PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Nadia Finer - Ντροπαλοί και Δυνατοί

Βιβλιοπροτάσεις: Nadia Finer - Ντροπαλοί και Δυνατοί

PsychologyNow Team

Είχες ποτέ την ανάγκη να γίνεις αόρατος;


NTROPALOI DYNATOI ESΕίχες σκεφτεί ποτέ όταν ήσουν παιδί… ποια υπερδύναμη θα ήθελες να έχεις; Φανταζόσουν τον εαυτό σου να πετάει; Να μπορεί να διαβάζει τα μυαλά των άλλων; Ή μήπως θα ήθελες να μπορείς να γίνεσαι αόρατος;

Φαντάσου να μπορείς να περιπλανιέσαι παντού, χωρίς να αγχώνεσαι για τους ανθρώπους που θα σου πιάσουν κουβέντα. Θα μπορούσαμε να χαλαρώσουμε ανενόχλητοι και απαρατήρητοι στο παρασκήνιο, χωρίς να υποστούμε πειράγματα και χωρίς να μας φέρει κάποιος σε δύσκολη θέση.

Τέλεια.

Αν τα παραπάνω σε εκφράζουν, ενδεχομένως να ανήκεις στους ανθρώπους που αισθάνονται μια συστολή… ειδικά όταν μια κατάσταση είναι «έξω από τα νερά» τους. Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις την άποψη σου και να συμμετέχεις ενεργά στα πράγματα, προτιμάς να δρας αθόρυβα και μεθοδικά στο παρασκήνιο.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό!

Άλλωστε, περίπου το 40% των ανθρώπων αισθάνονται έτσι. Τα ποσοστά μάλιστα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, καθώς για παράδειγμα το συναίσθημα αυτό εντοπίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στους ανατολικούς και ασιατικούς πολιτισμούς, με ποσοστό άνω του 50%. Με λίγα λόγια υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι συνεσταλμένοι άνθρωποι. Όμως προσοχή: η συστολή δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό συναίσθημα. Αν την αγκαλιάσουμε και την αποδεχθούμε ως στοιχείο του χαρακτήρα μας μπορεί… να μας απελευθερώσει!

Τότε γιατί η συστολή έχει αρνητική χροιά, σαν ένα άβολο μικρό μυστικό, το οποίο κρατάμε καλά κρυμμένο;

Σε μια κουλτούρα όπου κυριαρχούν τα εξωστρεφή άτομα, οι πιο ήσυχοι άνθρωποι παραμένουν… ήσυχοι και οι έξυπνες ιδέες και σκέψεις μας… χάνονται. Εάν οι συνεσταλμένοι άνθρωποι δεν νιώσουμε ασφάλεια και υποστήριξη, θα εξακολουθούμε να κρυβόμαστε και η ήρεμη δύναμη της συστολής μας θα παραμένει σιωπηλή στην κοινωνία μας. Ο κόσμος χρειάζεται την ποικιλομορφία!

Τελικά όλα είναι θέμα… οπτικής!

Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, αν αντί να θεωρείται η συστολή ελάττωμα ή στίγμα, αρχίζαμε να την αντιμετωπίζουμε ως ήρεμη δύναμη; Μήπως θα ήταν καλύτερο να αποδεχτούμε την ήρεμη δύναμή μας; Γιατί δεν είμαστε προβληματικοί.

Η συστολή δεν χρειάζεται θεραπεία. Πώς γίνεται δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός να είναι προβληματικός; Γιατί θα πρέπει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός να αλλάξει την προσωπικότητά του προκειμένου να ενταχθεί στην ιδανική ομάδα των εξωστρεφών ανθρώπων με αυτοπεποίθηση;

Η Nadia Finer στο νέο της βιβλίο μας απαντά ξεκάθαρα: Δεν πρέπει.

Η λύση, επισημαίνει δεν είναι να αλλάξουμε την προσωπικότητα μας αλλά να επεξεργαστούμε και να αποδεχτούμε τη συστολή μας. Το κύριο πρόβλημα είναι η ντροπή αισθανόμαστε, επειδή είμαστε ντροπαλοί άνθρωποι.

Το βιβλίο Ντροπαλοί και Δυνατοί παρουσιάζει εύληπτες συμβουλές, οι οποίες υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες συνεσταλμένων ανθρώπων. Η συγγραφέας παραθέτει σκέψεις επιστημόνων και ψυχολόγων με τις οποίες θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη συστολή, ενώ μας προσφέρει κορυφαίες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Θα βρεις επίσης πρακτικά εργαλεία, τεχνικές και ιδέες για να μπορέσεις να επεξεργαστείς τη συστολή σου και να εξελιχθείς σε μια πιο δυναμική εκδοχή του εαυτού σου! Για αυτό το σκοπό στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει μια «αποστολή» που θα πρέπει να φέρεις εις πέρας για να κατακτήσεις τη γνώση πραγματικά.

Η Nadia Finer γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να παλεύει κανείς καθημερινά με τη συστολή για αυτό αποφάσισε να αφιερωθεί στο να βοηθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν από το παρασκήνιο και να επιτύχουν σπουδαία κατορθώματα, χωρίς να αλλάξουν αυτό που πραγματικά είναι.

Έχει γράψει ένα ακόμα βιβλίο το Ντροπαλοί και Δυνατοί για παιδιά που μέσα από όμορφή εικονογράφηση και χιούμορ καλεί τα παιδιά να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι… και να ανακαλύψουν την αυτοπεποίθηση που κρύβουν μέσα τους!

Τα βιβλία Ντροπαλοί και Δυνατοί και Ντροπαλοί και Δυνατοί για παιδιά της Nadia Finer κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...