PsychologyNow Team

9 ταινίες που μιλούν για τις διατροφικές διαταραχές

9 ταινίες που μιλούν για τις διατροφικές διαταραχές

PsychologyNow Team

Αυτές οι ταινίες είναι ένας καλός τρόπος για να μάθουμε για τις διατροφικές διαταραχές, τα προβλήματα που εμφανίζονται, τα συμπτώματά τους και τις πιθανές αιτίες τους.


Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Επιπλέον, οι άνθρωποι γύρω τους συνήθως δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα όταν αυτό βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια.

Πράγματι, πρέπει να υπάρξει σημαντική επιδείνωση του ασθενούς για να αρχίσουν οι οικείοι του να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατάστασή του. Επίσης, σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες διαθέσιμες, αρκετές από τις οποίες δεν είναι απαραίτητα αληθινές, γεγονός το οποίο δημιουργεί σύγχυση.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γνώσεις του γενικού πληθυσμού αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές είναι ανεπαρκείς. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ψυχικές διαταραχές, η παραπληροφόρηση, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα οδηγούν στην παράβλεψη των πραγματικών αιτιών αυτών των ασθενειών.

Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτού του προβλήματος και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Ένας τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να παρακολουθήσουμε ταινίες σχετικές με τις διατροφικές διαταραχές. Ελπίζουμε ότι οι ακόλουθες εννέα ταινίες θα σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

1. To the Bone (2017)

Την ταινία To the Bone μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Netflix. Σε αυτό το ατμοσφαιρικό έργο πρωταγωνιστεί η Λίλυ Κόλινς, η οποία αφηγείται την εμπειρία ενός κοριτσιού, της Έλεν, που πάσχει από σοβαρή ανορεξία.

Η Έλεν αποφασίζει να εισαχθεί σε μια κλινική στην οποία εργάζεται ένας μάλλον αντισυμβατικός γιατρός. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο επαγγελματία που της προτείνει να δοκιμάσει διάφορες προκλήσεις που θα την κάνουν να αποκτήσει σταδιακά αυτοπεποίθηση. Η Έλεν αρχίζει να καταλαβαίνει ότι, στην πραγματικότητα, η ταυτότητά της είναι πολύ πιο σύνθετη από τα συμπεράσματα που αντλεί από τα μέρη του σώματός της που δεν της αρέσουν.

2. For the Love of Nancy (1999)

Βασισμένη σε μία αληθινή ιστορία, η ταινία αυτή έχει ως πρωταγωνίστρια την Τρέισι Γκολντ, η οποία ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες που ομολόγησε ότι υποφέρει από διατροφική διαταραχή. Η ταινία παρέχει μια ζωτική και απαραίτητη ιστορία για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με την ανορεξία.

Ιδιαίτερα σκληρή για τον θεατή είναι η εικόνα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που συνδέεται με την ανορεξία και από την οποία πάσχει η πρωταγωνίστρια, η Νάνσι. Είναι, επίσης, σκληρός όχι μόνο ο πόνος της Νάνσι, αλλά και των οικείων προσώπων της.

3. Bad habits (2005)

Σκηνοθετημένη από τον Σιμόν Μπρος, αυτή η μεξικανική ταινία αποτελεί μια κοινωνική κριτική της επιβολής των κανόνων ομορφιάς που δέχεται σήμερα η κοινωνία. Με στόχο να ανοίξει το μυαλό και να προειδοποιήσει το πλήθος για αυτού του είδους τις τοξικές σκέψεις, οι θεατές παρακολουθούν τη ζωή μιας οικογένειας που πάσχει από διάφορες διατροφικές διαταραχές:

  • Η Ματίλντ έχει εγκαταλείψει το πτυχίο της ιατρικής για να μπει σε μοναστήρι. Εκεί, αποφασίζει να αρχίσει να νηστεύει σε μια προσπάθεια να σώσει την ανθρωπότητα, επειδή πιστεύει ότι έρχεται ο δεύτερος κατακλυσμός.
  • Η Ελένα (μια εξαιρετικά αδύνατη γυναίκα) ντρέπεται για το πάχος της κόρης της Λίντα και έτσι προσπαθεί, με κάθε κόστος, να την κάνει να χάσει βάρος.
  • Ο Κουστάβο, ο σύζυγος της Ελένα, την απατά με μια φοιτήτρια που βρίσκει τέτοιο βαθμό ευχαρίστησης στο φαγητό που το φαγητό είναι σχεδόν ένα είδος τελετουργίας γι' αυτήν.

4. The Best Little Girl in the World (1981)

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά στη μεγάλη οθόνη το είδος της διατροφικής διαταραχής που ανάγκαζε την πρωταγωνίστρια να κάνει εμετό κάθε φορά που έτρωγε, να γυμνάζεται τα ξημερώματα ή να κλαίει όταν έπαιρνε βάρος, παρόλο που ζύγιζε μόνο 37 κιλά.

Η ταινία γυρίστηκε όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τη διαστρεβλωμένη εικόνα της ομορφιάς που προωθούσε η κοινωνία. Ως εκ τούτου, η προβολή αυτής της ταινίας υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για όποιον ήθελε να γνωρίζει κάθε πιθανή ένδειξη της πάθησης της ανορεξίας.

5. Girl, Interrupted (1999)

Η ταινία εξιστορεί τα απομνημονεύματα του 1993 της Αμερικανίδας συγγραφέως Σουζάνα Κέισεν. Στο βιβλίο αφηγείται τις εμπειρίες της ως ασθενής σε ψυχιατρική κλινική τη δεκαετία του 1960.

Η ιστορία της μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από την Αντζελίνα Τζολί και τη Γουινόνα Ράιντερ. Τους ανατέθηκε να δώσουν ζωή στις πρωταγωνίστριες που υποφέρουν από ανορεξία, βουλιμία και άλλες διαταραχές που τόσο συχνά εμφανίζονται στην εφηβεία.

6. Sharing the Secret (2000)

Η εμμονή με την αδύνατη εμφάνιση και οι κίνδυνοι που κρύβουν οι διατροφικές διαταραχές είναι τα θέματα αυτής της αμερικανικής τηλεταινίας, σε σκηνοθεσία της Κατ Σει. Η Μπεθ είναι επιβαρυμένη με την πίεση να ικανοποιεί τους άλλους. Είναι μια έφηβη που καταλήγει να βοηθηθεί από τη μητέρα της, μια παιδοψυχολόγο, για να καταπολεμήσει τη βουλιμία.

Αυτή η κινηματογραφική ταινία δεν είναι ιδανική μόνο επειδή εμβαθύνει στο εσωτερικό των πασχόντων από βουλιμία. Παρουσιάζει επίσης μια οδό διαφυγής για κάθε έφηβο που μπορεί να έχει αρχίσει να εκδηλώνει αυτή την πάθηση. Επιπλέον, δείχνει πώς η γονική υποστήριξη και κατανόηση πρέπει να είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας.

7. Abzurdah (2015)

Πρόκειται για μια δραματική Αργεντίνικη ταινία που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό και ομώνυμο μυθιστόρημα της διάσημης συγγραφέως, Σιέλο Λατίνι. Η ίδια αφηγείται, μέσα από την ταινία, τη δική της εμπειρία ζωής.

Αυτή η ταινία δεν αφήνει κανέναν θεατή αδιάφορο. Ο  ισπανικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Editorial Planeta υποστήριξε ότι πρόκειται για «τη συνταρακτική ιστορία μίας εφήβου». Η Σιέλο είναι μια φοιτήτρια που γνωρίζει στο διαδίκτυο έναν άνδρα εννέα χρόνια μεγαλύτερό της, τον οποίο ερωτεύεται εμμονικά. Ωστόσο, η σχέση γίνεται όλο και πιο τοξική, μέχρι που σταδιακά καταστρέφει τον εαυτό της.

8. Starving in Suburbia (2015)

Αυτή η ταινία επικεντρώνεται σε ομάδες υποστήριξης που εμφανίζονται στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν, προφανώς, τους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές.

Όμως, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο θεατής βλέπει τον κίνδυνο του να υπάρχουν ανειδίκευτοι άνθρωποι σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίοι παρουσιάζονται να θεραπεύουν μια ασθένεια που παίζει με το μυαλό και το σώμα.

Δυστυχώς, αυτό ακριβώς βιώνει η πρωταγωνίστρια της ταινίας. Η Χάνα είναι μια χορεύτρια με ανορεξία. Έχει πρόσβαση σε αυτά τα φόρουμ συνομιλίας, τα οποία τελικά προκαλούν την κλιμάκωση των καταστροφικών συνεπειών της διαταραχής της.

9. Lie in the mirror (2003)

Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία κοινωνικής ευθύνης. Επικεντρώνεται σε μια τοξική οικογενειακή σχέση που επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των δύο πρωταγωνιστών.

Η τρομερή εμμονή μιας μητέρας να διαιωνίζει μια ανέφικτη ομορφιά κάνει τις κόρες της να αισθάνονται εξαιρετικά πιεσμένες, σε σημείο που να γίνονται εξαιρετικά ανασφαλείς. Στην πραγματικότητα, καταλήγουν να αναπτύσσουν ανορεξία προκειμένου να παραμείνουν αδύνατες. Αναπόφευκτα, οι συνέπειες είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Η σπουδαιότητα των ταινιών

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικές και τείνουν να εμφανίζονται σε πολύ μικρές ηλικίες. Ως εκ τούτου, οι ταινίες αυτές είναι ένας καλός τρόπος για να μάθουμε για τα προβλήματα που εμφανίζονται, τα συμπτώματά τους και τις πιθανές αιτίες τους.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές, δράστε το συντομότερο δυνατό και μην αφήσετε να περάσει άλλος χρόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του προβλήματος, είναι ζωτικής σημασίας.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να ευαισθητοποιήσετε τα παιδιά σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα σχετικά με τους κινδύνους των διατροφικών διαταραχών, αυτές οι προτεινόμενες ταινίες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την προειδοποίησή τους. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου το συνιστώμενο όριο ηλικίας κάθε ταινίας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...