PsychologyNow Team

Βιογραφία: Kurt Lewin, ο πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ψυχολογίας

Βιογραφία: Kurt Lewin, ο πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ψυχολογίας

PsychologyNow Team
Kurt Lewin: ο πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ψυχολογίας

Ο Kurt Lewin ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους ο οποίος σήμερα, αναγνωρίζεται ως ο ιδρυτής της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας.


Η έρευνά του για τη δυναμική της ομάδας, τη βιωματική μάθηση και την έρευνα δράσης είχε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της κοινωνικής ψυχολογίας. Έχει επίσης αναγνωριστεί για τη σημαντική συμβολή του στους τομείς της εφαρμοσμένης ψυχολογίας και της οργανωτικής ψυχολογίας.

Σε μια ανασκόπηση ερευνών για τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους του εικοστού αιώνα, η οποία διεξήχθη το 2002, ο Lewin κατατάχθηκε 18ος ανάμεσα στους ψυχολόγους που αναφέρονται πιο συχνά σε μελέτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα τόσο πρακτικό όσο μια καλή θεωρία», Kurt Lewin.

 

Ήταν γνωστός για τα εξής:

  • Βιωματική μάθηση
  • Θεωρία Πεδίου
  • Δυναμική ομάδας
  • Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας

Χρονοδιάγραμμα των γεγονότων της ζωής του:

  • Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1890.
  • 1914 - Κατετάχθη στον γερμανικό στρατό.
  • 1916 - Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
  • 1921 - Έγινε λέκτορας στο Ψυχολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
  • 1932 - Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • 1935 - Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Δημοσίευσε το:«Η Δυναμική Θεωρία της Προσωπικότητας».
  • 1944 - Ίδρυσε ερευνητικό κέντρο στο MIT.
  • Πέθανε στην ηλικία των 57, στις 12 Φεβρουαρίου 1947, από καρδιακή προσβολή.

Η ζωή του Kurt Lewin

Ο Kurt Lewin γεννήθηκε στην Πρωσία από μια εβραϊκή οικογένεια μεσαίας τάξης και μετακόμισε στο Βερολίνο σε ηλικία 15 ετών για να παρακολουθήσει το Γυμνάσιο. Προτού μεταφερθεί στο πανεπιστήμιο του Μονάχου για να σπουδάσει βιολογία, είχε κάνει εγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Frieberg το 1909 για να σπουδάσει ιατρική. Τελικά, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Αρχικά ξεκίνησε τις σπουδές του με ενδιαφέρον για τον συμπεριφορισμό, αλλά αργότερα ανέπτυξε ενδιαφέρον για την ψυχολογία Gestalt. Προσφέρθηκε εθελοντικά να καταταχθεί στον γερμανικό στρατό το 1914 και αργότερα τραυματίστηκε σε μάχη. Αυτές οι πρώτες εμπειρίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της «θεωρίας του πεδίου» και στη μεταγενέστερη μελέτη της «δυναμικής της ομάδας».

Η Καριέρα του Kurt Lewin

Το 1921, ο Kurt Lewin άρχισε να διδάσκει φιλοσοφία και ψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Η καλή φήμη που είχε στους φοιτητές και η παραγωγική γραφή του, επέστησαν την προσοχή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ όπου προσκλήθηκε να γίνει επισκέπτης καθηγητής το 1930.

Τελικά, ο Lewin μετανάστευσε στις ΗΠΑ και πήρε θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου εργάστηκε μέχρι το 1944.

Ενώ ο Lewin υπογράμμισε τη σημασία της θεωρίας, πίστευε επίσης ότι οι θεωρίες χρειάζονται πρακτικές εφαρμογές. Ξεκίνησε να εφαρμόζει την έρευνά του στον πόλεμο καθώς εργάστηκε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Lewin ίδρυσε επίσης τη Δυναμική του Ομίλου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και τα Εθνικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης (NTL). Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1947.

Η Θεωρία Πεδίου

Επηρεασμένος από την ψυχολογία Gestalt, ο Lewin ανέπτυξε μια θεωρία που τόνισε τη σημασία της προσωπικότητας, των διαπροσωπικών συγκρούσεων και των μεταβλητών της κατάστασης. Η Θεωρία Πεδίου του Lewin επισήμανε ότι η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα του ατόμου και του περιβάλλοντος. Αυτή η θεωρία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική ψυχολογία, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι τα ατομικά μας χαρακτηριστικά και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν συμπεριφορά.

Η μελέτη των Lewin, Lippitt και White

Σε αυτή τη μελέτη, οι μαθητές χωρίστηκαν είτε σε εξουσιαστικές ομάδες, είτε σε δημοκρατικές, είτε σε ομάδες ηγετών. Αποδείχθηκε ότι η δημοκρατική ηγεσία ήταν ανώτερη από την αυταρχική και την ομάδα των ηγετών. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στην διεξαγωγή πληθώρας ερευνών για τους τρόπους ηγεσίας.

Η Συνεισφορά του Kurt Lewin στην Ψυχολογία

Ο Kurt Lewin συνέβαλε στην ψυχολογία του Gestalt, επεκτείνοντας τις θεωρίες Gestalt καθώς τις εφάρμοσε στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους ψυχολόγους που διερεύνησε συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά, επηρεάζοντας την πειραματική ψυχολογία, την κοινωνική ψυχολογία και την ψυχολογία της προσωπικότητας.

Ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας και δημοσίευσε περισσότερα από 80 άρθρα και οκτώ βιβλία σε διάφορα θέματα ψυχολογίας. Πολλές από τις ημιτελείς εργασίες του δημοσιεύθηκαν από τους συναδέλφους του μετά τον αιφνίδιο θάνατό του στην ηλικία των 56 ετών.

Ο Lewin είναι γνωστός και ως ο πατέρας της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας λόγω του πρωτοποριακού του έργου, όπου χρησιμοποίησε επιστημονικές μεθόδους και πειράματα για να διερευνήσει την κοινωνική συμπεριφορά. Ο Lewin ήταν ένας θεωρητικός και η διαρκής επιρροή του στην ψυχολογία τον καθιστά έναν από τους κορυφαίους ψυχολόγους του εικοστού αιώνα.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις του Kurt Lewin

  • Lewin, K. (1935) A dynamic theory of personality. New York: McGraw-Hill.
  • Lewin, K. (1936) Principles of topological psychology. New York: McGraw-Hill.
  • Lewin, K. (1951) Field theory in social science; selected theoretical papers.D. Cartwright (ed.). New York: Harper & Row.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...