PsychologyNow Team

Πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης ατόμων με ΔΑΦ στον «Ηλίανθο»

Πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης ατόμων με ΔΑΦ στον «Ηλίανθο»

PsychologyNow Team

Οι θεραπευτές του Εξειδικευμένου Κέντρου Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ «Ηλίανθος» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» έλαβαν την πρωτοβουλία ύστερα από συζήτηση των ιδιοκτητών της καφετέριας The Roosters, για τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης, το οποίο αφορούσε στην ένταξη δύο ωφελούμενων του πρωινού προγράμματος σε κατάστημα εστίασης-καφεκοπτείο (The Roosters-Περιστέρι).


Η πρωτοβουλία του «Ηλίανθου»

Ο ένας εκ των δύο ωφελούμενων προχώρησε σε γνωριμία με τον χώρο και τους εργαζομένους, με σκοπό να ξεκινήσει το ενταξιακό πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο δεύτερος ωφελούμενος ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021 να πηγαίνει τακτικά στον χώρο του καφεκοπτείου και να εκπαιδεύεται στο ζύγισμα και στη συσκευασία του καφέ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να διαχειριστεί την πρόσληψη νέων πληροφοριών αναφορικά με τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει και να βγάλει εις πέρας αυτό που του ανατέθηκε, κάνοντας επίλυση προβλήματος και διαχειριζόμενος τη ματαίωση που τυχόν αντιμετώπιζε στα διάφορα βήματα της διαδικασίας.

PilotikoProgrammaHlianthos e1

Σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας

Πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο και μετά έγινε η σταδιακή ένταξη του εξυπηρετούμενου σε ένα πρόγραμμα με δυο θεραπευτές με σκοπό την επαγγελματική του αποκατάσταση σε μια καφετέρια, έχοντας ως αρμοδιότητα το πακετάρισμα του καφέ. Ο ωφελούμενος επισκεπτόταν τρείς φορές τη βδομάδα την καφετέρια με διάρκεια 1 ή 1,5 ώρα.

Τη μια από τις τρεις μέρες οι θεραπευτές κάθονταν μαζί του για 1 ώρα στον εργασιακό χώρο με σκοπό, να γνωριστεί με το προσωπικό και να χαλαρώνει πίνοντας και τρώγοντας κάποιο σνακ ώστε να εξοικειωθεί με το χώρο. Τις άλλες δυο μέρες η διάρκεια του προγράμματος ήταν 1,5 ώρα τη μέρα, όπου ο εξυπηρετούμενος μαζί με τον υπεύθυνο του καταστήματος συσκεύαζαν τον καφέ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία σπάστηκε σε τρία κομμάτια με απώτερο στόχο ο εξυπηρετούμενος να γίνει αυτόνομος. Το πρώτο κομμάτι αφορούσε το ζύγισμα του καφέ, όπου κατάφερε να γίνει αυτόνομος με οπτικό βοήθημα.

Στο δεύτερο κομμάτι που αφορά το κόλλημα της συσκευασίας, δεν κατάφερε να αποκτήσει ακόμη αυτονομία όμως έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση. Με τη βοήθεια του υπεύθυνου, φαίνεται ότι θα το κατακτήσει. Το τρίτο βήμα της διαδικασίας αφορά το κόλλημα των συσκευασιών με συγκεκριμένα αυτοκόλλητα, όπου μια φορά που το δοκίμασε φάνηκε να δυσκολεύεται αρκετά.

Ο ωφελούμενος πλέον έχει σαν πρόσωπο αναφοράς τον υπεύθυνο του καταστήματος και μπορεί να συνεργαστεί και με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Εφαρμόζει τη γνώση που είχε διδαχτεί στα θεραπευτικά προγράμματα σε πρακτικό επίπεδο καθώς κάνει επίλυση προβλήματος, ζητά αυθόρμητα βοήθεια και διαχειρίζεται τη ματαίωση όταν αυτή προκύπτει.

PilotikoProgrammaHlianthos e2

Ευχαριστούμε όσους ανοίγουν νέους ορίζοντες!

Η αναζήτηση ποιοτικών εκπαιδευτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών για τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, όπως είναι η εκπαίδευση σε δεξιότητες και η επαγγελματική καθοδήγηση, συνδέονται άμεσα με την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης κρίνονται υψηλής σημασίας για την επιτυχή μετάβαση του ατόμου από το θεραπευτικό στο επαγγελματικό περιβάλλον αλλά και για την ανταπόκρισή του σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα, η περίοδος της πανδημίας έχει επιφέρει επιπλέον δυσκολίες τόσο στην αναζήτηση όσο και στην επίτευξη εργασιακής εκπαίδευσης και αποκατάστασης για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

«Υπάρχουν άτομα που αποδέχονται και σέβονται τη διαφορετικότητα δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τρόπο σκέψης έχουν όμως τα ίδια δικαιώματα. Το κλίμα αποδοχής και ασφάλειας που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει κάποιον ν’ αναδείξει τα ταλέντα του και να αποτελέσει πολύτιμό μέλος μιας ομάδας»

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους τους ανθρώπους που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας και ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον συνάνθρωπο με σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...