PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Robert Greene - Υπεροχή

Βιβλιοπροτάσεις: Robert Greene - Υπεροχή

PsychologyNow Team

Εσύ ζεις τη ζωή σου στο έπακρο;


YPEROXH ROBERT ESΔιαθέτετε ένα είδος εσωτερικής δύναμης που θέλει να σας καθοδηγήσει προς τον Σκοπό της Ζωής σας – τι είστε προορισμένοι να επιτύχετε στον χρόνο που έχετε για να ζήσετε. Όταν ήσαστε παιδιά, αυτή η δύναμη σας ήταν ολοκάθαρη.

Σας κατεύθυνε σε δραστηριότητες και θέματα που ταίριαζαν στις φυσικές κλίσεις σας, που ξυπνούσαν μια περιέργεια η οποία ήταν βαθιά και αρχέγονη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η δύναμη έτεινε να χάνεται και να επανέρχεται καθώς ακούγατε περισσότερο τους γονείς και τους φίλους σας, καθώς σας έφθειραν οι ανησυχίες της καθημερινότητας. Μπορεί αυτή να είναι η πηγή της δυστυχίας σας – η απουσία σύνδεσης με αυτό που είστε και με αυτό που σας κάνει μοναδικούς.

Η πρώτη κίνηση προς τη βαθιά γνώση είναι πάντα προς τα μέσα – να μάθετε ποιοι είστε πραγματικά και να επανασυνδεθείτε με αυτή την έμφυτη δύναμη. Όταν τη γνωρίσετε με διαύγεια, θα βρείτε τον δρόμο σας για τη σωστή διαδρομή της καριέρας σας και όλα τα υπόλοιπα θα μπουν στη θέση τους. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε αυτή τη διαδικασία.

Πώς μπορεί να ξέρει κανείς ότι έχει βρει την κλίση του;

Πολλοί από τους σπουδαιότερους Δασκάλους της ιστορίας έχουν ομολογήσει ότι βίωσαν ένα είδος ενέργειας ή φωνής ή αίσθησης πεπρωμένου που τους οδηγούσε μπροστά.

Για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ήταν το «άστρο» του, που πάντα το ένιωθε να υψώνεται όταν έκανε τη σωστή κίνηση.

Για τον Σωκράτη, ήταν ο δαίμονάς του, μια φωνή την οποία άκουγε, ίσως από τους θεούς, που πάντα του μιλούσε αρνητικά – λέγοντάς του τι να αποφεύγει.

Για τον Γκαίτε, ήταν πάλι ένας δαίμονας, όπως τον αποκαλούσε – ένα είδος πνεύματος που κατοικούσε μέσα του και τον ανάγκαζε να εκπληρώνει το πεπρωμένο του.

Σε πιο μοντέρνους καιρούς, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μιλούσε για ένα είδος εσωτερικής φωνής που διαμόρφωνε την κατεύθυνση των εικασιών του.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι καθαρά μυστικιστικά, υπεράνω εξηγήσεων, ή ότι είναι παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Υπάρχει όμως άλλος ένας τρόπος να τα δούμε – σαν να είναι απολύτως πραγματικά, πρακτικά και ερμηνεύσιμα.

Με λίγα λόγια: όλοι γεννιόμαστε μοναδικοί.

Αυτή η μοναδικότητα σηματοδοτείται γενετικά στο DNA μας. Είμαστε ένα ασύγκριτο φαινόμενο στο σύμπαν – η ακριβής γενετική σύνθεσή μας δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε και δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Για όλους μας, αυτή η μοναδικότητα εκφράζεται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία μέσω ορισμένων αρχέγονων κλίσεων.

Για τον Λεονάρντο Νταβίντσι, ήταν να εξερευνήσει τον φυσικό κόσμο γύρω από το χωριό του και να τον ζωντανέψει σε χαρτί με τον δικό του τρόπο. Για άλλους, μπορεί να είναι μια πρώιμη έλξη για τα οπτικά μοτίβα – συχνά ένδειξη μελλοντικού ενδιαφέροντος για τα μαθηματικά. Ή μπορεί να είναι η έλξη για συγκεκριμένες σωματικές κινήσεις ή χωρικές διευθετήσεις.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τέτοιες κλίσεις;

Υπάρχουν ενέργειες μέσα μας που προέρχονται από ένα μέρος πιο βαθύ από αυτά που μπορούν να εκφράσουν τα συνειδητά λόγια. Μας προσελκύουν σε ορισμένες εμπειρίες και μας απομακρύνουν από άλλες. Καθώς αυτές οι ενέργειες μας κινούν εδώ κι εκεί, επηρεάζουν την ανάπτυξη του μυαλού μας με πολύ ιδιαίτερους τρόπους.

Αυτή η αρχέγονη μοναδικότητα φυσικά θέλει να επιβληθεί και να εκφραστεί, αλλά κάποιοι τη βιώνουν πιο έντονα απ’ όσο άλλοι.

Τις στιγμές που επιδιδόμαστε σε μια δραστηριότητα η οποία αντιστοιχεί στις βαθύτερες κλίσεις μας, μπορεί να βιώσουμε την ακόλουθη αίσθηση: νιώθουμε ότι τα λόγια που γράφουμε ή οι φυσικές κινήσεις που εκτελούμε έχουν τέτοια ταχύτητα και ευκολία που έρχονται από έξω από εμάς.

Είμαστε κυριολεκτικά inspired, «εμπνευσμένοι», από τη λατινική λέξη που σημαίνει κάτι από έξω που πνέει μέσα μας. Ας το διατυπώσουμε ως εξής: Όταν γεννιέστε, φυτεύεται ένας σπόρος. Αυτός ο σπόρος είναι η μοναδικότητά σας. Θέλει να φυτρώσει, να μεταμορφωθεί και να ανθίσει φτάνοντας το πλήρες δυναμικό του. Έχει μια φυσική, επιβλητική ενέργεια. Ο Σκοπός της Ζωής σας είναι να κάνετε αυτόν τον σπόρο να ανθίσει, να εκφράσετε τη μοναδικότητά σας μέσω της δουλειάς σας.

Έχετε να εκπληρώσετε ένα πεπρωμένο. Όσο πιο έντονα το αισθάνεστε και το διατηρείτε –σαν μια ενέργεια, μια φωνή, με οποιαδήποτε μορφή–, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχετε να πετύχετε τον Σκοπό της Ζωής σας και να αποκτήσετε τη βαθιά γνώση.

Αυτό που εξασθενίζει αυτή την ενέργεια, αυτό που σας κάνει να μην τη νιώθετε ή ακόμα και να αμφισβητείτε την ύπαρξή της, είναι ο βαθμός στον οποίο υποκύψατε σε μια άλλη δύναμη της ζωής – τις κοινωνικές πιέσεις για να συμμορφωθείτε.

Αυτή η αντενέργεια μπορεί να είναι πολύ ισχυρή. Θέλετε να ταιριάξετε σε μια ομάδα. Υποσυνείδητα, ίσως νιώθετε πως αυτό που σας κάνει διαφορετικούς προκαλεί ντροπή ή είναι οδυνηρό. Οι γονείς σας συχνά δρουν σαν μια τέτοια αντενέργεια. Ίσως θελήσουν να σας στρέψουν σε μια διαδρομή καριέρας που θα είναι επικερδής και βολική. Αν αυτές οι αντενέργειες γίνουν αρκετά ισχυρές, μπορεί να χάσετε κάθε επαφή με τη μοναδικότητά σας, με το ποιοι είστε στ’ αλήθεια.

Αυτό μπορεί να σας βάλει σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Θα καταλήξετε να διαλέξετε μια καριέρα που δεν σας ταιριάζει. Η επιθυμία σας και το ενδιαφέρον σας σιγά σιγά θα ξεθυμάνουν και η δουλειά σας θα υποφέρει.

Θα καταλήξετε να βλέπετε την ευχαρίστηση και την πλήρωση σαν κάτι που προέρχεται από έξω από τη δουλειά σας. Επειδή θα έχετε όλο και λιγότερη σύνδεση με την καριέρα σας, δεν θα προσέχετε τις αλλαγές που θα συμβαίνουν στον κλάδο – θα υστερείτε από την εποχή σας και θα πληρώσετε το αντίτιμο.

Τις στιγμές που θα πρέπει να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις, θα τα χάνετε ή θα ακολουθείτε αυτό που κάνουν οι άλλοι, επειδή δεν θα έχετε την αίσθηση της εσωτερικής κατεύθυνσης ή το ραντάρ που θα σας βοηθήσει. Θα έχετε χάσει την επαφή με το πεπρωμένο σας που διαμορφώθηκε στη γέννησή σας.

Πρέπει να αποφύγετε μια τέτοια μοίρα πάση θυσία. Το να ακολουθήσετε τον Σκοπό της Ζωής σας μέχρι τη βαθιά γνώση ουσιαστικά μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας. Η κρυμμένη ενέργεια μέσα σας είναι πάντα εκεί και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.

Τελικά, θα βρείτε έναν συγκεκριμένο τομέα, μια γωνιά ή μια ευκαιρία που θα σας ταιριάζει μια χαρά. Ως Δάσκαλος του εαυτού σας, θα μπορείτε να εξελιχθείτε και να διεκδικήσετε τη ζωή που σας αξίζει!

*Το απόσπασμα από το βιβλίο Υπεροχή του Robert Greene. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...