PsychologyNow Team

Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου

Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου

PsychologyNow Team
επιστήμονας δείχνει την σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου σε εξέταση
Image credit: rawpixel / freepik.com

Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου, καθώς και η σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος είναι έννοιες που δεν είναι πλήρως κατανοητές. Πράγματι, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με αυτά τα φαινόμενα. Παρόλα αυτά, οι θεωρίες είναι συναρπαστικές και συγκλονιστικές.


Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου είναι μια έννοια που άρχισε πρόσφατα να εισέρχεται στο επιστημονικό πεδίο. Η έκφραση δημιουργεί μια αναλογία μεταξύ της σκοτεινής ενέργειας του σύμπαντος και του τρόπου που συμβαίνουν οι εγκεφαλικές διαδικασίες. Αυτό το θέμα είναι τώρα υπό έρευνα και, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο υποθέσεις.

Η θεωρία της σκοτεινής ενέργειας του εγκεφάλου προέκυψε από ένα συγκεκριμένο θέμα που ενδιέφερε τους επιστήμονες. Ήθελαν να μάθουν γιατί ο εγκέφαλος καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας όταν εστιάζει την προσοχή του στον κόσμο και όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ήταν επίσης περίεργοι να μάθουν γιατί αυτό το όργανο καταναλώνει τόση πολλή ενέργεια.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις. Όμως, μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στη σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου. Πράγματι, είναι ένα θέμα που λαμβάνεται όλο και πιο σοβαρά.

Η σκοτεινή ύλη του μυαλού, το υποσυνείδητο, έχει τη μεγαλύτερη ψυχική βαρύτητα. Όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τη σκοτεινή ύλη του σύμπαντος, εμφανίζονται ανωμαλίες, όταν αγνοούμε τη σκοτεινή ύλη του μυαλού, ο παραλογισμός μας γίνεται ανεξήγητος. (Τζόελ Γκολντ)

Σκοτεινή ενέργεια

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μιλάνε για τη σκοτεινή ενέργεια μόλις το 1974. Η Βέρα Ρούμπιν, Αμερικανή αστρονόμος, παρατήρησε ότι αστέρια που περιστρέφονταν γύρω από μια μαύρη τρύπα, όπως η δική μας, πάντοτε περιστρέφονταν με την ίδια ταχύτητα, άσχετα από πόσο μακριά βρίσκονταν.

Όμως, βασικά, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Διότι, στο ηλιακό μας σύστημα, όσο μακρύτερα βρίσκεται ένας πλανήτης από τον ήλιο, τόσο πιο αργή είναι η περιστροφή του. Αυτό οφείλεται στη δύναμη της βαρύτητας. Συνεπώς, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει «κάτι άλλο» εκεί έξω με μεγαλύτερη βαρύτητα που δεν ήταν ορατό. Αυτό το κάτι ήταν η σκοτεινή ύλη.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι είναι πραγματικά η σκοτεινή ύλη, αλλά αποτελεί το 23% του σύμπαντος. Εκτός από τη σκοτεινή ύλη, υπάρχει επίσης και η σκοτεινή ενέργεια, από τη στιγμή που η ύλη είναι συμπυκνωμένη ενέργεια. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 73% του σύμπαντος είναι φτιαγμένο από σκοτεινή ενέργεια. Άρα, το 96% όλων όσων υπάρχουν είναι είτε σκοτεινή ύλη ή σκοτεινή ενέργεια. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε μόνο το 4% όλων όσων υπάρχουν πραγματικά.


Διαβάστε σχετικά: Πώς μεταβάλλει το τραύμα τον εγκέφαλο;


Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου

Το 2006, ο επιστήμονας, Μάρκους Ε.Ράιχλ, εξέδωσε ένα φημισμένο άρθρο στο περιοδικό Science. Είχε τίτλο Η Σκοτεινή Ενέργεια του Εγκεφάλου. Σε αυτό το κείμενο, προσπάθησε να απαντήσει μια ερώτηση που συνεχίζει να ανησυχεί πολλούς ερευνητές σήμερα: γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται τόση πολλή ενέργεια; Έτσι κι αλλιώς, ο εγκέφαλος αντιστοιχεί σε μόνο 2% του βάρους του σώματος αλλά καταναλώνει 20% της συνολικής του ενέργειας.

Κατ΄ αρχήν, θα μπορούσε να προταθεί ότι χρειάζεται όλη αυτή την ενέργεια για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έρχονται από τον εξωτερικό κόσμο. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιληφθούμε, να οργανώσουμε και να επεξεργαστούμε αυτά τα ερεθίσματα, αλλά, ταυτόχρονα, να επιλέξουμε τα στοιχεία που λαμβάνουμε και δεν λαμβάνουμε υπόψη. Όμως, η επιστήμη απέδειξε ότι ο εγκέφαλος ξοδεύει μόνο 1% από την ενέργεια που καταναλώνει σε αυτή την επεξεργασία πληροφοριών.

Όπως με την ανακάλυψη ότι τα αστέρια επηρεάζονταν από μια αόρατη μάζα και ενέργεια που τα οδηγούσε να συμπεριφέρονται με ασυνήθιστους τρόπους, προέκυψε η υπόθεση ότι υπάρχει επίσης σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια μέσα στον εγκέφαλο. Και, όπως με το σύμπαν, δεν γνωρίζουμε τι είναι.

Οι υποθέσεις

Οι πιο συντηρητικοί επιστήμονες σκέφτονται ότι η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου χρησιμοποιείται από αυτό το όργανο για να ρυθμίσει την ομοιόσταση των σωμάτων μας. Η ομοιόσταση είναι η εσωτερική ισορροπία των οργανικών λειτουργικών για τη συντήρηση της υγείας.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια σχετίζεται με τη λειτουργία του ασυνείδητου. Πιστεύουν ότι λαμβάνουν χώρα πολλοί περισσότερες διαδικασίες σε αυτή τη διάσταση παρά στο πλαίσιο της συνείδησης. Μάλιστα, πιστεύουν ότι εκεί πηγαίνει η υπόλοιπη ενέργεια. Ο ισχυρισμός τους υποστηρίζεται σε μελέτες όπως εκείνη που απέδειξε ότι το ασυνείδητο έχει 200.000 φορές μεγαλύτερη ικανότητα επεξεργασίας από ότι το συνειδητό.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science υποστήριξε ότι το μυαλό περιπλανιέται το 46% του χρόνου, κάτι που θα ενίσχυε αυτή την υπόθεση. Παρόλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία. Κατά συνέπεια, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανόηση αυτών των φαινομένων, και η πρόοδος συνεχίζεται.


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...