PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Sophie Blackall - Πράγματα που όλοι προσμένουμε

Βιβλιοπροτάσεις: Sophie Blackall - Πράγματα που όλοι προσμένουμε

PsychologyNow Team

Ποια είναι τα πράγματα που όλοι προσμένουμε;


DIOPTRA PRAGMATA PROSMENOUME EΟι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάτι να περιμένουμε: μεγάλα πράγματα ή μικρά, είτε έχουμε μία καλή μέρα είτε μία κακή, είτε δημιουργούμε ενεργά απόλαυση στον εαυτό μας είτε απλώς αφήνουμε τη χαρά να μπει στη ζωή μας.

Συχνά η ρουτίνα της καθημερινότητας μας ρουφά και μοιάζει να μπαίνουμε σε αυτόματο πιλότο. Ξεχνάμε όλα εκείνα που αποτελούν στοιχεία του εαυτού μας. Πράγματα που μπορεί για τους άλλους να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά τα οποία εμείς λαχταράμε και παίρνουμε τόση χαρά από αυτά… Μικρές συνήθειες, όπως το πρώτο χιόνι, οι συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, οι αγκαλιές.

Για σκέψου τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά μέσα στη μέρα. Ο πρωινός σου καφές; Μια βόλτα στη θάλασσα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που χάρηκες με όλη σου την καρδιά χωρίς να σκέφτεσαι το άγχος της δουλειάς, τους λογαριασμούς, τις υποχρεώσεις;

Θα έπρεπε να βιώνουμε τις μικρές χαρές της καθημερινότητας σαν μικρές τελετουργίες, να τις ζούμε σε όλη τους την ένταση όσο απλές κι αν είναι.

Η βραβευμένη εικονογράφος Sophie Blackall ξεκινά ένα ταξίδι μέσα από εικόνες και αναμνήσεις και μας μαθαίνει να εντοπίζουμε και να βιώνουμε στο έπακρο τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Η συγγραφέας άρχισε να γράφει το βιβλίο Πράγματα που όλοι προσμένουμε αρχικά σαν ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο, όπου σχεδίαζε όσα την έκαναν να νιώθει ευγνωμοσύνη. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ίδια, όταν η ψυχική της υγεία δεν ήταν καλή και καθετί όμορφο, θαυμάσιο και απολαυστικό έμοιαζε να έχει χαθεί.

Μιλώντας με φίλους και γνωστούς, συνειδητοποίησε ότι και άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονταν μια παρόμοια λίστα και θα μπορούσαν ίσως να συγκεντρώσουν τα δικά τους πράγματα. Ξεκίνησε λοιπόν να μοιράζεται τις εικόνες και τις σκέψεις της στα social media και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απρόσμενα θετική. Έλαβε απίστευτα πολλά μηνύματα από ανθρώπους που ταυτίστηκαν μαζί της και πήραν δύναμη ώστε να ξεκινήσουν και εκείνοι να μετρούν τις μικρές χαρές της ζωής τους.

Άλλωστε όλοι έχουμε νιώσει «πνιγμένοι» στο άγχος και έχουμε ψάξει για μια μικρή ακτίνα ελπίδας. Το βιβλίο Πράγματα που όλοι προσμένουμε μας μαθαίνει να ξεχωρίζουμε τα φωτεινά σημεία γύρω μας μέσα από 52 εικονογραφημένα παραδείγματα.

Η Sophie Blackall συμβουλεύει:

Αν είσαι κολλημένος στο μαγκανοπήγαδο, αν νιώθεις συναισθηματικά φορτισμένος και θλιμμένος, αν είσαι εξουθενωμένος και δίχως έμπνευση και κακοδιάθετος, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με Πράγματα που όλοι προσμένουμε… Απλά πράγματα, καθημερινά πράγματα. Πράγματα που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα. Πράγματα που μπορείς να κάνεις δίχως να βγεις από το σπίτι. Πράγματα που σε ευχαριστούν.

Ακόμα και… πράγματα που μπορεί να μη συμβούν ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά είναι ευχάριστο να τα προσμένεις.

Άλλαξε οπτική!

Επειδή οι ρυθμοί ζωής μας είναι γρήγοροι, συχνά προσπερνάμε κάποια πράγματα θεωρώντας τα απλά, συνηθισμένα, χωρίς σημασία… Όμως κάτι απλό μπορεί να κρύβει απίστευτη δύναμη, αρκεί να του δώσεις την κατάλληλη σημασία.

Πράγματα που θα μας αναπτερώσουν το ηθικό και θα μας κάνουν να γελάμε και να ελπίζουμε υπάρχουν παντού γύρω μας, ακόμα κι αν πρέπει να τα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι.

Μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και με το πιο απλό παράδειγμα, όπως ένα ζεστό ντους έπειτα από μια δύσκολη μέρα. Ακόμα και τα πιο συνηθισμένα πράγματα, αν πάψουμε να τα θεωρούμε δεδομένα και είμαστε πραγματικά παρόντες τη στιγμή που τα βιώνουμε, μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση.

Το βιβλίο Πράγματα που όλοι προσμένουμε κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...