PsychologyNow Team

4 βίντεο-μαθήματα από το TED-ed για την ψυχική υγεία [video]

4 βίντεο-μαθήματα από το TED-ed για την ψυχική υγεία [video]

PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ο ναρκισσισμός, είναι ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά που συχνά παρερμηνεύονται. Γνωρίζετε αρκετά για τα συμπτώματα και τις θεραπείες τους; Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης ενός φίλου που βρίσκεται σε ανάγκη; Μπορείτε να παρακολουθήστε αυτά τα 4 βίντεο από το TED-Ed.


 1. Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν το δέκα τοις εκατό των ενηλίκων παλεύουν με αυτή την ασθένεια. Αλλά επειδή πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοηθεί από ό, τι ας πούμε, την υψηλή χοληστερόλη. Η Έλεν Μ. Φάρελ εξετάζει τα συμπτώματα και τις θεραπείες της κατάθλιψης και δίνει μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε έναν φίλο που υποφέρει. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο TED-Ed παρακάτω.

 

2. Τι είναι η διπολική διαταραχή;
Η λέξη διπολική σημαίνει «δύο άκρα». Για τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διπολική διαταραχή σε όλο τον κόσμο, η ζωή τους μοιράζεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πραγματικότητες: τον ενθουσιαμό και την κατάθλιψη. Τι προκαλεί λοιπόν αυτή τη διαταραχή; Και μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η Έλεν Μ. Φάρελ περιγράφει τις ρίζες και τις θεραπείες για τη διπολική διαταραχή. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο TED-Ed παρακάτω.

 

3. Αποκλεισμός των μύθων για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι αν θέλετε να οργανώνετε σχολαστικά αυτά που έχετε να κάνετε, να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά ή να προγραμματίζετε το σαββατοκύριακο σας έως και την τελευταία λεπτομέρεια, μπορεί να πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που συχνά παρερμηνεύεται από την κοινωνία και τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η Νατάσα Μ. Σάντος ξεσκεπάζει τους μύθους που περιβάλλουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο TED-Ed παρακάτω.

 

4. Η ψυχολογία του ναρκισσισμού
Ο ναρκισσισμός δεν είναι απλώς ένας τύπος προσωπικότητας που εμφανίζεται στις στήλες συμβουλών των περιοδικών. Είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο χαρακτηριστικών που έχουν ταξινομηθεί και μελετηθεί από ψυχολόγους. Αλλά τι τον προκαλεί; Μπορούν οι ναρκισσιστές να βελτιώσουν τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά; Ο Κηθ Κάμπελ περιγράφει την ψυχολογία πίσω από την αυξημένη και μερικές φορές επιζήμια ενασχόληση των ναρκισσιστών με το εγώ τους. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο TED-Ed παρακάτω.


Πηγή: blog.ed.ted.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...