από εντερικά βακτήρια ενεργοποιούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης), που φεύγει από το έντερο και ταξιδεύει σε όλο το σώμα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι συνδέσεις είναι άφθονες. Για παράδειγμα, ασθενείς με σχιζοφρένεια στους οποίους χορηγήθηκε αντιβιοτικό γνωστό για τη δράση του κατά συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο είχαν λιγότερα ψυχωτικά συμπτώματα αφού πήραν το φάρμακο. Σε μια άλλη έρευνα, οι επιστήμονες μετέφεραν εντερικά μικρόβια από άτομα με κατάθλιψη σε υγιή ποντίκια και παρατήρησαν ότι και τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να προταθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία σχετιζόμενη με το εντερικό μικροβίωμα για την ψυχική υγεία. Όμως η συστηματική ανασκόπηση της σχετικής έρευνας2 υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που έχουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Παρότι αυτή η ανάλυση δεν εξετάζει το μικροβίωμα συγκεκριμένα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που τρώμε επηρεάζουν τους μικροοργανισμούς στο πεπτικό μας σύστημα. Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε ως μήνυμα είναι ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν βελτιώνει μόνο τη σωματική υγεία αλλά μπορεί να ενισχύει και την ψυχική μας υγεία.


Έρευνες:

1. Carra A. Simpson, Carmela Diaz-Arteche, Djamila Eliby, Orli S. Schwartz, Julian G. Simmons, Caitlin S.M. Cowan, The gut microbiota in anxiety and depression A systematic review, Clinical Psychology Review, Volume 83, 2021, 101943, ISSN 0272 7358, https://doi.org/10.1016/j.cpr.2020.101943.

2. Jun S Lai, Sarah Hiles, Alessandra Bisquera, Alexis J Hure, Mark McEvoy, John Attia, A systematic review and meta-analysis of dietary patterns and depression in community-dwelling adults, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 99, Issue 1, January 2014, Pages 181–197, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.069880

Ism Tsox
Πηγή

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή-Επιμελήτρια Κειμένων

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...