PsychologyNow Team

Με ποιους τρόπους οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Με ποιους τρόπους οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

PsychologyNow Team
άνδρας σκέφτεται με ποιους τρόπους οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την καθημερινότητά μας
Image credit: Mary Taylor / pexels.com

Οι εγκεφαλικές ασυμμετρίες καθορίζουν την προτίμηση χεριού και επηρεάζουν με άλλους επτά τρόπους τη συμπεριφορά μας στην καθημερινή ζωή.


Περίπου το 10% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες, ενώ το 90% δεξιόχειρες. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν αν είναι αριστερόχειρες, δεξιόχειρες ή (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις) αμφιδέξιοι. Η χρήση του χεριού καθορίζεται από τον εγκέφαλό μας. Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου ελέγχει το δεξί μέρος του σώματος, και αντίστροφα. Στους αριστερόχειρες, οι κινητικές περιοχές στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου κυριαρχούν σε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό επίπεδο κινητικών δεξιοτήτων, όπως η γραφή.

Η επιλογή χεριού δεν είναι το μόνο παράδειγμα για το πώς οι εγκεφαλικές ασυμμετρίες επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Ακολουθούν επτά εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

1. Πέραν της προτίμησης χεριού, υπάρχει και η προτίμηση ποδιού

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν εάν είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, λιγότεροι άνθρωποι σκέφτονται αν λειτουργούν καλύτερα με το αριστερό ή με το δεξί πόδι. Μια πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας (Packheiser και άλλοι, 2020) ανέφερε ότι περίπου το 12,1% των ανθρώπων προτιμούν το αριστερό τους πόδι.

Ενώ μόνο το 3,2% των δεξιόχειρων επιλέγουν το αριστερό τους πόδι, περίπου το 60,1% των αριστερόχειρων επιλέγουν το αριστερό πόδι, αντίστοιχα. Έτσι, η πιθανότητα χρήσης του αριστερού ποδιού είναι σημαντικά υψηλότερη για έναν αριστερόχειρα από ό,τι για έναν δεξιόχειρα.

2. Έχουμε αγαπημένη πλευρά για αγκαλιά

Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, συνήθως κατευθύνουμε την αγκαλιά με το ένα χέρι. Μια πρόσφατη έρευνα μελέτησε αν οι άνθρωποι προτιμούν να αγκαλιάζουν με το αριστερό ή το δεξί χέρι (Packheiser και άλλοι, 2019). Στην έρευνα, παρατηρήθηκαν ζευγάρια που αγκαλιάζονταν σε χώρους άφιξης ή αναχώρησης διεθνών αεροδρομίων. Επιπλέον, αναλύθηκαν βίντεο με ανθρώπους που, έχοντας κλειστά τα μάτια, άφηναν τους περαστικούς να τους αγκαλιάσουν.

Συνολικά, οι άνθρωποι προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν το δεξί χέρι για να αγκαλιάσουν. Στη συναισθηματικά ουδέτερη κατάσταση, όπου ξένοι αγκάλιαζαν ένα άτομο, χωρίς αυτό να βλέπει, το 92% των ανθρώπων αγκάλιασαν με το δεξί χέρι. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι αγκάλιασαν φίλους ή συγγενείς τους στο αεροδρόμιο, μόνο το 81% αγκάλιασαν με το δεξί χέρι.

Έτσι, τα συναισθήματα φαίνεται να επηρεάζουν την επιλογή της πλευράς που αγκαλιάζουμε. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το δεξί τμήμα του σώματος και το αντίστροφο. Συνεπώς, είναι πιθανό αυτή η αλλαγή προς τα αριστερά κατά τον εναγκαλισμό να οφείλεται στη μεγαλύτερη εμπλοκή του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου για συναισθηματικές διεργασίες κατά τη διάρκεια του αγκαλιάσματος υπό αυτές τις συνθήκες.

3. Οι άνθρωποι φιλούν είτε γέρνοντας προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη πλευρά που προτιμούν να γέρνουν το κεφάλι τους όταν φιλούν και σπάνια γυρνούν προς την αντίθετη μεριά. Σε μια μελέτη του 2003, ο συγγραφέας παρατήρησε ζευγάρια να φιλιούνται σε δημόσιους χώρους, όπως διεθνή αεροδρόμια, μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, παραλίες και πάρκα στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και την Τουρκία (Güntürkün, 2003). Tο αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι επιλέγουν τη δεξιά πλευρά κατά το φίλημα. Συνολικά, το 64,5% των ζευγαριών γέρνουν προς τα δεξιά και το 35,5% προς τα αριστερά.


Διαβάστε σχετικά: Ενέργεια και Εγκεφαλική Λειτουργία


4. Προτιμάμε συγκεκριμένη πλευρά για το μάσημα

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Ισπανία και στο Μεξικό, σε 146 νέους/ες, έδειξε ότι το 56% των ανθρώπων μασά συνεχώς στη μια πλευρά, με το 77% αυτών να προτιμούν τη δεξιά πλευρά του στόματός τους και μόνο το 23% την αριστερή (Rovira-Lastra και άλλοι, 2016). Το υπόλοιπο 44% των ανθρώπων, κατά το μάσημα, εναλλάσσουν την αριστερή και τη δεξιά πλευρά.

5. Έχουμε ένα αγαπημένο προφίλ (μάγουλο) όταν βγάζουμε selfies

Περιέργως, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ξεκάθαρη επιλογή του προφίλ που προτιμάμε να εκθέτουμε για μια φωτογραφία. Μια έρευνα στην οποία αναλύθηκαν 2.000 selfies στο Instagram, μελετώντας τη στάση του φωτογραφημένου ατόμου (Lindell, 2007), έδειξε ότι το 41% των ανθρώπων επιλέγουν την αριστερή τους πλευρά-μάγουλο, ενώ το 31,5% έδειξε προτίμηση στη δεξιά πλευρά-μάγουλο. Οι υπόλοιποι δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Γενικά, το 72,5% των ανθρώπων επιλέγουν ξεκάθαρα μια πλευρά.

6. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν ένα μωρό στην αριστερή τους πλευρά

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες, οι έρευνες δείχνουν μια προτίμηση να κρατούν και να κουνούν ένα μωρό από την αριστερή τους πλευρά. Μια πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας (Packheiser και άλλοι, 2020) δείχνει ότι το 66% των ανθρώπων αγκαλιάζουν ένα μωρό από την αριστερή τους πλευρά, ενώ μόλις το 34% το κρατούν στη δεξιά τους πλευρά.

7. Έχουμε επίσης αγαπημένο μάτι

Δεν έχουμε μόνο αγαπημένο χέρι και πόδι, αλλά πλευρικές προτιμήσεις μπορούν επίσης να παρατηρηθούν για αισθητήρια όργανα όπως τα μάτια. Σε μια έρευνα του 2009, η ομάδα μου και εγώ καθορίσαμε ποιο μάτι κυριαρχεί στους ανθρώπους, ρωτώντας τους ποιο μάτι θα χρησιμοποιούσαν για να κοιτάξουν μέσα από μια κλειδαρότρυπα, μέσα από ένα τηλεσκόπιο και μέσα από ένα μονοφθαλμικό μικροσκόπιο (Ocklenburg και Gunturkun, 2009). Το αποτέλεσμα; Περίπου το 75% των ανθρώπων έδειξαν προτίμηση στο δεξί μάτι για τέτοιες δραστηριότητες, ενώ περίπου το 25% προτίμησε το αριστερό.


Μελέτες:

  • Güntürkün O. (2003). Human behaviour: Adult persistence of head-turning asymmetry. Nature, 421, 711.
  • Lindell AK. (2017). Consistently Showing Your Best Side? Intra-individual Consistency in #Selfie Pose Orientation. Front Psychol, 8, 246.
  • Ocklenburg S, Güntürkün O. (2009). Head-turning asymmetries during kissing and their association with lateral preference. Laterality, 14, 79-85.
  • Packheiser J, Schmitz J, Berretz G, Papadatou-Pastou M, Ocklenburg S. (2019) Handedness and sex effects on lateral biases in human cradling: Three meta-analyses. Neurosci Biobehav Rev. 104, 30-42.
  • Packheiser J, Schmitz J, Berretz G, et al. (2020). Four meta-analyses across 164 studies on atypical footedness prevalence and its relation to handedness. Sci Rep, 10, 14501.
  • Rovira-Lastra B, Flores-Orozco EI, Ayuso-Montero R, Peraire M, Martinez-Gomis J. (2016). Peripheral, functional and postural asymmetries related to the preferred chewing side in adults with natural dentition. J Oral Rehabil, 43, 279-285.

Mari Gia
Απόδοση: Γιακουμή Μαρίλια, Φιλόλογος-Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...