PsychologyNow Team

Το μήνυμα της υπεράσπισης της Ψυχικής Υγείας ήταν πολύ ηχηρό στην 3η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Το μήνυμα της υπεράσπισης της Ψυχικής Υγείας ήταν πολύ ηχηρό στην 3η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

PsychologyNow Team

Ολοκληρώθηκε με τρομερή επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση η 3η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2016 «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους» που διοργανώθηκε από το Psychologynow.gr και το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Η Γέφυρα», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 10 Οκτωβρίου 2016.


Η εκδήλωση, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινότητα για την παροχή πρώτων βοηθειών Ψυχικής Υγείας. Για αυτό το σκοπό αναγνωρισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και προασπίζουν την ψυχική υγεία, υπεύθυνα και αξιόπιστα, κατέθεσαν τις θέσεις τους μέσα από τεκμηριωμένες και βιωματικές παρουσιάσεις.

ΠΗΨΥ 2

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο κύριος Γιώργος Χριστοδούλου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνων, τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέσω μηνύματος ο κύριος Σπύρος Τάνταρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

ΠΗΨΥ 1

Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, παρακολούθησε στο πρώτο πάνελ των ομιλητών τον κύριο Χάρη Πίσχο, Ψυχολόγο, Υπαρξιακό Συστημικό Ψυχοθεραπευτή στο Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο «Συναίσθηση», Δημιουργό του Psychologynow.gr και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, να αναδεικνύει την ισότιμη προσέγγιση σωματικής και ψυχικής υγείας μέσω του βιοψυχοκοινωνικού προτύπου και την ανάγκη δημιουργίας αυθεντικής σχέσης στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας σε καιρό κρίσης.

ΠΗΨΥ 3 

Στη συνέχεια ο κύριος Πέτρος Χασιώτης, Παιδοψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνα «Θριάσιο» και Ψυχοθεραπευτής ανέπτυξε το θέμα της Επείγουσας Ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, παραθέτοντας τρόπους προσέγγισης, πρώιμης παρέμβασης μέσα από βιωματικά περιστατικά.

ΠΗΨΥ 5

Ακολούθησε ο κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος, Ψυχολόγος στη Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Ψυχιατρική Παίδων-Εφήβων Σισμανόγλειο Αμ. Φλεμινγκ ΓΝΑ και Επιστημονικός Υπευθυνος των ξενώνων «Όρμος» και «Το Σπίτι Παλλήνης», ο οποίος εμβάθυνε στο θέμα της θεραπευτικής σχέσης παρουσιάζοντας μέσα από την έννοια του επείγοντος σε πλαίσια νοσηλείας εφήβων τον τρόπο που η θεραπευτική σχέση συνεχίζεται πέρα από το νοσοκομειακό πλαίσιο αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχει το διαδίκτυο.

ΠΗΨΥ 6

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον κύριο Ορέστη Γιωτάκο, Ψυχίατρο (MD, MSc, PhD) και Πρόεδρο του φορέα obrela-Neuroscience & Mental Health www.obrela.gr, ο οποίος μέσω μίας εμπεριστατωμένης παρουσίασης, μίλησε για τον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών, την επίδραση τους στην οικονομία, τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των νευροψυχιατρικών διαταραχών μαζί με τα αδιέξοδα και τις όποιες ελπίδες και κατέληξε να καταθέτει τις πρακτικές για τη σωστή παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας.

ΠΗΨΥ 8

Το Β’ μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση του φορέα «Συν-Αθηνά», οι εκπρόσωποι του οποίου, Στέλιος Βούλγαρης και Μαρία Χατζοπούλου, παρουσίασαν τις δράσεις του και τον τρόπο που μπορούν να επωφεληθούν σωματεία, φορείς και ΜΚΟ στην ένταξη τους μέσα σε ένα πλήρως οργανωμένο σύστημα υποστήριξης και προώθησης.

ΠΗΨΥ 9

Η κυρία Ελένη Μακρίδου, Ψυχολόγος, MSc Σχολικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικευμένη στην Οικογενειακή Θεραπεία Συστημικής Προσέγγισης, ανέπτυξε το θέμα της ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας τρόπους υποστήριξης των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο του ψυχολόγου στο σχολείο.

ΠΗΨΥ 11

Η κυρία Μιρέλλα Κορομπίλια, Αντιπρόεδρος του σωματείου «Η Γέφυρα», Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Ψυχοθεραπεύτρια, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, πήρε στη συνέχεια το λόγο και μίλησε για τις πρακτικές πρώτων βοηθείων ψυχικής υγείας στο streetwork, τη πολύ σημαντική δουλειά που κάνει το σωματείο «Η Γέφυρα» με τους αστέγους, τις κοινωνικά ευπαθείς ομαδες και τις μειονότητες και παρουσίασε συγκινητικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν βρει την ελπίδα και την αισιδοξία ξανά μέσα από την υποστήριξη της Γέφυρας.

ΠΗΨΥ 10

Ακολούθησε ο κύριος Γιάννης Γκούμας, Ψυχολόγος, Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας «Βαβέλ», που μίλησε για το επίκαιρο θέμα της παροχής πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες, τους τρόπους προσέγγισης και την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου κατανόησης και ένταξης τους στην κοινωνία μας.

ΠΗΨΥ 12

Το Β’ μέρος έκλεισε βιωματικά με την κυρία Ιωάννα Χαραλαμπίδου, Ψυχολόγο στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, η οποία συζήτησε με την κυρία Μαίρη Σαμιουέλ για τον τρόπο που η τελευταία έχει ωφεληθεί από τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Τα λεγόμενα της κυρίας Σαμιουέλ ταρακούνησαν το κοινό καθώς αναδείχθηκε το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί σχέση με τον ωφελούμενο για να μπορέσει ο ίδιος να εμπιστευθεί τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Η κυρία Σαμιουέλ μίλησε για την προσωπική της εμπειρία και ανέφερε ότι παρά την αρχική της διστακτικότητα, αναγνώρισε πόσο πολύτιμη ήταν η βοήθεια που δέχθηκε.

ΠΗΨΥ 13

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ακόμη τρόπο που προάγει την ψυχική μας υγεία: με τη μουσική. Η Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι, με τη συνοδεία του Γιώργου Σχοινά στο ακορντεόν, μας ταξίδεψαν στη Μεσόγειο με τις υπέροχες μελωδίες τους, δίνοντας μία αίσθηση αγαλίασης και πληρότητας σε όσους τους άκουσαν.

DSC 1554

ΠΗΨΥ 7

Η φετινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Psychologynow.gr, το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα και το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Η Γέφυρα», κρίθηκε ως ακόμη καλύτερη από την περσινή, τοποθετώντας τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά για το άμεσο μέλλον. Η προσέλευση του κόσμου, ήταν εντυπωσιακή δείχνοντας ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή της κοινότητας, με το μήνυμα της ψυχικής υγείας να αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτό που μπορούμε εμείς να υποσχεθούμε, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να προασπιζόμαστε την ψυχική υγεία και να ευαισθητοποιούμε την κοινότητα. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή και με το καλό να βρεθούμε ξανά και του χρόνου!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...