PsychologyNow Team

Το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

PsychologyNow Team
άνδρας με χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης έχει υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους
Image credit: Jenny Hill / unsplash.com

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.


Τα άτομα με χαμηλή αερόβια και μυϊκή φυσική κατάσταση έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UCL. Τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης προέβλεψαν επίσης 60% μεγαλύτερη πιθανότητα άγχους, σε διάστημα επτά ετών παρακολούθησης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, διδακτορικός φοιτητής Aaron Kandola (UCL Psychiatry), είπε: Έχουμε επιπλέον στοιχεία που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας, και ότι η δομημένη άσκηση που στοχεύει στη βελτίωση διαφορετικών τύπων φυσικής κατάστασης δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας υγεία, αλλά μπορεί να έχει οφέλη και για την ψυχική υγεία. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 152.978 άτομα ηλικίας 40-69 ετών από τη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βασική αερόβια φυσική τους κατάσταση στην αρχή της περιόδου μελέτης δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας ένα σταθερό ποδήλατο με αυξανόμενη αντίσταση, ενώ η μυϊκή τους κατάσταση μετρήθηκε με ένα τεστ αντοχής λαβής. Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που υπολογίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. 

Επτά χρόνια αργότερα δοκιμάστηκαν ξανά για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή αερόβια και μυϊκή φυσική κατάσταση κατά την έναρξη της μελέτης συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία επτά χρόνια αργότερα.

Τα άτομα με τη χαμηλότερη συνδυασμένη αερόβια και μυϊκή φυσική κατάσταση είχαν 98% υψηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, 60% υψηλότερες πιθανότητες άγχους και 81% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε από τις κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους με υψηλά επίπεδα συνολικής φυσικής κατάστασης.


Διαβάστε σχετικά: Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη μέσω της σωματικής άσκησης


Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δυνητικά συγχέοντες παράγοντες στο αρχικό στάδιο, όπως διατροφή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, χρόνια ασθένεια και συμπτώματα ψυχικής ασθένειας. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ψυχικές ασθένειες, αλλά οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε άτομα που αναφέρουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα αντικειμενικά μέτρα φυσικής κατάστασης που χρησιμοποιούνται εδώ. 

Ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Joseph Hayes (UCL Psychiatry and Camden and Islington NHS Foundation Trust) δήλωσε: Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να ασκούνται περισσότερο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα οφέλη για τη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω ενός συνδυασμού cardio άσκησης και προπόνησης δύναμης και αντοχής φαίνεται να είναι πιο επωφελής από το να εστιάζετε μόνο στην αερόβια ή μυϊκή σωματική άσκηση.

Ο Aaron Kandola πρόσθεσε:

Είναι ανησυχητικές οι αναφορές ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο δραστήριοι όσο παλιότερα και ακόμη περισσότερο τώρα που οι παγκόσμιοι εγκλεισμοί έχουν κλείσει γυμναστήρια και περιορίζουν τον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι έξω από το σπίτι. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη διαταραχών ψυχικής υγείας. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι λίγες εβδομάδες τακτικής εντατικής άσκησης μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την αερόβια και μυϊκή φυσική κατάσταση, οπότε ελπίζουμε ότι μπορεί να μη χρειάζεται πολύς χρόνος για να υπάρξει μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο ψυχικής νόσου.


Sof Pol
Πηγή

Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...