PsychologyNow Team

Οι 25 ιατροί με την μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα

Οι 25 ιατροί με την μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα

PsychologyNow Team

Η αξιόπιστη ιατρική διαδικτυακή πλατφόρμα MedScape δημιούργησε μία λίστα με τους επιφανείς γιατρούς του 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους, πολύ ψηλά στη λίστα, τρεις πασίγνωστοι, αγαπημένοι ψυχίατροι και ένας Έλληνας γιατρός!


Η δημιουργία μιας λίστας των πιο σημαντικών γιατρών σε έναν αιώνα, είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που τροφοδότησε έντονες συζητήσεις μεταξύ των εκδοτών και συμβούλων της Medscape. Η επιρροή γενικά είναι δύσκολο να υπολογιστεί και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την άποψη του κάθε ατόμου, το ιστορικό, τη θέση και την ειδικότητα. Και τα 100 χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό πλαίσιο - για να μην αναφέρουμε την απόφαση για το αν ή όχι τα 100 χρόνια σήμαινε ότι γεννήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια ή διεξήγαγαν το σημαντικό έργο τους εκείνη την χρονική περίοδο... Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο.

Οπότε τέθηκαν ορισμένα ευαίσθητα ερωτήματα σε όλη τη διαδικασία: Τι σημαίνει επιρροή; Πώς την μετράμε; Πώς υπολογίζουμε την εθνική και τη φυλετική ισορροπία; Τι γίνεται με συμπληρωματικούς ή εναλλακτικούς τομείς της ιατρικής; Τι συμβαίνει με εκείνους που αποκλείονται από την παραδοσιακή ιστορική συζήτηση; Και η λίστα συνεχίζεται.

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά, ξεκινήσαμε να εντοπίσουμε τους 25 γίγαντες της ιατρικής του περασμένου αιώνα που θεωρούμε ξεχωριστούς λόγω της έκτασης των επιτευγμάτων τους και των οποίων οι συνεισφορές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ιατρικής πρακτικής.

 

Dr Elisabeth Kübler-Ross #15

elisabeth kubler ross Ο θάνατος και πορεία προς τον θάνατο, ήταν αγνοημένα   για καιρό από τους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής.   Και τα δύο ήταν το επίκεντρο της καριέρας της Elisabeth   Kübler-Ross.

 Η Kübler-Ross, μια Eλβετοαμερικανή ψυχίατρος,   υποστήριζε ότι ο θάνατος θεωρείται ως ένα φυσιολογικό   στάδιο της ζωής και καθιέρωσε πέντε φάσεις της θλίψης   τις οποίες πίστευε ότι περνούσε ένας άνθρωπος που πέθαινε: άρνηση, οργή, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Το βιβλίο της για το θάνατο, που δημοσιεύθηκε το 1969, έγινε ένα πρότυπο εγχειρίδιο για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας με ανίατους ασθενείς.

Η Kübler-Ross μετασχημάτισε την συζήτηση που περιβάλλει το θάνατο, αντιμετωπίζοντας τα παλιά ταμπού και συμβάλλοντας στη διευκόλυνση της δυσκολίας με την οποία οι ασθενείς, οι οικογένειες και οι επαγγελματίες υγείας συζητούσαν την ανίατη ασθένεια, τη θνησιμότητα και το θάνατο. Άσκησε επιρροή στη βελτίωση της περίθαλψης στην τελική φάση της ζωής των ασθενών – σε εκείνους που πέθαιναν και στις οικογένειές τους, καθώς και στις ιατρικές ομάδες που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς.

 

Γιώργος Παπανικολάου #12

papanik Ο εφευρέτης του επαναστατικού τεστ "Παπανικολάου", ο   Δρ. Γιώργος Παπανικολάου μετανάστευσε στις Ηνωμένες   Πολιτείες το 1913, αφού μεγάλωσε στην Ελλάδα και   εκπαιδεύτηκε για αρκετό καιρό στη Γερμανία. Η θεωρία   του ότι ένα κολπικό επίχρισμα μπορούσε να ανιχνεύσει   τον καρκίνο της μήτρας, βρήκε απήχηση το 1943 μετά τη   δημοσίευση της διάγνωσης του Diagnosis of Uterine   Cancer by the Vaginal Smear, το οποίο συνέγραψε με   τον Dr Herbert Traut. Ο Δρ. Παπανικολάου ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία και στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου και το έργο του έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό 70% τα τελευταία 60 χρόνια.

 

 

Carl Jung #5

carl jung Ως ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, η επιρροή του Carl   Jung στην ψυχολογία, την ψυχιατρική, την ιατρική και τον   πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Ανάμεσα στα μεγάλα   επιτεύγματα της μεγάλης επιτυχίας του, η παραγωγική   σταδιοδρομία του Jung μας έδωσε τις έννοιες των   εσωστρεφών και εξωστρεφών προσωπικοτήτων και της   έννοιας του συλλογικού ασυνείδητου, καθώς και   εκτεταμένες συνεισφορές στη μελέτη και την ερμηνεία της   θρησκείας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του   πολιτισμού.

Με βάση το οικογενειακό ιστορικό του, ο Jung ήταν ίσως προορισμένος να γίνει ιερέας. Επέλεξε αντί αυτού την ιατρική, ξεκινώντας μια καριέρα στην ψυχιατρική. Ο Jung jεκινώντας από τη σχολή σκέψης του Sigmund Freud, πέρασε σε νέες αντιλήψεις και ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και συνέβαλε στην ανάπτυξη της συζήτησης του 20ου αιώνα για να περιγράψει το υποσυνείδητο μυαλό.

Πολλές από τις θεωρίες του και μέρος του λεξιλογίου του συνεχίζουν να τροφοδοτούν την έρευνα στους τομείς της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής και πολύ παραπέρα. 

 

Aaron Temkin Beck #4

aaron beck Ο πατέρας της γνωστικής θεραπείας, ο Dr. Aaron Temkin   Beck θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς   ψυχοθεραπευτές της ιστορίας και πρωτοπόρος στον   τομέα της ψυχικής υγείας. 

 Το πρώιμο έργο του Dr Beck σχετικά με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες της κατάθλιψης οδήγησε στην ανάπτυξη της γνωστικής θεραπείας, ενός νέου θεωρητικού και κλινικού προσανατολισμού, με βάση τη θεωρία ότι οι κακές σκέψεις είναι οι αιτίες των ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως το άγχος και η κατάθλιψη, προκαλούν ή επιδεινώνουν τα φυσικά συμπτώματα. Μέσω αυτού του εμπειρικού πλαισίου, ο Beck διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για την ψυχοπαθολογία της κατάθλιψης, της αυτοκτονίας, των διαταραχών άγχους, των διαταραχών πανικού, του αλκοολισμού, της κατάχρησης ναρκωτικών, των διαταραχών της προσωπικότητας και της σχιζοφρένειας και ανέπτυξε γνωστική θεραπεία για αυτές τις διαταραχές- συμβάλλοντας στη δημιουργία θεωριών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Ο Dr Beck έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 επιστημονικά άρθρα και 25 βιβλία και είναι ο παραλήπτης ενός μακρού καταλόγου βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κλινικής Ιατρικής Έρευνας Albert Lasker του 2006 για την ανάπτυξη της γνωστικής θεραπείας, η οποία έχει μεταμορφώσει την κατανόηση και τη θεραπεία πολλών ψυχιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, του γενικευμένου άγχους, των κρίσεων πανικού και των διατροφικών διαταραχών.

Αρχικά από το Providence, Rhode Island, ο Dr Beck φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Yale και ολοκλήρωσε τα μαθήματα παθολογίας, νευρολογίας και ψυχιατρικής. Εργάστηκε στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας το 1954 και παρέμεινε συνδεδεμένος με το ίδρυμα για το μεγαλύτερο μέρος της μακράς του σταδιοδρομίας. 

Πέρα από την επιρροή του στον τομέα της ψυχιατρικής, ο Beck συνέβαλε σημαντικά στη δημόσια υγεία, ιδρύοντας το Beck Initiative σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχικής Υγείας στη Φιλαδέλφεια. Ήταν επίσης ο πρώτος αποδέκτης του Kennedy Community Health Award από το Kennedy Forum.

Δείτε όλη τη λίστα:
#25 Helen Brooke Taussig
#24 Zora Janzekovic
#23 Virginia Apgar
#22 Victor McKusick
#21 Stanley Prusiner
#20 Stanley Dudrick
#19 Larry Einhorn
#18 Eric Topol
#17 Joseph Kirsner
#16 Mahmut Gazi Yasargil
#15 Elisabeth Kubler Ross
#14 E. Donnall Thomas – Joseph Murray
#13 David L. Sackett
#12 Γιώργος Παπανικολάου
#11 Dame Cicely Saunders
#10 Cicely D. Williams
#9 Charles D. Kelman
#8 Brian Druker
#7 Basil Hirschowitz
#6 Barry J. Marshall – J. Robin Warren
#5 Carl Jung
#4 Aaron Beck
#3 Benjamin Spock
#2 Jonas Salk
#1 Francis Crick – James Watson – Maurice Wilkins – Rosalind Franklin


Πηγή: medscape.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...