PsychologyNow Team

H UNICEF ανακοινώνει το Πρόγραμμα Πρεσβευτών Νεολαίας (Youth Advocates) του Οργανισμού στην Ελλάδα

H UNICEF ανακοινώνει το Πρόγραμμα Πρεσβευτών Νεολαίας (Youth Advocates) του Οργανισμού στην Ελλάδα

PsychologyNow Team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ανακοίνωσε τους πρώτους Youth Advocates του Οργανισμού στη χώρα μας!


ΑΘΗΝΑ, 21 Νοεμβρίου 2022— Ο 11χρονος Παναγιώτης Ράπτης, η 17χρονη Έφη Ζαφειροπούλου, ο 19χρονος Σταύρος Γιουβάννης και η 22χρονη Έφη Ζωγράφου, αποτελούν τους πρώτους Πρεσβευτές Νεολαίας (Youth Advocates) της UNICEF στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού,με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα παιδιού στις 20 Νοεμβρίου.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Youth Advocates της UNICEF εφαρμόζεται σε χώρες όπου έχει προγραμματική παρουσία και ενσωματώνει ενεργά παιδιά και νέους στην διαδικασία λήψη αποφάσεων του Οργανισμού για σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν σε εθνικό, τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Ως Υouth Αdvocate της UNICEF θα ήθελα να ασχοληθώ με θέματα συμπερίληψης και ένταξης των ατόμων με σπάνιες παθήσεις στην κοινωνία και είμαι πολύ υπερήφανος που θα έχω την δυνατότητα να προτείνω ιδέες και λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από άτομα με Αναπηρία, δήλωσε ο 11χρονος Παναγιώτης Ράπτης, το νεότερο μέχρι στιγμής μέλος του Προγράμματος. Ο Παναγιώτης πηγαίνει στην 5η δημοτικού και είναι ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα και του Υπουργείου

Παιδείας και Θρησκευμάτων για την συμπεριληπτική εκπαίδευση και έχει ήδη συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων και συζητήσεων για θέματα που αφορούν παιδιά με αναπηρία στη χώρα μας

Η Έφη Ζαφειροπούλου, 17 ετών, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από την Αθήνα, θέλει να σπουδάσει νομικά και να συνεισφέρει σε θέματα που αφορούν τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, έτσι ώστε να παρέχονται ίσες ευκαιρίες αδιακρίτως σε όλα τα παιδιά: Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα να γίνω μέλος του Παγκόσμιου Προγράμματος Πρεσβευτών Νεολάιας της UNICEF. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να προωθήσω και να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των ευάλωτων παιδιών και νέων, συμβάλλοντας, όσο μπορώ, στη διαμόρφωση ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος για όλους μας!, δηλώνει.

Ως παιδί Ρομά αισθανόμουν την ανάγκη να ακουστώ και να προστατεύσω τα ιδανικά των ανθρώπων που τα στερήθηκαν ή δεν είχαν ίσες ευκαιρίες, ιδανικά τα οποία είναι τα αυτονόητα. Ευχαριστώ θέρμα το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα για την ευκαιρία που μου δίνει να έχω το βάρος της εκπροσώπησης των συνομήλικων μου, εξηγεί ο Σταύρος Γιουβάννης, 19 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Ο Σταύρος σπουδάζει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζητήματα συμπερίληψης, κοινωνικού αποκλεισμού και εκπαίδευσης και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οργανισμούς και πανεπιστήμια. Επίσης διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Παιδιών και Νέων της UNICEF για την υλοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Εγγύηση για το Παιδί».

Στο παρελθόν έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν θέματα παιδικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση, μιας που είμαι κι εγώ ένα παιδί που μεγάλωσα σε ίδρυμα. Ως Youth Advocate για την UNICEF θα ήθελα να ασχοληθώ με την αποϊδρυματοποίηση τόσο των παιδιών τυπικής ανάπτυξης όσο και των παιδιών με αναπηρίες και κατ’ επέκταση με την παιδική προστασία και την σεξουαλικότητα των νέων λέει η 22χρονη Έφη Ζωγράφου από την Αθήνα, που σπουδάζει βοηθός εργοθεραπείας και έχει και αυτή συμμετάσχει στην Επιτροπή Παιδιών και Νέων της UNICEF για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί».

Η πρώτη συμβολική ενέργεια των Youth Advocates του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή τους στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο φέτος, στη διαδρομή των 5 χλμ., με μήνυμα το τέλος κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών μαζί με τους Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, Έλενα Παπαρίζου, Γιώργο Περρή και Αντώνη Τσαπατάκη και άλλους συμμετέχοντες από τον χώρο των τεχνών και της δημοσιογραφίας.

Στο πλαίσιο του 5-ετούς Εθνικού Προγράμματος της UNICEF (2022-2026), η συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η ανάδειξη του ενεργού ρόλου της νεολαίας στο δημόσιο διάλογο αποτελούν προτεραιότητα και συνιστούν βασική παράμετρο που καθορίζει το έργο του Οργανισμού στην Ελλάδα και διεθνώς.

Θέτοντας παιδιά και νέους στο επίκεντρο του διαλόγου, δυναμώνοντας τη φωνή τους και ενθαρρύνοντας τις πρωτοβουλίες τους, επωφελούμαστε από τις επίκαιρες απόψεις και προβληματισμούς τους συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος που δικαιούνται και οραματίζονται για κάθε νέο και για κάθε παιδί.

UnicefYouthAdvocates e

Φωτογραφικό υλικό: https://we.tl/t-c5gwQzPPYL

///

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Όλγα Σιώκου Σιόβα, Επικεφαλής Επικοινωνίας | Τηλ: +30 211 2340 297 | Email: osiokou-siova@unicef.org

Aκολουθήστε τη UNICEF Greece: Facebook, Instagram, Twitter

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...